Süne mücadelesi için 1 milyon fidan

Güncelleme Tarihi:

Süne mücadelesi için 1 milyon fidan
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2006 15:25

KONYA Ticaret Borsası, hububatta ürün kalitesini düşüren süne ile mücadele etmek için 1 milyon fidan dağıtacak. Borsa’nın çiftçilere dağıtacağı badem, kiraz ve ceviz fidanları, süne ile biyolojik mücadele kullanılan ve doğal yollarla sünenin yok edilmesini sağlayan parazitoit arılarının yaşam yuvalarını oluşturacak. Çiftçilerce Ticaret Borsası’ndan alınacak fidanlar parazitoitlerin doğaya bırakıldığı alanlardaki tarlaların kenarlarına dikilecek.

Süne ile mücadelede biyolojik yöntemlerin kullanılmasi ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Konya Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kara, süne nedeniyle Konya Ovası’nda kalitesiz hububat üretilmeye başlandığını belirterek, “Geçmiş dönemlerde Konya’da üretilen ülkenin en kaliteli buğdaylarının süne nedeniyle en kaletisiz hale gelmesi üzerine neler yapabileceğimizi ön plana çıkardık. Komisyonlar oluşturduk. Süne ile biyolojik mücadelede kullanılan paratzitoit arılarının yaşam ortamlarını oluşturacak olan ağaç ile ilgili hangi kesim varsa toplantı yaptık.

Çevre ve Orman Bölge Müdürlüğü ile 1 milyon fidan üretmek üzere anlaştık. Badem, kiraz ve ceviz fidanlarımız, Kasım- Aralık ayları içinde dikilecek. Bu aylarda talep eden çiftçilerimize dağıtmak için fidanlarımız hazır” dedi.

UÇAKLA İLAÇLAMA SÜNEYİ ÇOĞALTTI

1989 yılından beri süne mücadelesi yapıldığına dikkat çeken Tarım İl Müdürü İbrahim Doster de konuyla ilgili şunları söyledi:

“Süne ile mücadele 2003 yılına kadar devlet mücadelesi şeklinde kimyasal olarak yapılıyordu. Ancak bu mücadelenin uçakla yapılması doğal dengeyi bozdu ve süne çoğaldı. Sonuç olarak 2002- 2003 hasat döneminde yüzde 80- 85 alanında elde edilen hububat yemlik olarak değerlendirildi ve ekonomiyi de ciddi zararlara uğrattı. Bu tarihten sonra, yerde yapılan mücadelenin daha uygun olacağı öngörüldü. 2 yıldır da zirai mücadelenin biyolojik olarak yapılması için çalışma başlattık. Bunun için de süneyi öldüren parazitoit arılarının doğaya salınmasını sağladık. 2005 yılında 1 milyon, 2006 yılında ise 2 milyon 300 bin adet süne parazitoitini doğaya bıraktık. Şimdi de bu paratizitoitlerin yaşam alanlarını oluşturacak ağaçların kuyu başlarında, tarla sınırlarında dikilmesi çalışması başlattık.”

UÇAKLA MÜCADELE HATAYDI

Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Koruma Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Emin Şahin ise, geçmiş dönemlerde süneye karşı uçak ile yapılan mücadeleninin büyük bir hata olduğuna dikket çekti. Şahin şunları söyledi:
“Bir konu problem haline geldiyse, teşhisi koymadan tedaviye başlayarak kaş yaparım derken göz çıkarıyoruz. Bunun en güzel öğreniğini süne mücadelesinde yaşadık. En kestirmeden bu sorun nasıl çözülür mantığı ile haraket edip uçakla ilaçlamaya gidildi. Doğal denge içinde zararsız halde yaşayan süne zararlı hale getirildi. Meralar, ağaçlar çalılar yok edildi. Süneyi kontrol eden parazitoitlerin yaşam ortamları yok edildi ve süneyi kontrol edemez olduk.

Sünenin kontrol altında tutulmasını sağlayan parazitoit dediğimiz arıcıkların yok edilmesiyle süne çoğaldı. Uçak ile yapılan mücadele büyük bir hataydı. 2000’li yıllarda bıçak kemiğe dayandı ve uçaktan kurtulmak için çareler aranmaya başlandı. Yerden ilaçlama dönemine geçildi ve son olarak da ‘ilaçlı mücadeleden de nasıl kurtulunur’ çaresi aranmaya başlandı ve sonuç olarak biyolojik mücadelede parazitoitler gündeme geldi.”

HER DEKARA BİR FİDAN

Süne ile biyolojik mücadelede doğaya salınan parazitoitlerin yaşam ortamlarının sağlanmasının önemli olduğunu ifade eden Şahin, “Önemli olan üretmiş olduğumuz parazitoitlerin yaşayabileceği ortamları tesis etmek. Bunu tesis edemezsek, doğaya salacağımız küçücük hayvancıklar kış geldiğinde barınacağı ağaç çalı bulamazsa 10 gün yaşar ve ölür. Bunların bize sürekli faydalı olmabilmesi için de bu ağaçlandırma çalışmalarına devem etmeliyiz. Bakanlık olarak hedefimiz 5 yılda 15 milyon fidan dağıtmak. İkinci 5 yılda da 50 milyona tamamlamak. Sünenin etkili olduğu 50 milyon dakarlık alanda her dakara bir ağaç dikmek” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!