Tacikistan-Özbekistan uzlaşma sağlayamadı

Güncelleme Tarihi:

Tacikistan-Özbekistan uzlaşma sağlayamadı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2012 13:38

Tacikistan ile Özbekistan arasındaki tartışmalı sınır konularıyla ilgili olarak Duşanbe'de düzenlenen hükümetlerarası Sınır Tespit ve Belirleme Komisyonu toplantısında mutabakat sağlanamadığı bildirildi.

Haberin Devamı

BBC Radyosu Tacik Servisi, Özbekistan'ın Duşanbe Büyükelçiliği'nin ismini açıklamayan yetkilisine dayandırarak yayımladığı haberde, iki ülke arasındaki tartışmalı sınır konularıyla ilgili olarak 3 yıllık bir aradan sonra Duşanbe'de düzenlenen toplantıda, taraflar arasında uzlaşma sağlanamadığını duyurdu.

Buna göre, iki ülke arasındaki sınır meseleleriyle ilgili görüşmelerde, ağırlıklı olarak taraflar arasında 2002 yılından bu yana tartışmalı olan 4 sınır bölgesi ele alındı. 2 gün süren görüşmelerde, tarafların her birinin kendi görüşünü savunması sonucunda, herhangi bir anlaşma sağlanamazken, tartışmalı sınır bölgeleriyle ilgili meseleler sonraki toplantıya bırakıldı.

Tacikistan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında da günümüzde iki ülke arasındaki sınırların yüzde 84'ü üzerinde anlaşma sağlanmış olduğu kaydedilirken, görüşme sırasında tarafların, sonraki toplantıda, iki ülke arasındaki ortak sınırları düzenleyen nihai anlaşma tasarısının görüşülmesi konusunda anlaştıkları belirtildi.

Haberin Devamı

Daha önce yapılan açıklamada, komisyon toplantısı için Duşanbe'ye gelen Özbekistan Başbakan Birinci Yardımcısı Rüstem Azimov'un toplantıya katıldığı, ayrıca Cumhurbaşkanı İmamali Rahman tarafından kabul edildiği belirtilirken, toplantı sonuçlarının tarafların onaylamasının ardından açıklanacağı kaydedilmişti.

İki ülke arasında halen tartışmalı olan 4 sınır bölgesi arasında, Özbekistan'ın Taşkent ve Sirderya vilayetlerinin tarım arazilerinin sulanmasında önemli rol oynayan, Tacikistan topraklarında bulunan ve Özbek tarafınca işletilen Farhad Su Barajı da bulunuyor.

2002 yılında iki ülke devlet başkanları tarafından, ortak sınırların yaklaşık yüzde 80'i üzerinde uzlaşmanın sağlandığı Devlet Sınırları Anlaşması imzalanırken, Tacik-Özbek sınır görüşmeleri son olarak Nisan 2009'da Taşkent'te yapılmıştı.

Bağımsızlıktan bu yana iki ülke arasında sürdürülen sınır tespit çalışmalarında şimdiye kadar 1200 km uzunluğundaki sınırın yüzde 84'ü üzerinde mutabakat sağlanmış bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!