Suriye muhalefeti, İstanbul’da ‘başbakanını’ seçti

Güncelleme Tarihi:

Suriye muhalefeti, İstanbul’da ‘başbakanını’ seçti
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2013 04:21

Suriye Devrim ve Muhalif Güçleri Ulusal Koalisyonu’nun (SUKO) İstanbul’da bir araya gelen 73 üyesi, ABD’de yaşayan işadamı Hasan Hitto’yu geçici başbakan seçti. Hitto’nun hem İslamcıları hem de liberalleri memnun edebileceği belirtiliyor. Başbakan, Suriye’de muhaliflerin kontrolündeki bir bölgede görev yapacak.

Haberin Devamı

İstanbul Güneşli’deki bir otelde düzenlenen SUKO’nun yaklaşık 14 saat süren istişare toplantısının ardından yapılan oylamada isyancıların hükümetini kuracak isim belirlendi. Kullanılan 48 oydan 35’ini alan Hasan Hitto isyancılar tarafından geçici başbakan ilan edildi. İşadamı olan Hitto uzun zamandır ABD’de yaşıyor. 73 delegeden 25’i ise oy kullanmadı. Hitto’nun hem İslamcıları hem de liberalleri memnun edebilecek bir isim olduğu belirtiliyor.
Toplantıda mevcut görüş ayrılıkları giderilmeye çalışıldı. Basına kapalı gerçekleştirilen ve sadece 10 dakika görüntü alınmasına izin verilen toplantıda, koalisyon hükümetinin Suriye içinde, muhaliflerin kontrolündeki bölgede kurulması kararlaştırıldı.

ASIL CİHAT DEVRİMDEN SONRA

Toplantıya katılan iki önemli isim Hürriyet’e konuştu. Almanya’da 10 yıl milletvekilliği yapmış Cemal Karslı şunları söyledi: “Ben her gün Suriye ile 5-10 kez görüşüyorum. Ailem Suriye’de 14 şehit verdi. Biz bu devrimin içindeyiz. Suriyeli Türk asıllıyım. Ülkeyi kurtarmak için ayrım yok. Türk, Kürt, Arap, Katolik, Müslüman fark yok. Eşim İtalyan ve Katolik, ben Müslüman’ım ve Almanya’da yaşıyorum. Suriye’de de böyle yaşamalıyız. Suriye mozaik bir ülke. Seçilecek adayı çok zorluk bekliyor. Asıl cihat, devrimden sonra başlayacak. Beşar Esad ile masaya oturmaya gerek kalmayacak. Çünkü halk desteği yok. Oyuncak gibi orada duruyor.”

Haberin Devamı

O SAVAŞÇILAR TEHDİT DEĞİL

Aşiret lideri Salim el Maslat ise Türkiye’ye teşekkür ettikten sonra şu ifadeleri kullandı: “Bize en başından beri yardım edilseydi, cihat gündemi olanların yardımına ihtiyaç duymazdık. Şimdi onlar da bizimle omuz omuza rejimin devrilmesi için savaşıyorlar. Batı’nın kaygılarını biliyorum. Ama o savaşçıların çevre ülkeler için güvenlik tehdidi oluşturacağını düşünmüyorum.”

KURTARILMIŞ BÖLGELERDE 8-9 BAKANLIK

Suriye Ulusal Konseyi Türkiye Temsilcisi Halit Hoca, “Hükümet siyasi rolünden önce icracı bir hükümet olacak. Kurtarılmış bölgelerde hizmet bekleyen alanlarda hizmet verecek. Sağlık, hizmet, enerji, savunma, güvenlik ve mülteci sorunu var. Toplam 8-9 bakanlık kurulacak” dedi. Hoca, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Genelkurmay Başkanı Selim İdris’in de desteğini alan hükümetin yol haritası şöyle olacak. Önce Arap Birliği’nin Suriye sandalyesini alacağız. Amacımız, BM’deki sandalyeleri alıp, rejimin meşrutiyetini tamamen Suriye halkı lehine elinden almak. ÖSO üzerinden ambargonun kaldırılması istenecek.”

ESMA ESAD: KAÇMADIM

/images/100/0x0/55ead74df018fbb8f89a2310

SURİYE Devlet Başkanı Beşar Esad’ın eşi Esma Esad, iki yılı dolduran içsavaşta ender görülen türden bir adım atarak iki oğlu ve bir kızlarıyla birlikte halkın arasına karıştı. İçsavaşta ölen Suriyeli askerlerin anneleri yararına Şam Opera Evi’nde düzenlenen “Anneler Günü” etkinliğine, çocuklarının kuzenlerini de alarak gelen Esma Esad, ülkeyi terk ettiği ve hamile olduğu söylentilerini de yalanlamış oldu. Esma Esad iki aydır görüntülenmemişti.

Haberin Devamı

ESAD: SAVAŞ UZAYACAK
Lübnan’ın Es Safir gazetesi ise dün Beşar Esad’ın şunları söylediğini aktardı:

“Savaş yakın bir zamanda bitmeyecek ama kararlıyız. (ABD’nin de terör örgütü listesine aldığı cihatçı grup) Nusra’nın ağırlığının arttığı doğru. Ama biz, devlete karşı savaşanlardan çok daha iyi durumdayız.”

Lübnan sınırını bombaladılar
Lübnan ordusunun açıklamasına göre Suriye savaş uçakları dün içsavaşta ilk kez sınırı bombaladı. Silahlı muhaliflerin Lübnan’a geçmesi üzerine sınırda tansiyon son bir haftada yükselmiş, Şam, Beyrut hükümetini tehdit etmişti.

Lübnan ayrıca İsrail’in de hava sahasını ihlal ettiğini duyurdu. İsrail’den konuyla ilgili herhangi bir açıklama gelmedi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!