Suriye sınırı bayrama hazır

Güncelleme Tarihi:

Suriye sınırı bayrama hazır
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ceylanpınar'da Türkiye-Suriye sınırında yıllardır yaşanan ve Sinan Çetin'in ‘‘Propaganda’’ filmine konu olan bayramlaşma çilesi, artık son buluyor. Türk yetkililer, önümüzdeki kurban bayramında bu çilenin bir daha yaşanmaması için 15 dönümlük özel bir alanın hazırlığına hız verdiler.

Türkiye-Suriye sınırında, iki ülkedeki akrabaların yıllardır tel örgüler arkasında yaptıkları bayramlaşma, önümüzdeki Kurban Bayramı'nda son buluyor. Ceylanpınar Kaymakamı Sabir Başköy, uzaktan bayramlamanın artık tarihe karışacağını belirterek ‘‘15 dönüm alan, yüz yüze bayramlaşma için hazırlanıyor’’ dedi. Yıllardır iki ülkede yaşayan akrabalar, Türk yetkililerin desteğiyle Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesi yakınlarında oluşturulan tampon bölgede, yaklaşık 100 metre uzaklıktan tel örgüler arkasında bayramlaşıyor, birbirlerine çeşitli hediyeler atıyordu.

Terör örgütü elebaşının Suriye'den çıkartılmasının ardından, iki ülke arasındaki ilişkiler yumuşama sürecine girdi. Bunun sonucunda, bir süre önce Şanlıurfa Valisi Şehabettin Harput ile Suriye'nin Haseki Valisi Suphi Harp başkanlığındaki heyetler arasında gerçekleşen görüşmelerde, bayramlaşmanın yüz yüze yapılması için protokol imzalandı. Bu amaçla sınırın sıfır noktasında belirlenen alanda, Türk yetkililer tarafından yapılan çalışmalar hızla sürdürülüyor. Ceylanpınar Kaymakamı Sabri 24 saat aralıksız devam ettiğini bildirerek şunları söyledi:

‘‘Alanın stabilizesi bitmek üzere. Ayrıca alana, kadın ve erkeklerin kullanımı için 4 tuvalet yapacağız. Bayramlaşmanın daha kolay olması için banklar koyacağız. Alanın hazırlanmasındaki tüm harcamaları Türk tarafı yapıyor. Zaten yapılan protokolde de bizim Suriye tarafından herhangi bir talebimiz olmadı’.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!