Suikastta parmağı mı var

Güncelleme Tarihi:

Suikastta parmağı mı var
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2007 00:00

Lübnan'ın eski başbakanlarından Refik Hariri suikastini soruşturan Birleşmiş Milletler Uluslararası Soruşturma Komisyonu'nun iki üyesi, cinayetin El Kaide'nin üst düzey yöneticisi Louai Sakka'yla bağlantısını araştırmak amacıyla İstanbul'da temaslarda bulundu.

BM Komisyonu'nun Türk üyesi Ahmet Kaya ve İngiliz Alasdair Macleod 19 Mart'ta İstanbul'a geldi. Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'nın bilgisi dahilinde gelen iki komisyon üyesi, geçen salı günü İstanbul Adliyesi'ne giderek Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz ve Cumhuriyet Başsavcısı Vekil Turan Çolakkadı ile görüşerek, Sakka'yla ilgili dava dosyası ve iddianamesi hakkında bilgi aldı. Kandıra Cezaevi'ndeki Sakka'nın, Hariri suikastı içinde yer alıp almadığını Türkiye'de yapılan soruşturma ve yargılama sırasında Sakka'nın bu ihtimali ortaya çıkaracak bir ifadesinin bulunup bulunmadığını ya da bu yönde bir bilgiye ulaşılıp ulaşılamadığı araştırıldı. Komisyon üyeleri, Sakka'nın gerçek kimliğini de araştırdı. Sakka'nın çeşitli makamlar tarafından alınan ifadeleri, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne
/images/100/0x0/55eafd75f018fbb8f8a3cdf7
verdiği 8 sayfalık el yazılı savunma dilekçesi ve avukatı Osman Karahan tarafında basına dağıtılan, ’’Hariri suikasti konusunda Suriye'nin aleyhine ifade vermesi için bazı kimselerin kendisine baskı yaptığı"na ilişkin açıklaması ve mahkemenin Sakka'yla ilgili müebbet mahkumiyet kararı Türk ve İngiliz üyeye verildi. Komisyon üyeleri ayrıca Sakka'nın DNA profilleri ve kan numuneleriyle ilgili raporları da aldı. İstanbul'daki temaslarını tamamlayan BM Soruşturma Komisyonu üyeleri daha daha sonra Ankara'ya gitti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!