Tahliye edilen ‘Vicdanı Retçi’, birliğine teslim edildi

Güncelleme Tarihi:

Tahliye edilen ‘Vicdanı Retçi’, birliğine teslim edildi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2007 16:20

TEKİRDAĞ 8'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nda askerlik görevini yaptığı sırada 10 yıl önce firar eden ve daha sonra ‘Emre itaatsizlik’ suçundan askeri mahkeme tarafından 3 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan ‘Vicdani retçi’ Halil Savda, hakkındaki kararın Askeri Yargıtay'da bozulması üzerine yeniden yargılandığı mahkemede tahliye edildi.

Çorlu Askeri Hastanesi gözlem raporunda ‘askerlik yapmaya elverişli olduğu’ belirtilen Sevda, tahliyesinin ardından askeri birliğine teslim edildi.

Çorlu 5'inci Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde bugün devam edilen yargılamaya tutuklu sanık Halil Savda ve avukatı Suna Çoşkun katıldı. Duruşma öncesi polis ve inzibatlar askeri mahkeme önünde geniş güvenlik önemi aldı. İstanbul’dan Halil Savda’yı desteklemek için sabahın erken saatlerinde gelen 20 kişilik ‘vicdani retçi’ grubu, yanlarında getirdikleri giyim eşyalarını ve bir miktar parayı avukata teslim etti.

Çorlu Askeri Hastanesi’nden alınan gözlem raporuna göre askerlik yapmaya elverişli olduğu belirlenen Halli Savda’nın tahlisiyesine karar verildi. İnzibatlar eşliğinde önce askerlik şubesine, ardından da Çorlu İlçe Jandarma Komutanlığı'na getirilen Halil Savda, daha sonra birliği olan Tekirdağ Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’na teslim edildi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Tekirdağ 8'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı emrinde 1976/2 tertip er olarak görev yapan Halil Savda 2 aylık askerken firar etti. Birliği tarafından ‘emre itaatsizlik’ suçundan Çorlu 5'inci Kolordu Askeri Mahkemesi’ne dava açıldı. Askeri mahkeme sanık Savda’yı 3 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Ancak daha sonra Savda’nın avukatları Askeri Yargıtay nezdinde mahkemenin kararına itiraz etti. Askeri Yargıtay 2'nci Dairesi ise yerel mahkemenin kararını sanığın psikolojik muayenesi yapılmadan hükme varıldığı gerekçesi ile bozdu. Tekirdağ’daki birliğinden 10 yıl önce firar eden Halil Savda, hakkındaki askeri yargılama sürerken Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de başvurdu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!