Suriye’nin ilk özgür kenti

Güncelleme Tarihi:

Suriye’nin ilk özgür kenti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2012 00:00

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Suriye konusunda yapılan görüşmeler bir anlaşmaya varılamadan sona erdi ama Lübnan sınırındaki Zabadani kenti ülkenin ilk “kurtarılmış” bölgesi ilan edildi.

Haberin Devamı

Şu anda kasabayı demokratik yollardan seçilmiş bir yerel yönetim idare ediyor. Kasabanın etrafı Suriye ordusunca çevrilmiş olsa da son birkaç haftadır tek bir Suriye askeri ya da memuru girebilmiş değil. Güvenliği Özgür Suriye Ordusu sağlıyor. Kentin adı “Özgürlük” olarak değiştirilen meydanında dikilen bir yapay ağaca 32 “devrim şehidinin” resmi asılmış durumda. Kasaba, Suriye’de korkmadan Beşar Esad rejimi aleyhine slogan atılan tek yer. Suriye’de kanlı çatışmalar alabildiğine devam ediyor. Suriyeli muhalif aktivistler, dün Şam banliyöleri, Hama, Humus ve İdlib kentlerinde en az 50 kişinin öldüğünü belirtti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Suriye konusunda yapılan görüşmeler de bir anlaşmaya varılamadan sona erdi. Arap Birliği tarafından hazırlanan ve ABD, İngiltere ve Fransa’nın desteklediği karar taslağı, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın görevini bırakması çağrısı yapıyor. Tasarıyı Güvenlik Konseyi’ne sunan Katar Başbakanı Şeyh Hamad Bin Casım Bin Cabir El Tani, Beşar Esad’ın ‘ölüm makinesinin’ durdurulması için üye ülkeleri harekete geçmeye çağırdı. Ancak Güvenlik konseyi’nin iki daimî üyesi Çin ve Rusya,  planın Suriye’de ‘rejim değişikliği’ anlamına geldiğini belirterek karara karşı çıkıyor.

Haberin Devamı

Arabistanlı Lawrence benzetmesi

BM’deki toplantıya Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar El Caferi’nin sözleri damga vurdu. El Caferi, “Katar önce hangi birliğe üye olduğuna karar versin, NATO’ya mı yoksa Arap Birliği’ne mi üye?” dedi. Caferi, Suriye içerisinde rejime karşı savaşan kesimlerin, dış güçlerden beslendiğini öne sürdü ve bu güçleri, Suriye’yi bölmeye çalışmakla suçladı. Suriyeli diplomat, dış güçleri Arapları Osmanlı’ya karşı kışkırtan İngiliz casus Thomas Edward Lawrence’a atfen “Arabistanlı Lawrence”a benzetti. Caferi, Türkiye ile ekonomik ortaklığa gittiklerini, ancak bunun kendilerine milyarlarca dolarlık zarar verdiğini de ileri sürdü. Caferi, “Beşar Esad krizden çıkmak için bir yol haritası da sundu, ama her şeyi kendi yapamaz, Arap Birliği’nin, Türkiye’nin, kardeş ülkelerin ve Konsey’in yardımına ihtiyacı var” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!