Taburcu oldu, öldü

Güncelleme Tarihi:

Taburcu oldu, öldü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Otomobili ağaca çarpan Erdoğan Gül adlı işçi, doktor hatası yüzünden hastaneden taburcu edildiği gün öldü. Antalya SSK Bölge Hastanesi'nde meydana gelen skandala, Dr. Ömer Kara'nın işçinin kafatasındaki çatlağı röntgende görememesi yolaçtı. Kafatasındaki çatlak yüzünden mikrop kapan işçi menenjit oldu ve yaşamını yitirdi.

Trafik kazasınde yaralanan 28 yaşındaki işçi Erdoğan Gül, tedavi altına alındığı Antalya SSK Bölge Hastanesi'nde taburcu edilip, işlemleri yapılırken, aniden fenalaşıp yaşamını yitirdi. Burdur'da bir süt fabrikasında işçi olarak çalışan Erdoğan Gül, 6 ağustos günü ağabeyi Hasan Hüseyin Gül ile birlikte bindiği otomobilin ağaca çarpması sonucu yaralandı. Önce Burdur SSK Hastanesi'ne kaldırılan Gül kardeşler, ilk müdahaleden sonra Antalya'daki SSK Bölge Hastanesi'ne sevkedildi. Hasan Hüseyin Gül, iki gün içinde tedavisi tamamlanıp taburcu edilirken, Erdoğan Gül'ün tedavisi sürdü. Doktorlar, Erdoğan Gül'ü de önceki gün iyileştiğini söyleyerek taburcu ettiler. Yakınları hastaneden çıkarmak için işlemleri sürdürürken, bir anda fenalaşan talihsiz işçi yaşamını yitirdi.

İNANILMAZ İHMAL

Yapılan otopside, Erdoğan Gül'ün kaza sırasında kafatasında çatlak oluştuğu, bu kırıklar tedavi edilmediği için mikrop sızdırıp menenjite çevirdiği ve hastanın menenjitten öldüğü saptandı. Ağabey Hasan Hüseyin Gül, kardeşi Erdoğan'ın korkunç bir ihmalin kurbanı olduğunu belirterek, tedavisiyle ilgilenen Dr. Ömer Kara'yı suçladı. ‘‘Bir doktor röntgendeki kafatası kırığını nasıl görmez’’ diyen Hasan Hüseyin Gül, öfkmesini şöyle dile getirdi: ‘‘Madem görmedi, neden tomografi çektirmedi. Kardeşim menenjit olmuş, ağrısı var, ona ağrı kesiciden başka bir şey yapmıyor. Doktor, taburcu gününe kadar sadece kapıdan eğilip baktı ve 'İyisin, iyisin' deyip çekip gitti. Doktora kaç defa, kardeşimi Tıp Fakültesi'ne sevk etmesini söyledim ama dinletemedim. Sonunda kardeşimi taburcu etti. Ben, taburcu işlemlerini yapmak için bir odadan diğerine koştururken, kardeşim yatağında fenalışıp vefat etmiş. Böyle şey olur mu?’’

KIRIĞI GÖRMEDİM

Suçlanan doktor Ömer Kara ise hastanın şuurunun açık olması ve yemek yemesi nedeniyle tomografi çektirmeye gerek duymadığını söyledi. Olayın hemen ardından yıllmık izine çıkan Dr. Kara, kendini savunurken şöyle dedi: ‘‘Röntgende kırığı görmediğim doğru. Ancak, ihmalim söz konusu değil. Çünkü, hasta geldiğinde şuuru açıktı. Ayrıca, kırık olduğu denilen yerde cilt ezilmeleri vardı. Hasta başağrısından şikayet ediyordu. Bunun için de rutin tedavimizi uyguladık. Serum, ağrıkesici ve antibiyotik tedavimizi yaptık. Genel durumu iyiydi. Hatta hasta kendisi taburcu olmak istedi. Ben bir kaç gün daha gözlemlemek için taburcu yapmadım. Taburcusuna karar verdiğimiz sabah vefat etmiş.’’

SAVCILIĞA ŞİKAYET

SSK Bölge Hastanesi Başhekimi Dr. Nebi Yılmaz ise hasta yakınlarının savcılığa şikayet etmesi üzerine Dr. Kara hakkında soruşturma açabileceklerini söyledi. Başhekim Yılmaz, röntgende bazen kafatası kırığı görülmediğini, tomografi çektirmeden bu tür kırıkların saptanamadığını sözlerine ekledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!