Suudi Arabistan ile tahkim sistemi kuruluyor

Güncelleme Tarihi:

Suudi Arabistan ile tahkim sistemi kuruluyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2006 10:59

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Suudi Arabistan Kralı Abdullah Al-Saud’un ziyaretiyle yeni bir döneme girilen Türkiye-Suudi Arabistan ticari ilişkilerinde tahkim sürecinin kurulmasına karar verdiklerini açıkladı.

Hisarcıklıoğlu, Kral Abdullah’ın ziyareti sırasındaki ikili görüşmelerde tahkimin kurulması konusunda mutabık kaldıklarını bildirdi. Bu çerçevede tahkim sistemi için görüş hazırlayıp göndereceklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Ekim ortası gibi, tahkimin kurulması için imzaları atarız. Ondan sonra iki ülkenin hukukuna girmesi gerekiyor. Bu noktada siyasal desteğe ihtiyaç olacak. Bunda da sorun çıkmaz” dedi.

34 MİLYAR DOLAR BEKLİYOR

Türk işadamlarının Suudi Arabistan pazarlarında hakim olabilmesi için öncelikli alanın müteahhitlik hizmetleri olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Suudi Arabistan, bu yıl itibariyle altyapı yatırımlarına 34 milyar dolar ayırdı. Müteahhitlik hizmetlerinde Türk işadamlarının aktif olması gerekiyor” diye konuştu.

Suudi Arabistan’ın 40 milyar dolarlık ithalat yaptığını belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin bu pastadan yalnızca 1 Milyar dolar alabildiğini vurguladı.

TURİZMDE ÖZEL BÖLGEYE GEREK YOK

Suudi Arabistanlıları Türk turizmine kazandırmak için getirilen “özel turizm bölgeleri” önerisine karşı çıkan Hisarcıklıoğlu, “Özel bölgeler istemiyorlar. Aradıkları yalnızca basın tarafından rahatsız edilmemek” dedi.

Kaplıca turizmini de geliştirmek gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, Arapları Türkiye’de yatırıma çekmek için de turizm sektörünün kullanılabileceğini ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!