Suudi kadını gaza bastı

Güncelleme Tarihi:

Suudi kadını gaza bastı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2011 00:00

S. Arabistan’a Arap Baharı kadın sürücülerle geldi. Birçok Suudi kadın direksiyon başına geçerek ülkelerindeki araba kullanma yasağına meydan okudu. Eyleme çarşaf giyerek direksiyon başına geçen bazı erkekler de destek verdi.

Haberin Devamı

SUUDİ KADINLARIN ÖNCÜSÜ OLDU / WEB TV

SUUDİ KADINLAR "DİREKSİYON HAKKI" ARIYOR / FOTO GALERİ

DÜNYADA kadınların araba kullanamadığı tek ülke olan Suudi Arabistan’da 1990’dan sonra yasağa karşı en büyük eylem düzenlendi. Manal el Şerif adlı 32 yaşındaki Suudi kadının Hubar şehrinde geçen ay araba kullanırken çekilen videosunu YouTube ve Facebook’a yüklemesinin ardından 10 gün gözaltına alınması sonrası “Women2Drive” adlı kadın eylem grubu dünü “araba kullanma” günü ilan etmişti. Protestonun ilk saatlerinde güvenlik güçleri doğrudan müdahale etmekten kaçındı. Hatta bazı eylemciler kadınların doğrudan polis merkezlerine direksiyon kırdığını söyledi. Ancak başkent Riyad’da boş arazide direksiyon dersi alan 6 kadının eylem öncesi gözaltına alındığı belirtildi. “Women2Drive” grubu eylemin kitlesel değil kadınların hiç yasak yokmuşçasına yabancı ülkelerden aldıkları ehliyetlerle günlük işlerini görür gibi araba kullanmaları şeklinde olmasını istedi. Nitekim dün sabahtan itibaren Riyad ve çeşitli kentlerde birkaç “cesur” kadının arabalarına binerek süpermarketlere ya da işyerlerine gittiği görüldü. Dün sabah internete atılan ilk videoda araba kullanan peçeli bir kadın “Şu anda süpermarkete gidiyorum. Tüm istediğimiz günlük işlerimizi erkek sürücülere bağlı kalmadan yapabilmek” dedi.

Haberin Devamı

Suudi Eğitim Bakanlığı’nda bilgisayar uzmanı olan Maha el-Kahtani adlı kadın ise yanında kocası olduğu halde 45 dakika araba kullandığını söyledi. AP ajansına telefonla açıklama yapan el-Kahtani, “Ben bir konuya işaret etmek istedim. Kral Fahd yolunu kullandım ve arabanın bugün benim olmasına karar verdim” dedi. Kocası Muhammed el-Kahtani ise eşinin yanına gerekli eşyaları aldığını belirterek “onunla korkmadan hapse girmeye hazırım” sözlerini kullandı. Cidde’den bir başka Suudi koca da “karım şu anda arabayı almış turluyor” mesajını geçti.

Twitter başta olmak üzere sosyalleşme sitelerine diğer kentlerde de kadınların araba kullandığını ileri süren mesajlar yağdı. Muhafazakar Suudi eylemciler de boş durmadı ve internette yayınladıkları mesajda Suudi kadınlara “Hayal görmeye devam edin” mesajı yayınladı.

Haberin Devamı

En üzücü isyan

Kadınların meydan okuması Ortadoğu’daki isyanlardan uzak kalan Batı destekli Suudi yetkililerini zor bir ikilemde bıraktı. Yetkililer kadınlara müdahale ederek uluslararası baskıyla karşı karşıya kalma ya da onlara göz yumup gelenekçi din adamlarının tepkisine hedef olma çelişkisini yaşadı. Suudi Arabistan’da kadınların araba kullanmasını yasaklayan herhangi bir yasak yok. Din adamlarına göre kadınların araba kullanması onların evden uzaklaşıp yabancı erkeklerle ilişkiye girmesini kolaylaştıracak bir unsur. Time’ın, “2011 yılına damga vuran isimler” arasında gösterdiği, Mısır’da 30 yıl sonra gelen devrimin fitilini ateşleyen Vail Gonim ise “Kadınların temel hakları için 21’inci yüzyılda hala mücadele etmeleri üzücü bir durum” yorumunu yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!