Swap izi nedir, ne işe yarar? Swap testi nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Swap izi nedir, ne işe yarar Swap testi nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2021 10:34

Müge Anlı' nın programıyla gündeme gelen ve izleyiciler tarafından merak edilen swap izi, suçluların kısa sürede ortaya çıkmasında oldukça etkili bir yöntem. Programda katil zanlısını bulmak için swap izinin testi yapılarak analiz edilmeye çalışılması, bu yöntem hakkında araştırmalara neden oldu. Peki swap izi nedir, ne işe yarar? Swap testi nasıl yapılır? İşte konuyla ilgili detaylar...

Haberin Devamı

ATV'de yayınlanan Müge Anlı'nın programında gündeme gelen swap izinin detayları, izleyenler tarafından merak ediliyor. Katil zanlılarını tespit etmek için kullanılan bu yöntem,delillerin netleştirilmesine yardımcı olarak sonuca ulaşmayı sağlıyor. Konuyla ilgili açıklamalar yapan Adli Tıp Uzmanı Şevki Sözen, Müge Anlı'da gündeme gelen Büyük Şen cinayetiyle ilgili önemli bilgiler paylaştı. Peki swap izi nedir, ne işe yarar, nasıl alınır? Swap testi nasıl yapılır? İşte detaylar...

Swap izi nedir, nasıl alınır?

Kriminoloji alanında da kullanılan swap, İngilizce değiş tokuş ya da değiştirmek anlamına gelir. Swap, suç olaylarında şüphelilerden pamuklu çubuk, yapışkan bantlar ve çeşitli numune alma araçları ile alınır. Yapılan bu işleme ise Swap izi denir. Swap izi genel olarak kan izi, barut izi ve çeşitli izleri içerisinde barındırır.

Haberin Devamı

Swap testi nasıl alınır?

Swap izi genel olarak doku, tükürük, barut, kan ve çeşitli biçimde DNA örneklerinden alınan izlerdir. Swap İzi almak ise bu kanıtların toplanması için kullanılan yöntemlere denir. Barut izi, kan izi ve diğer izlerin tamamına swap izi denir. Bir olayla ilgili o yerde olunup olunmadığını kanıtlamak amacıyla swap raporu hazırlanır.

Swap izi ne işe yarar?

Ateşli silah kullanımı sırasında silahtan çıkan barut ve çeşitli kimyasal maddeler silahı ateşleyenin üzerinde izler bırakır. Bu izler görülemeyecek kadar küçüktür ve özel olarak alınarak incelenmesi gerekir. Ayrıca ateşli silah herhangi bir canlıya ateş edilmişse kan ve DNA örnekleri de bulunabilir. Kriminoloji bilim dalında kullanılan swap izi, suçluların yakalanmasına yardımcı olurken mahkemelerde birincil delil olarak kullanılabilir.

Müge Anlı'daki Büyük Şen cinayetinde barut izi ne anlatıyor?

Büyükşen cinayeti üzerinden yaklaşık üç yıl geçtiğini hatırlatan Adli Tıp Uzmanı Şevki Sözen, swap sonuçlarının kendilerine çok şey anlattığını ifade etti. Sözen, silahtan çıkan barut izinin ne şekilde vücuda sıçrayacağını Müge Anlı canlı yayınında anlattı. Swap izi sonuçlarında bir harita çıkarıldığını dile getiren Sözen, katilin hangi elini kullandığının bu test sonucunda anlaşıldığını ifade etti. Sözen, "Barut izi, silahı kullanan kişi sağ elini kullandıysa vücudunun ve yüzünün sağ tarafında olur" diye konuştu.

Haberin Devamı

Cinayetle ilgili şüphelerin odağında olan çiftin oğulları Uğur Büyükşen ve gelinleri Betül Büyükşen'de barut izine rastlandığını hatırlatan Dr. Şevki Sözen, "Büşra'nın sadece giysilerinde barut izine rastlandı. Bu normal sayılabilir. Cinayetin işlendiği yerdeydi. Uğur – Betül Büyükşen çiftinin durumuysa anormal görünüyor. Onların hem ellerinde hem yüzlerinde hem de elbiselerinde barut izine rastlanmış. Olay yerinde olan Büşra'nın sadece elbiselerinde barut izi varken olay yerinde olmayanlarda daha fazla iz olması tuhaf" sözlerini kullandı.

Swap izi neden olur?

Barut disk, plaka, granül, çubuk, küresel, yassılaşmış küresel şekilde olabilir. Özellikle küresel yapıdaki barutlar atış sırasında metrelerce uzağa gidebilir, yakın mesafelerde giysinin yapısına da bağlı olarak birkaç kat giysiyi geçip cilt üzerinde kalabilir . Atış artıklarının, ateş eden elde kalmasını etkileyen faktörler şunlardır:

  • Silahın tipi, çapı
  • Kapsülün yapısı
  • Barutun yapısı
  • Atış sonrası faaliyetler
  • Kişinin hangi elini kullandığı
  • Ortamın fiziksel durumu ( sıcaklık, rüzgar, nem oranı)
  • Atışın çıplak elle yapılıp yapılmadığı
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!