Tahliyeler başladı

Güncelleme Tarihi:

Tahliyeler başladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2002 01:41

Cumhurbaşkanı Sezer, Ağca ve Kırcı'ya da af getiren yasayı veto edince, binlerce kişiye af yolu açan bir kargaşa başladı.

100 KİŞİ DE ÇANAKKALE'DE
TAHLİYE EDİLDİ
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Şartla Salıverme Yasasını bir kez daha görüşülmek üzere TBMM Başkanlığı'na geri göndermesinden önce, Çanakkale (E) Tipi Kapalı ve Açık Cezaevlerinden yaklaşık 100 kişinin tahliye edildiği ortaya çıktı.
Çanakkale Cezaevi Savcısı Faruk Gülercan, geçen 6 aylık süre içinde Anayasa Mahkemesi'nin kararına dayanılarak, kapsama giren dosyaların Ağır Ceza Mahkemesi'nde incelendikten sonra Çanakkale (E) Tipi Kapalı Cezaevi'nden 70, Açık Cezaevi'nden 30 hükümlünün salıverildiklerini açıkladı.
Savcı Gülercan, Çanakkale'nin bu uygulamayı başlatmasının ardından, Türkiye'nin çeşitli cezaevlerinden Çanakkale'ye 40 kadar mahkum nakli gerçekleştiğini belirterek, bu dosyaların da incelenerek tahliyelerin yapıldığını, nakillerle birlikte tahliye sayısının 100'ü bulduğunu kaydetti.
Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir İlhan da, Anayasa Mahkemesi'nin kararını örnek alıp, Çanakkale Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla tahliyeleri gerçekleştirdiklerini belirterek, ''Bu konuda bir sorun çıkarsa, şartlı tahliye olduğu için çıkanları tekrar içeri almak o kadar zor değildir'' dedi. (a.a)
Ağca ve Kırcı’ya af getiren yasa, Sezer’in vetosuna takıldı. Ancak bu veto, bir af kaosu yarattı. Çünkü hükümet, yasayı sürenin dolmasına bir gün kala Sezer’e göndermişti.

Yasal boşluğu dikkate alan Bolu Savcılığı, 23 mahkumu hemen tahliye etti. Ceza sınırı 10 yıl olan tüm mahkumların bu boşluktan yararlanarak tahliye edilmesi tartışılıyor.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Abdi İpekçi’nin katili Mehmet Ali Ağca ve TİP’li 7 gencin katili Halûk Kırcı’ya da af getiren yasayı veto etti. Anayasa Mahkemesi’nin yeni yasa için tanıdığı 6 aylık süre dün sona ererken, hükümet ve TBMM’nin son güne kadar beklemesi, yasanın da veto edilmesi sonucu yasal boşluk oluşması üzerine tam bir kaos ortaya çıktı.

Bu durumla birlikte, ceza sınırı 10 yılı geçmeyen yasa kapsamındaki binlerce hükümlüye tahliye olanağı doğdu. Yasal boşluğu dikkate alan Bolu Savcılığı, vetonun ardından 23 hükümlüyü salıverdi.

Bazı hukukçular, ortaya çıkan durumla affın kapsamın genişlediğini ve üst sınırı 10 yıl olan bir cezayı almış mahkûmların tahliyesi gerektiği görüşünü savundu. Karşıt görüşü savunan hukukçular ise iptal kararı ile af yasasının ilk halindeki sınırlar içinde yeni tahliyeler yapılabileceğini, ancak bunların sayısının da fazla olmayacağı görüşünü dile getirdiler. Bu görüşü savunan hukukçular, yasanın ilk şeklinde yer aldığı gibi, ırza geçenler, uyuşturucu ve çete suçları ile ekonomik suç işleyenlerin kapsam dışında olduğunu ileri sürdüler.

ŞİMDİ NE OLACAK

DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit’in girişimiyle hazırlanan af tasarısı, Meclis’te değişime uğradı ve kapsamı genişletildi. Cumhurbaşkanı, Af Yasası’nı onaylarken, bazı hükümlerinin aykırı bulduğunu belirterek Anayasa Mahkemesi’ne götürdü. Sezer’in başvurusu doğrultusunda yasa iptal edildi. Ancak, Yüksek Mahkeme iptal edilen maddelerin yeniden düzenlemesi için 6 ay süre verdi. Bu süre ise dün doldu.

Meclis, sürenin bitimine iki gün kala, perşembe günü, yasada yeni düzenleme yaparak Köşk’e gönderdi. Ancak Sezer, bunu da Anayasa’ya uygun olmadığını belirterek veto etti.

DÖNMEZER: GENEL AF NEDENİ

Böylece Anayasa Mahkemesi’nin verdiği iptal kararı, ortada yeni bir yasa olmadığı için otomatik olarak yürürlüğe girdi.

Ünlü Ceza Hukukçusu Ord. Prof. Sulhi Dönmezer, yeni durumdan iptal kararı doğrultusunda tüm mahkûmların yararlanacağını belirterek, ‘Anayasa Mahkemesi’nin verdiği süre dolmuştur. Dolayısıyla yeni çıkacak düzenleme de mahkumların elde ettiği kazanılmış bu haklarını geri alamaz’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!