‘Suikastsız’ iddianame

Güncelleme Tarihi:

‘Suikastsız’ iddianame
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2010 00:00

Oramiral Metin Ataç ile Eşref Uğur Yiğit’e suikast düzenleneceği iddiaları ile başlatılan soruşturmanın iddianamesi kabul edildi.

166 sayfalık iddianamede ‘Uğur ve Metin paşaya yapılacak operasyon’ yazılı not dışında suikasta ilişkin delil ya da belge yer almadı.

ESKİ Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Metin Ataç ile dönemin Donanma Komutanı şimdiki Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit’e suikast düzenleneceği iddiaları üzerine başlatılan soruşturmadan suikast çıkmadı.

19 sanık var

12’nci Ağır Ceza Mahke-mesi’nce dün kabul edilen iddianamede ‘Uğur ve Metin paşaya yapılacak operasyon’ yazılı not dışında her hangi bir delil ya da belge yer almadı. 166 sayfalık iddianamede Eşref Uğur Yiğit ile Metin Ataç da müşteki olarak geçmedi. 9’u tutuklu 19 sanığın silahlı terör örgütü üyeliği ve uyuşturucudan yargılanması istendi.

Mahkeme, savcılığın iddianameyi fiili ve hukuki bağ olduğu gerekçesiyle Poyrazköy davası ile birleştirme talebini ilk duruşmada değerlendirilmek üzere erteledi. Mahkeme, iddianameyi kabul aşamasında 9 tutuklu teğmenin tutukluluk durumunu da görüştü. Üye hakim Oktay Kuban tahliye yönünde oyuna rağmen 9 tutuklu teğmenin, Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmaoğlu ile diğer üye Mehmet Erdoğan ret oyu nedeniyle tutukluluk hali devam edecek. Davanın tek şikâyetçisi Burçin Öztürk’ün ise üçüncü gün duruşmaya gelmesi istendi. İddianamede, bazı şüphelilerde yapılan aramalarda ele geçen belge, doküman ve malzemeler birlikte değerlendirildiğinde şüphelilerin daha önceki üç Ergenekon İddianamesi’nde anlatılan Ergenekon isimli Terör Örgütü’nün faaliyeti kapsamında oluşturulan “Karargah Evleri” biriminde yer aldıkları ileri sürüldü.

Mahkeme, iddianamede sanıklarla ilgili silahlı terör örgütü üyesi olmak suçlaması yapıldığı ve bu örgütün ismi ile ilgili bir değerlendirme yapılmış olması nedeniyle, böyle bir terör örgütünün olup olmadığını varsa eylemleri ile ilgili çok detaylı bilgiler istenmesi konusunda İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, MİT, Jandarma İstihbarat Başkanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’na yazı yazılmasına karar verdi.

Suçlamalar

Silahlı terör örgütüne üye olmak ? Örgüt amacı doğrultusunda patlayıcı madde, mermi bulundurmak ? Aynı suçu işleme kararı ile birçok kişiye ait kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek 

Kişisel kullanım amacı dışında uyuşturucu madde bulundurmak ? Uyuşturucu ve uyarıcı madde temin etmek, ticaretini yapmak veya sağlamak ? 6136 sayılı yasa kapsamında mermi bulundurmak.

Suçlananlar

Tutuklu teğmenler: Gölcük Donanma Komutanlığı’nda görevli Faruk Akın, Sinan Efe Noyan, Alperen Erdoğan, Yakut Aksoy, Burak Düzalan, Tarık Ayabakan, Ülkü Öztürk ve Ali Seyhur Güçlü ile Güney Deniz Saha Komutanlığı’nda görevli Sezgin Demirel.
Tutuksuz teğmenler: İzmir’de Arge Kurul üyeliği yapan Albay Mehmet Orhan Yücel, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’nda görevli Halil Mehmet Ergül ve Barbaros Mercan Gölcük Donanma Komutanlığı’nda görevli Burak Amaç ve Oğuz Dağnık,
Karamürsel Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı’nda görevli Fatih Göktaş, Marmaris Güney Deniz Saha Komutanlığı’nda görevli Koray Kemiksiz ve Yiğithan Göksu, Karamürsel Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı’nda eğitim gören Deniz Astsubay öğrencisi Burak Özkan ile Karamürsel’de kasaplık yapan Levent Çakın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!