Suni damar hayatını kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Suni damar hayatını kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2009 13:15

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Kalp Hastalıkları Merkezi'nde ilk kez uygulanan sistemle 75 yaşındaki bir hastanın genişleyen ana atardamarına suni damar yerleştirildi.


Alınan bilgiye göre, anestezi riski bulunan, ileri derecede kalp hastası olan ve akciğer rahatsızlığı bulunan Ahmet Arslan'ın (75) karnındaki genişleyen ana atardamarına Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Hastalıkları Merkezi'nde ilk kez uygulanan endovasküler girişim (damar içinde yapılan girişim) yöntemiyle suni damar takıldı.

Erzincan'da yaşayan 6 çocuk babası Arslan, CÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Öcal Berkan, Radyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Solak ve GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefi Prof. Dr. Ahmet Yılmaz'ın başkanlığındaki 20 kişilik ekibin yaptığı başarılı operasyonla sağlığına kavuştu.

Hastaneden taburcu olmadan önce Doç. Dr. Öcal Berkan'ın odasına gelen Arslan, sağlığına kavuşmasında emeği geçen doktor ve sağlık çalışanlarına teşekkür etti.

Doç. Dr. Öcal Berkan, yaptığı açıklamada, dünyada ve Türkiye'de yeni uygulanmaya başlayan bu yöntemi merkezlerinde de ilk kez uyguladıklarını söyledi.

Anestezi riski olduğu, ileri kalp hastası ve akciğer hastası olduğu için Ahmet Arslan'a bu yöntemi uyguladıklarını ifade eden Berkan, “Hastamızın karnındaki ana atardamarı ileri derecede genişlemişti. Damarın yırtılması halinde hastamız kan kaybından ölebilirdi. Mutlaka o damarın tedavi edilmesi gerekiyordu” dedi.

Hastayı anestezi riski olduğu için klasik yöntemle ameliyata almadıklarını, bunun yerine damar içinden girişim uygulamayı tercih ettiklerini belirten Berkan, lokal anestezi uyguladıkları hastanın kasığından karın bölgesindeki ana atardamara ulaştıklarını ve başarılı bir operasyonla damarın içine suni damar taktıklarını söyledi.

Klasik yöntemle yapılan ameliyatlarda hastanın 1 haftada ayağa kalkabildiğini ifade eden Berkan, bu yöntemde ise hastanın 1 gün sonra taburcu olabildiğini söyledi.

Berkan, söz konusu yöntemin maliyetinin yüksek olduğunu sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!