Tahrir inadı

Güncelleme Tarihi:

Tahrir inadı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2011 00:00

Mübarek devrildi ama Mısırlılar durmuyor. Kahire’de önceki gün yapılan gösteride Hürriyet’e konuşan bir protestocu, “Eski siyaset bitene kadar buradayız” dedi. Çoluk çocuk Tahrir Meydanı’nda sabahlayan 1500 kişi dün de evlerine dönmedi.

Haberin Devamı

OCAK ve Şubat aylarında 18 günlük protestoyla Hüsnü Mübarek’i deviren Mısır halkı bu kez reform sözünü tutmayan geçici askeri yönetime karşı direnişe başladı. Kahire’nin Tahrir Meydanı’nda önceki gün yapılan, onbinlerce kişinin katıldığı protesto gösterisinde “ikinci devrim” sesleri duyuldu. 1500 kişi önceki günü meydandaki çadırlarda geçirip dün protestolara devam etti. “Baltacı” denen eski rejim yanlısı başıbozuk milislerin tehditlerine ve 38 derece sıcaklığa rağmen gösteri hız kesmedi. Hürriyet, göstericiler arasındaydı. Çoluk çocuk meydana gelen kalabalıklar, yeniden çadırlar kurmaya başladı. Gönüllüler meydan girişinde üst araması yaptı. “Baltacı” olduklarından şüphelenilen bazı şahısların bıçaklarına el kondu.

Devrim oldu ama...

Havanın sıcak olması nedeniyle şapka ve güneş gözlüğü satan seyyar satıcılar çok iş yaptı. 30 ambulans meydan çevresinde hazır bekletildi. Göstericiler Cuma namazını Tahrir Meydanı’nda kadın-erkek yan yana kıldılar. Ardından, hükümet karşıtı sloganlar atıldı. Memduh İsmail adlı gösterici, Hürriyet’e, “Tahrir Meydanı tüm Mısırlıların. Devrim oldu ama eski rejim yöneticileri görevlerinin başında, bir değişiklik yok, eski siyaset devam ediyor. Suçluların adalet önüne çıkarılmasını istiyoruz” dedi.

Eşit maaş talebi

Haberin Devamı

Son miting, ağırlıklı olarak İslami cemaatler ve milliyetçi gruplarca desteklendi. Buna karşın Tahrir’in renkleri içinde sosyalist mesajlar bile duymak mümkün. Eşi Fatıma, büyük kızı Şuruk, oğulları Mahmud Mustafa ile Muhammed Mustafa’yı üç tekerlekli motosikletiyle protesto gösterisine getiren Mustafa İbrahimi, çocukların yanaklarına Mısır bayrağı çizmiş, alınlarına devrim tarihi olan 25 Ocak’ı yazmış. Vergi memuru İbrahimi, “Eski rejim yanlılarının tamamı gitmeli. 280 dolar maaş alıyorum. Herkesin eşit miktarda maaş alacağı yeni bir düzen istiyorum” diyor.

Generaller bir hafta içinde tasfiye edilecek

Yüksek Askeri Şura Başkanı Hüseyin Tantavi’ye seslenen bazı göstericiler, ellerinde Tantavi’yi eleştiren pankartlarla, “Ya Tantavi neden Mübarek’i yargılamıyorsun, generalleri neden hâlâ görevde” sloganları attılar. Göstercilerin ellerinde Mısır bayrakları, Libya, Suriye ve Yemen bayraklarının yanısıra eski rejim karşıtı pankartlar vardı. Mısır basınında çıkan haberlerde, İçişleri Bakanlığının kamuoyu baskısına dayanamadığı, Mübarek döneminden kalan generalleri 1 hafta içinde tasfiye etme kararı aldığı ileri sürülüyor. Polis, yargıçlar ve medya da hedefte.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!