Sulaklar sıtmadan kurumuştu

Güncelleme Tarihi:

Sulaklar sıtmadan kurumuştu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2011 00:00

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 2003’den önce sıtma ile mücadele adı altında sulak alanların kurutulduğunu, kendi iktidarları döneminde ise ihya edildiğini iddia etti.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın, “Türkiye’nin sulak alanlarının korunması, sorunlar ve çözüm önerileri - 2011” raporunda, son 40 yılda 2.5 milyon hektarlık sulak alanın yarısının yok olduğu raporuna, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’ndan yanıt geldi. Eroğlu, şunları söyledi: “Geçmişte sıtma gibi hastalıklar gerekçe gösterilerek çok sayıda sulak alan kurutulmuş. Yanlış politikalar uygulandığı dönemler olmuş. Ancak bizim iktidarımız döneminde sulak alanları ihya ettik. 2003 yılından bu yana tek bir sulak alan kurutulmadı. Ben iddialı şekilde söylüyorum. Bir çok sulak alan yeniden ihya edildi.
Buna verebileceğim çok örnek var. Mesela Kırşehir Seyfe Gölü’nü, Kayseri Sultansazlığı’nı, Bafa Gölü’nü, Afyon Eber Gölünü, Beyşehir Gölünü biz kurtardık. Sulak alanlar komisyonu kurduk, buraların kurtarılması için özel çalışma başlattık. En çevreci hükümet bizim hükümetimiz. Bizden önce yapılan yanlışları düzeltmek de bize düştü. Sözkonusu raporu inceleyeceğiz, itirazlarımızı ederiz. Onların elindeki listeyi isteriz, inceleriz. Talimat verdim, sordukları herşeye verecek bir yanıtımız var. Bu tür raporları neye dayanarak hazırlıyorlar. Duyduğunuz herşeye itibar etmeyin. Hata yapılmışsa bizden öncedir. Aynı durum, Biyolojik Çeşitlilik Tasarısı’nda oldu. AB yetkililerinin olumsuz beyanatı oldu. Biz hemen itiraz ettik. Tasarıyı, AB müktesebatına göre hazırladık. Müsteşara söyledim, ‘Bu ne rezalet’ diye. İtiraz ettik, tasarıyı incelediler ve kusura bakmayın dediler.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!