Suikastin arkasındaki sır perdesi

Güncelleme Tarihi:

Suikastin arkasındaki sır perdesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2009 17:06

Bu coğrafyada son dönemlerin en önemli suikastlarından biri Azerbaycan’da yaşandı. Azerbaycan Hava Kuvvetleri Komutanları evinden çıkarken tek kurşunla vuruldu....Bu bir sıradan intikam ya da aile içi hesaplaşma olabilirdi. Ancak eğer böyle değilse ucu çok büyük bağlantılara ulaşan “Derin bir suikast” ihtimali kuvvetlenebilir...İşte bu soruların cevabını bulmak için Hurriyet.com.tr Azerbaycan’ın etkin gazetecisi Azerbaycan Yeni Çağ Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Akil Alesker’e ulaştı...

Haberin Devamı

Suikastin arkasındaki sır perdesi

AKİL
ALESKER

İşte Alesker’in Azeri Türkçesiyle yazdığı yorum-haberi:

Bu gün sabah Bakü vaktiyle saat 8.00-da Azerbaycan Herbi Hava Kuvveteri ve Hava Hücumundan Savunma Koşunları komandanı, general-leytenant Rail Rzayev evinden 150 metre uzakta yerleşen çöp kutusunun önünde açılan ateş sonucu hayatını kaybetti.

Generalın 10 AA 019 plakalı “Mitsubishi” markalı aracının şoför çöp kutusunun yanındayken, arkadan gelen sivil araçtan generalin arabasına ateş açılıb.

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/azerbaycan.jpg1945`yılında Azerbaycan`ın Salyan ilçesinde doğan Rail Rzayev 1962-66 yıllarında Rusya`nın Vladikafkaz Zenit-Uçaksavar Komando Mekteb`ini okuyub. Azerbaycanda hava küvvetleri bünyesinde çeşitli görevlerde bulunan Rail Rzayev 1992 yılında dönemin cümhurbaşkanı Ebülfez Elçibey tarafından Azerbaycan Herbi Hava Kuvveteri ve Hava Hücumundan Savunma  Koşunları komandanı tayin edildi. Kendi alanında yüksek kabiliyete sahip Rail Rzayev cümhurbaşkanları Haydar Aliyev ve İlham Aliyev`in de döneminde bu görevini sürdürmüştür. 2004 yılında cümhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından general-leytenant rütbesi alıb.

Haberin Devamı

General`ın ismi 2001 yılında İran`ın Azerbaycanın hava sahasına tacizinden sonra gündeme gelmişti. General “İran`ın cevapını vereceyiz” demiş, daha sonra Türk uçakları Bakü`de gösteri yapmıştı.

Son olarak general Kabala stasyonu ile ilgili ABD-Rusya pazarlığına ilginc açıklaması ile dahil olmuştu. Rusya`nın o zamankı cümhurbaşkanı Putin`in Buş`a “Gel Kabala`nı beraber kullanalım” sözlerine karşılık olarak, Rail Rzayev “Kabala Azerbaycanındır ve her kes bunun farkında olmalıdır” yanıtını vermişti.

General`ın katli Azerbaycanda ilk olduğu için büyük yankı uyandırıb. Katlin siyasi olduğunu düşünenlerle yanı sıra kendisinin tikinti sektörü`nde mühüm işlerde ortak olduğunu iddia edenler de var. Yani, krizin sonucunda işlerinin iyi gitmediyi için bazı şahslarla girdiyi münakaşa sonucu öldürüldüyünü iddia edenler var. Ama, bunlar zayıf ihtimallardır.

Haberin Devamı

Cümhurbaşkanı İlham Aliyev`in ülkede olmadığı bir döneme rastlayan suikastın ermeni gizli servisleri tarafından öldürüldüyü üzerinde dayanılan en güclü iddiadır.

Ermenistan-Azerbaycan arasında Karabağ`la ilgili görüşler sıklaşarken, her zaman Ermenistan tarafının çeşitli sorunlar yaranıyor. Mesela, 1991 yılında Bakü`ye gelen uzlaşmacı ermenilerden Valeri Krikoryan Hankendi`nde öldürüldü.

Karabağ`la bağlı güzeştler etmek zorunda kalan ermeni cümhurbaşkanı Levon Ter Petrosyan ise 1998 yılında istefa etmek zorunda kaldı.

Ayrıca, 90`lı yıllarda Bakü`deki terör olaylarında ermeni gizli servisleri`nin rolu hem istihbarat kaynakları, hem de mahkeme tarafından tasdikini tapdı.

Haberin Devamı

Dağlık Karabağ meselesi`nin yeniden gündeme geldiyi bir dönemde Azerbaycan`da üst düzey general`ın suikasta uğraması da akıllara ermeni gizli servislerinin bu işi yapma ihtimal`ini getirir.

Öncelikle dikkat çekilmesi gereken konulardan biri saldırı`nın general`ın seyir halındayken yapılmasıdır. Generalın evi ve iş yeri devlet tarafından korunduğundan bu sui-kasti her iki yerde yapmak mümkün değil. Bu suikast gösterir ki, katil (ler) Generalı uzun zamandan beri takib ederek, onun haraketini öğrenibler. General`ın zırhsız araçla ve korumasız olarak her sabah evinden çıkarak, iş yerine gitmesini ve her sabah`da çöp kutusu`nun yanında dayandığını bilipler.

Haberin Devamı

Bu suikast`ın kimler tarafından yapıldığına dair henuz bir resmi açıklama yapılmasa da, bilinen odur ki, general`ın ölümü Karabağ görüşmelerine belli ölçüde öz tesirini gösterecektir.

Not: Rus basını general Rzayevin Rusya`dan alınacak MİG askeri uçaklarının alınmasına karşı olduğunu ve bu ihale`ni cümhurbaşkanı İlham Aliyev`le konuşarak iptal etdirdiyini yazıb. Rus basını bu suikast`te rus silah mafyası`nın rolunu ola bileceyinin altını cizib. Ve oda ilgincdir ki, generalın defn törenine diplomatik korpuslardan yalnız Rusya`nın Azerbaycandakı büyükelçisi Vasili İstratov katılıb.

Basın ise ne defn törenine, ne de sukastin yapıldığı bölgeye bırakılmıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!