Susurluk'un kayıp silahlarına zaman aşımı

Güncelleme Tarihi:

Susurlukun kayıp silahlarına zaman aşımı
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 08, 2003 11:49

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi eski Başkanvekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 10 sanık hakkındaki, kamuoyunda "kayıp silahlar" olarak bilinen davanın, "zaman aşımı süresi dolduğundan ortadan kaldırılmasına" yönelik kararı onadı.

Haberin Devamı

Ankara 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nce toplam 15 sanık hakkında verilen çeşitli kararların temyiz incelemesi tamamlandı. Yargıtay 4. Ceza Dairesi, sanıklar Necmettin Ercan, Mustafa Tekin Hatipoğlu, Nazmi Kara ve Ömer Aydoğan hakkında yerel mahkemenin 4616 sayılı Şartla Salıverilme Yasası uyarınca verdiği erteleme kararlarının temyizi kabil olmadığını, bu kararlara itiraz edilebileceğine karar verdi. Daire, dosyayı yerel mahkemeye iade etti.

Daire, Hazine'nin, Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi  eski Başkanvekili İbrahim Şahin, dönemin Antalya Özel Harekat Kursu Depo Sorumlusu Mustafa Büyük ve dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkanlığı Gölbaşı Depo Sorumlu Uğur Çevik, o dönemde kursta yönetici olarak görev yapan sanıklar Operasyon Şube Müdürü Lütfi Eraslan, dönemin Emniyet Müdürü Şemsettin Canpolat, dönemin Sayım ve Muayene Komisyonu Başkanı Sezai Boran ve komisyon üyeleri Niyazi Pak, Arif Yıldız, Hasan Kozal ve Ali Durmuş hakkındaki davanın, "yasal zaman aşımı süresi dolduğundan ortadan kaldırılmasına" yönelik kararın temyiz gerekçelerine ise katılmadı. Daire, bu sanıklara yönelik temyiz istemlerini reddederek, yerel mahkemenin kararını onadı.

Haberin Devamı

Eski İkmal Dairesi Başkanlığı Depo Şube Müdürü Musa Teber'in de TCK'nın 240. maddesine göre "görevi kötüye kullanmak" suçundan önce hapis cezasına çarptırılması, daha sonra bu cezanın paraya çevrilmesine yönelik kararın temyiz incelemesini de yapan Yargıtay 4. Ceza Dairesi, bu kararı, sanığa isterse yeniden yargılanma hakkı tanıyan 4616 sayılı Yasa'yı değiştiren 4758 sayılı Yasa kapsamında değerlendirilmesi gerektiği gerekçesiyle bozdu. Teber hakkındaki dava zamanaşımı, 26 Ekim 2001'de doldu.

DAHA ÖNCEKİ BOZMA KARARI

Ankara 6. Asliye Ceza Mahkemesi ilk kararında, Hospro Åžirketi'nce Emniyet Genel Müdürlüğü'ne hibe edilen malzemeler arasında bulunan 10 adet Beratta marka silah ile bu silahlara ait susturucuların kaybolması ile ilgili olarak açılan davanın ilk kararında, sanık Åžahin'i, TCK'nın 230. maddesinden 1 yıl hapis cezasına mahkum etmiÅŸ, 14 sanık hakkında da beraat kararı vermiÅŸti.Â

Haberin Devamı

Yargıtay 4. Ceza Dairesi ise Ä°brahim Åžahin'in, yurtdışından gönderilen silah, mühimmat ve teçhizata ait kolilerin orijinal ambalajları açılmadan Antalya'da devam eden kursa gönderilmesine iliÅŸkin yazıyı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ilgili birimine gönderme eyleminin, Türk Ceza Kanunu'nun ''görevi kötüye kullanma'' hükmü maddesi kapsamında deÄŸerlendirilmesi isteyerek, bu sanık hakkındaki kararı bozmuÅŸtu.Â

Yüksek mahkeme, beraat eden 14 sanık hakkındaki durumun ise TCK'nın ''görevi ihmal'' ve ''görevi kötüye kullanma'' fiilleri kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, bu sanıklar hakkındaki kararı da bozmuştu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!