Suriye uçağındaki yolculardan ilginç iddialar

Güncelleme Tarihi:

Suriye uçağındaki yolculardan ilginç iddialar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2012 10:18

Türkiye’nin dün akşam Ankara’da iniş yapmaya zorladığı uçağın yolcuları ve mürettebatı kendilerine uçağın acil iniş yaptığı ve Türk askerinin olayla ilgisi olmadığı yönünde “düzmece kağıtlar” imzalatıldığını iddia etti.

Haberin Devamı

Uçaktaki hosteslerden Şirin Azis, Rusya’nın İngilizce yayın yapan kanalı RT’ye yaptığı açıklamada, “Uçaktaki dört kişi kağıtları imzalamaya zorlanırken dövüldü; ikisi yolcu, ikisi de mürettebattandı. Bu kağıtların neyle ilgili olduğunu bilmiyoruz. Kaptanın durumuyla ilgili endişeliyiz. Kaptanı alıp götürdüler ve acil iniş belgelerini imzalamazsa gözaltına alınacağı yönünde tehdit ettiler” diye konuştu.

Uçağın yolcularından üç çocuk annesi Fatima el Saman ise kaptana olayda askeri uçakların rolü olmadığı ve uçağın sadece acil iniş yaptığı yönünde bir feragatname imzalatıldığını öne sürdü.

Haberin Devamı

El Saman, “Eğer onların şartlarına uymasaydık kaptanı rehin alacaklardı. Bizi tehdit ediyorlardı. Kaptan geri dönüp bize, ‘Ya acil iniş yaptığıma dair o belgeyi imzalayacağım ya da beni rehin alacaklar’ dedi” diye konuştu.

İŞTE İNDİRİLEN O UÇAK / WEB TV

Rus televizyonu: Gerginlikte dönüm noktası

Rusya’nın önde gelen televizyon kanallarından NTV, önceki akşam Türkiye’de yaşanan Suriye yolcu uçağının Ankara’ya indirilmesi olayının Türkiye ile Suriye arasındaki ihtilafta bir dönüm noktası olduğu yorumunu yaptı.

Televizyon kanalı ana haber bülteninde Ankara’da 9 saat boyunca alıkonan uçakla ilgili yapılan tüm işlemler sıralandıktan sonra “Dün geceki olay Türkiye-Suriye arasındaki ilişkide ihtilafın tırmanması yönünde bir dönüm noktası olmuştur. Bölgedeki hava sahası da ihtilafın parçası haline gelmiştir. Dün geceki krize ayrıca sivil uçakta bulunan Rus vatandaşı yolcular da dahil edilmiştir. Türk tarafının buldum diye iddia ettiği telsiz yedek parçalarıyla elektronik savaş aygıtlarının ise ne olduğu yine de tam olarak bilinmiyor” dendi.

Nerdun HACIOĞLU/MOSKOVA

"SİLAH DEĞİLLERDİ"
Yolcular uçağın maskeli kişilerce çevrelendiğini, bütün kargoya el konduğunu ve bu kişilerin içinde belgeler olan kutulara benzer şeyleri karıştırdığını söyledi. El Saman, Türk yetkililerin bir işadamının Rusya’dan satın aldığı ve Suriye’ye ihraç etmekte olduğu yedek parçalarla ilgilendiğini belirterek, “Görebildiğim kadarıyla silah değillerdi” dedi.

Haberin Devamı

El Saman şöyle devam etti: “Bazı paketleri indirmeye başladılar. Açtılar ve fotoğraf çektiler. Birçok insan vardı. Orada ne olduğunu hepimiz gördük. Silah filan yoktu. Sıradan bir insan bile ne olduğunu görebilirdi. Sadece bazı yedek parçalar ve kağıtlar vardı ama roket yoktu. Bunların hepsi bir yalan.”

El Saman uçağın neden indirildiğini kaptanın da bilmediğini belirterek, yolculara yokmuş gibi davranıldığını söyledi.

“Herkes bizi gözardı ediyordu, biz yokmuşuz gibi davranıyorlardı. Rus Konsolosluğu çağrılarımıza dönmedi.  Bir kadın yolculardan birini arayarak konsolosluk çalışanlarının havaalanına girmesinin engellendiğini söyledi” diyen El Saman, “Bizi uçaktan indirdiler, ama kimse bizi görmüyor gibiydi” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!