Susurluk mahkum oldu:Şahin ve Eken'e 6'şar yıl

Güncelleme Tarihi:

Susurluk mahkum oldu:Şahin ve Ekene 6şar yıl
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2001 00:00


4 yıldır süren Susurluk skandalı davası sona erdi. İstanbul 6 nolu devlet Güvenlik Mahkemesi'nde devam eden davada hakim, sanıklardan Özel Harekat Dairesi eski Başkan Vekili İbrahim Şahin ve MİT eski görevlisi Korkut Eken'i cürüm işlemek amacıyla çete oluşturmak suçundan 6'şar yıl hapisle cezalandırdı. Aralarında Haluk Kırcı'nın da bulunduğu diğer sanıklar ise, 4'er yıl hapse mahkum edildi. Şahin ve Eken ayrıca, ömür boyu kamu hizmetinden men edildi.

Milletvekilleri Mehmet Ağar ve Sedat Bucak'a dokunulmazlıkları bulunduğu gerekçesiyle ceza verilemedi. Dokunulmazlıkları kaldırılmış olsaydı iki milletvekili hapis cezası alacaktı.

YURTDIŞINA ÇIKIŞLARI YASAK

14 sanıklı davanın son duruşmasında İbrahim Şahin fenalık geçirdi. Duruşmaya yarım saat ara verildikten sonra Şahin 11 sayfalık savunma yaptı. Savunmadan sonra karar için ara verildi. Hakim daha sonra İbrahim Şahin ve Korkut Eken'i cürüm işlemek amacıyla çete kurmaktan önce 4'er yıl hapis cezasına çarptırdı. Ardından Şahin ve Eken'in lider olması nedeniyle cezalarını yüzde 50 oranında artırarak 6 yıla çıkardı.

Sanıkların yurtdışına çıkışları da yasaklandı.

Davanın sanıklarından özel timci eski polis memurları Ziya Bandırmalıoğlu, Ayhan Akça, Ayhan Çarkın, Ercan Ersoy, Oğuz Yorulmaz ve Mustafa Altunok, milletvekili Sedat Edip Bucak'ın şoförü Abdülgani Kızılkaya, Sarıyer'de öldürülen Ömer Lütfü Topal'ın iş ortağı Sami Hoştan da cürüm işlemek amacıyla çete oluşturmaktan 4'er yıl hapse mahkum oldu. sanıklar ayrıca 4'er yıl da kamu hizmetinden men edildi.

Bu dava kapsamında tutuksuz olmalarına rağmen başka davalarda tutuklu bulunan Yaşar Öz ve Haluk Kırcı ile Ömer Lütfü Topal'ın diğer iş ortağı Ali Fevzi Bir ve özel timci eski polis memurlarından Enver Ulu ise DGM'ye gelmedi.

EKEN: MEDYANIN VE SİYASİLERİN HEDEFİ OLDUM

İbrahim Şahin ile birlikte Susurluk çetesinin lideri olmaktan 6 yıl hapse mahkum edilen eski MİT görevlisi Korkut Eken, mahkeme çıkışında CNN-Türk'e verdiği özel demeçte şöyle konuştu:

"Benimle şahsi sorunları olan kişilerin hedefi oldum. Mahkeme medyanın ve bölücü sivil örgütlerinin çalışmaları ile siyasilerin etkileri altında yürümüştür.

"İMRALI'DA YATMAK İSTİYORUM"

Üzücü birşey var, Susurluk'un birinci senesinde 2 bin 500 kişi yürüdü, hep PKK bayrağı vardı. Devletin bizleri bu şekilde sahipsiz ortada bırakması üzücü. Cezaevinde büyük sıkıntı olacak. İmralı'da yatmak üzere başvuruda bulunacağım. Arkadaşı (Abdullah Öcalan) yalnız bırakmayacağım, perhiz yemeklerinden faydalanacağım. Doktorları artık bize de bakar.

Temyize başvuracağız, inanıyorum ki bu temizlenecek.

ÇATLI'YI SAKLAMAKTAN DA YARGILANDILAR

Sanıklar ayrıca Abdullah Çatlı'yı da saklamaktan yargılandı. Ancak mahkeme, şartlı salıverme yasası çerçevesinde sanıkların cezalarını erteledi.

Susurluk Komisyonu Başkanı Elkatmış: Bunlar piyondu
Susurluk'ta kim kimdir?
Dünden bugüne Susurluk
Dokunulmazlık raporları Meclis'te bekliyor



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!