Suriye sınırına yığınak

Güncelleme Tarihi:

Suriye sınırına yığınak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

PKK'yı destekleyen Suriye'ye yönelik uyarılarının son zamanlarda artmasıyla birlikte, güney sınırımızda yoğun bir askeri hareketlilik başladı. Hatay'dan, Şırnak'ın Cizre İlçesi'ne kadar uzanan 618 kilometrelik Suriye sınırında stratejik noktalara birlikler kaydırıldı ve bir dizi askeri önlem alındı.

Hükümetin ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, PKK'yı destekleyen Suriye'ye yönelik uyarılarının son zamanlarda artmasıyla birlikte, güney sınırımızda yoğun bir askeri hareketlilik başladı. Hatay'dan, Şırnak'ın Cizre İlçesi'ne kadar uzanan 618 kilometrelik Suriye sınırında stratejik noktalara birlikler kaydırıldı ve bir dizi askeri önlem alındı.

Sınırda askeri hareketlilik, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Ateş'in iki hafta önceki Hatay gezisinden sonra başladı. Orgeneral Ateş, 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Harekât Daire Başkanı Tümgeneral Behzat Balta ve 6'ncı Kolordu Komutanı Korgeneral Çetin Saner'le birlikte önce Reyhanlı Hudut Bölük Komutanlığı'nı, sonra da İskenderun'daki askeri birlikleri denetlemişti.

ATEŞ, SERT ŞEKİLDE UYARMIŞTI

Reyhanlı'da halka hitap eden Orgeneral Ateş, Suriye'yi sert bir dille uyararak, ‘‘Türkiye beklediği karşılığı alamazsa, her türlü tedbiri almaya hak kazanacaktır. Artık sabrımız kalmadı’’ demişti. Halkın ‘Hatay Türk’tür, Türk kalacaktır', ‘Sizlerle gurur duyuyoruz’ sloganları arasında konuşan Orgeneral Atilla Ateş, ‘‘Bazı komşularımız, özellikle ismini açıkça söylüyorum, Suriye gibi komşular, iyi niyetimizi yanlış tefsir ediyorlar. Apo denen eşkıyayı destekleyerek Türkiye'yi terör belasına bulaştırdılar. Her fesat Suriye'den çıkıyor. 65 milyonluk ülkemizin ordusu her türlü modernliğe sahiptir. Fenalıklara karşılık verecek güçtedir. İyi niyetimize karşılık alamazsak gereken her türlü tedbiri almaya hak kazanırız’’ diye konuşmuştu.

Askeri yığınağın, sınırın özellikle Hatay ve Kilis kesiminde yoğunluk kazandığı ve önemli geçiş noktalarında zırhlı birlikler konuşlandırıldığı gözlendi. Türkiye-Suriye sınırının, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar, Akçakale ve Suruç bölgelerinde de birkaç gündür olağanüstü hareketlilik görülürken, Mardin bölgesinde kalan Kızıltepe, Şenyurt, Nusaybin ve Cizre'nin sınır kesiminde durumun sakin olduğu belirtildi.

450 KİLOMETRE MAYINLI

Toplam uzunluğu 618 kilometre olan Suriye sınırı, 450 kilometrelik bölümü mayınlı saha olmasına karşın, Suriye'nin tavrı nedeniyle yolgeçen hanına döndü. Teröristler ve kaçakçılar, topraklarımıza rahatlıkla girip çıkabiliyor. Kaçak geçişlerin özellikle Kızıltepe'nin Şenyurt, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi ve Cizre'nin Dicle Nehri'ne yakın kesimlerinden olurken, Hatay'dan topraklarımıza sızan teröristler Amanos Dağları'nda yuvalanmaya çalışıyor.

Sarı ülkeye NATO operasyonu

NATO'un planlı tatbikatlarından 'Dynamic 98', 11 üye ülkenin silahlı kuvetlerince İskenderun ve çevresinde bugün başlıyor. Tatbikatta Yunanistan, insani yardım konusunda görev alacak. Tatbikatın Basın Merkezi Başkanlığını üstlenen Albay Şemsettin Cevheroğlu, ‘‘NATO'nun Güneydoğu bölgesine sınırı bulunan ve 'Sarı Ülke' olarak anılan ülke, tecavüzkâr bir tutum sergilemektedir. Bölgeyi takviye etmek maksadıyla deniz kuvvetlerine bağlı unsurlarca desteklenen 11 NATO ülkesi tarafından temsil edilen Ani Reaksiyon Kuvveti bölgeye intikal ettirilir ve Sarı Ülke taarruzu 2'nci Ordu kuvvetlerince durdurulur’’ 21 gün sürecek olan tatbikata 2 bin 500 personelin katılacağı bildirildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!