Süper bilgisayardan hız rekoru

Güncelleme Tarihi:

Süper bilgisayardan hız rekoru
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2005 12:17

Dünyanın en hızlı süper bilgisayarı Blue Gene kendi rekorunu kırarak 135.5 teraflop; saniyede bir trilyon hesaplama hızına ulaştı. İki kat hız artışıyla rakipleriyle arasındaki hız farkını açan IBM'in Blue Gene süper bilgisayarı, geçen sene Japon firması NEC'in Earth Simulator süper bilgisayarını ulaştığı 70.72 teraflop hızıyla geçmişti.

Haberin Devamı

Livermore laboratuarlarında hala geliştirilmekte olan Blue Gene bu sene içerisinde eklenecek olan 64 yeni üniteyle beraber 360 teraflop düzeyine çıkacak. Blue Gene'in yeni rekoruna, eklenen 32 ünite aracılığıyla ulaşıldı. Her bir ünite, üst seviye bilgisayarlarda bulunabilen işlemcilerden 1024 tane barındırıyor.


Süper bilgisayarlar geçmişte genel olarak ilaçları geliştirmek için protein yapılarını anlama gibi yüksek düzeyde karmaşık araştırmalarda kullanıldı. Ayrıca iklim araştırmaları ve tsunami gibi doğal afetleri önceden tahmin etmek gibi konularda da önemli rol üstleniyorlar. Fakat bugünlerde havaalanı yer trafiği gibi günlük problemlerde dahi kullanılıyorlar. Dünyanın en hızlı 5 süper bilgisayarı ise sırasıyla şunlar:

1- Blue Gene - ABD
2- Columbia - ABD
3- Earth Simulator - Japonya
4- MareNostrum - İspanya
5- Thunder - ABD

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!