Surlar üstlerine çöktü

Güncelleme Tarihi:

Surlar üstlerine çöktü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Diyarbakır'da tarihi surlar bakımsızlıktan yıkıldı. 150-200 kiloluk taşların altında kalan 5 kişi öldü.

Diyarbakır'ın harabeye dönen surlarında sonunda korkulan oldu. Urfakapı Semti'nde, hal binasının karşısındaki burcun üst kısmı dün saat 11.00 sıralarında büyük bir gürültüyle yıkıldı. Her biri 150-200 kilo ağırlığındaki taşlar sur dibindeki minibüs durağında araç bekleyenlerin üzerine yağdı. İnsanların bir bölümü kaçıp kurtulmayı başarırken, 6 kişi 20 metre yükseklikten tepelerine düşen taşların altında kaldı.

Kan gölüne döndü

Kurtarma çalışmaları sırasında, 47 yaşındaki köy korucusu Asım Akkuş, 30 yaşındaki Süreyya Yıldız, 4 yaşındaki Sümeyya Yıldız ve 6 yaşındaki Lütfüye Yıldız'ın cesetleri enkaz altından çıkarıldı. Ağır yaralanan Şükran Tunç ile İsa Turan da hastaneye kaldırıldı. Şükran Tunç'un hastanede yaşamını yitirmesiyle ölü sayısı 5'e yükseldi.

Bazıları kaçamadı

Çökme anında, durağın yanındaki çay ocağında bulunan Mehmet Özkılıç, taşların bir anda yağmur gibi yağmaya başladığını söyledi. Özkılıç dehşet anını anlatırken, ‘‘Durakta az sayıda kişi vardı. Akşam saatlerinde çökseydi facianın boyutları daha büyük olurdu. Bazıları kaçamadı ve taşların altında kaldı. Her yer kan içindeydi. Ölenlerin bacakları, kolları kopmuş, vücutları paramparçaydı’’ dedi.

Gökten taş yağdı

Tarihi surların, herbiri 150-200 kilo gelen dev taşları 20 metre yüksekten minibüs durağında bekleyenlerin üzerine yağdı. Neye uğradığını şaşıran insanlar sağa sola kaçışırken, 6 kişi taşların altında kaldı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Şükran Tunç doktorların çabasına rağmen kurtarılamadı. Bakımsızlığın yol açtığı facianın bilançosu: 5 ölü, bir de ağır yaralı.

Tehlike sürüyor

Diyarbakır'ın tarihi surlarında ilgisizlik yüzünden facia yaşandı. Yer yer yıkılmaların yaşandığı surlar, kendi haline terkedildiği ve onarım görmediği için halen tehlike saçmaya devam ediyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!