Tahran’dan sürpriz konuk

Güncelleme Tarihi:

Tahran’dan sürpriz konuk
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2012 10:11

İran, Suriye’de Cumartesi günü kaçırılan 48 vatandaşının hayatından ABD’yi sorumlu tutarken Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi’nin bugün sürpriz bir ziyaret için Ankara’ya geleceği bildirildi.

Haberin Devamı

“SİZİN MUHALİFLERLE ARANIZ İYİ…”

Zeynep Gürcanlı / ANKARA

Türkiye ve İran, Suriye krizi konusunda ayrı saflarda durdular; İran, Beşar Esad yönetimine destek verirken, Türkiye Esad'ın karşısında, Suriyeli muhaliflerin yanında pozisyon aldı. Bu farklı tutum, Ankara ve Tahran'ın uluslararası alanda "karşı karşıya durmalarını" sağlarken, ikili planda "yardımlaşmanın" da yolunu açtı.

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, bugün sürpriz bir ziyaret için Ankara'ya geliyor. Salihi'nin gündeminde, Suriye'de muhalif gruplar tarafından kaçırılan 48 İranlı hacının durumu var.

Suriye'nin başkenti Şam yakınlarındaki bir Şii türbesini ziyaret eden 48 İranlı hacı, Özgür Suriye Ordusu tarafından yakalanmıştı. Özgür Suriye Ordusu birimleri, İran'ın beyanlarının aksine, yakalanan 48 kişinin"hacı değil, İran ajanı" olduğunu savunuyor. İranlıların, "hac" adı altında Şam'da keşif yapmaya bizzat Tahran yönetimi tarafından gönderildiğini öne sürüyor.

İran, kaçırılan hacılar için hem Türkiye'den, hem de Katar'dan yardım talebinde bulunmuştu. Kaçırılan hacılar için daha önce Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu telefonla arayan Salihi, daha sıkı koordinasyon için bugün bizzat Ankara'ya geliyor. Salihi, Davutoğlu ile Türkiye'nin nasıl destek olacağının ayrıntılarını görüşecek.

Yaklaşık 700 bin İranlı her yıl, Suriye'deki Seyyide Zeynep Türbesini ziyaret için bu ülkeye gidiyor.

Suriye’de muhaliflerin dün hükümet güçlerinin Şam’a düzenlediği bombardıman sırasında üç İranlının öldüğünü iddia etmesi üzerine, İran Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaparak olaydan ABD’yi sorumlu tuttu.

Haberin Devamı

 

ABD’nin İran’daki diplomatik temsilciliğini yapan İsviçre Maslahatgüzarı aracılığuyla Washington’a iletilen mesajda, 48 İranlının iddia edildiği gibi Devrim Muhafızları üyesi değil hacı olduğu belirtildi.

 

'TERÖRE VERDİĞİ DESTEK NEDENİYLE ABD SORUMLUDUR'

Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın aktardığına göre, mektupta “ABD terörist gruplara verdiği açık destek ve Suriye’ye gönderdiği silahlar dolayısıyla Şam’da kaçırılan 48 İranlı hacının hayatından sorumludur” denildi.

 

Haberin Devamı

Abdullahiyan, IRNA haber ajansına da bir açıklama yaparak, “Suriye’deki olaylardan bir şekilde sorumlu olan ülkelerin İranlı hacıların emniyetini ve ülkelerine dönüşünü sağlamak için gereken önlemleri almasını beklediklerini” belirtti.

 

Abdullahiyan, İran’ın Türkiye ve Katar’a yardım çağrısında bulunduğunu hatırlattı.

 

SALİHİ ANKARA'YA GELİYOR

İran Dışişleri Bakanı Salihi’nin de bugün bu kapsamda Ankara’ya geleceği bildirildi.

 

Salihi’nin hafta sonu telefonla görüştüğü Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yüz yüze görüşmesi bekleniyor.

 

İki bakanın gündeminde başta Suriye’deki gelişmeler, Şam’da kaçırılan İranlı hacı kafilesi ile İran’ın nükleer faaliyetleri bölgesel konular yer alacak.

 

Haberin Devamı

Hürriyet Ankara muhabiri Uğur Ergan'ın bildirdiğine göre iki bakanın birlikte iftar yapması da programa alındı.

 

"GERÇEKÇİ ÜLKELER" TOPLANTISI
İran bir yandan ikili temasları sürdürürken bir yandan da Suriye konusunda “gerçekçi yaklaşım” sahibi ülkelerin katılacağı bir toplantıya ev sahipliği etme planı olduğunu açıkladı.

 

Abdullahiyan, “Suriye konusunda Perşembe günü Tahran’da bir istişare toplantısı yapılacak. Toplantıya bu ülke konusunda gerçekçi bir bakış açısına sahip ülkeler katılacak” dedi.

 

İranlı diplomat toplantının amacının “krizden çıkış, istikrara dönüş, Suriye’yi sakinleştirmek ve her türlü bölgesel ve uluslararası yapıcı girişimi desteklemek” için yollar bulmak olduğunu belirtti. Abdullahiyan’ın açıklamalarında hangi ülkelerin toplantıya davetli olduğu belirtilmedi ancak Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye’nin çağırılmayacağı yorumları yapıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!