Sudan'da Türk Koleji açıldı

Güncelleme Tarihi:

Sudanda Türk Koleji açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2007 22:44

Manisa Sanayici ve İşadamları Derneği (MASİAD) ve hayırseverlerin katkıları ile Sudan'ın başkenti Hartum'da yaptırılan 24 derslikli okul, törenle hizmete açıldı.

750 ilköğretim ve lise öğrencisinin eğitim göreceği Sudan Türk Koleji'nin açılış kurdelesini TBMM Başkanı Bülent Arınç, Sudan Ulusal Meclis Başkanı Ahmet İbrahim El Tahir, Sudan Milli Eğitim Bakanı Peter Cock ve Türkiye'nin Sudan Büyükelçisi Fatih Ceylan birlikte kesti.

Sudan Türk Koleji'nin açılışına, Ankara'dan TBMM Başkanı Bülent Arınç, Manisa AKP Milletvekilleri Hüseyin Tanrıverdi, Mehmet Çerçi, Hakan Taşçı, Denizli DYP Milletvekili Ümmet Kandoğan CHP Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer, ANAVATAN Partisi Ankara Milletvekili Mustafa Kurtulmuşoğlu, AKP Kastamonu Milletvekili Mustafa Sıvacıoğlu, AKP Osmaniye Milletvekili Şükrü Ünal, AKP'li Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar, Manisa'dan 63 işadamı Sudan'daki Türkler ve Sudanlı veliler katıldı.

Törene gelen davetliler, ellerinde Sudan ve Türk bayrakları bulunan öğrenciler tarafından karşılandı. Sudanlı ve aralarında Sudanda çalışan Türkler'in çocuklarından oluşan öğrenci grubu Sudan ve Türk Milli Marşları'nı birlikte söyledi.
Törende konuşan Sudan Milli Eğitim Bakanı Peter Cock, Türk işadamlarının Sudan'da yaptırdıkları okulla ticari ve sosyal alanda da alkışlanacak bir işi gerçekleştirdiklerini söyledi. Bakan Cock, ilk kez bir Türk okulunun burada açılması iki ülke ilişkileri açısından önem taşıyacığını da belirtip, başka okulların açılması beklediklerini kaydetti.

TBMM Başkanı Bülent Arınç da, okulun yapımına gönüllü yardımda bulanan ve eğitim verdiği sürece finansmanını sağlayacak olan hemşerisi işadamı ve hayırseverlerle gurur duyduğunu dile getirdi. Manisalı işadamları ve hayırseverler adına konuşan Yonca Gıda A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek, “Afrikaya açılan kapı olan Sudan'a Türk Koleji'ni Manisalılar olarak kazandırdığımız için mutluyuz. Ticari anlamda değil, insanı açıdan bu okulu yaptırdık. Elbette, ticari ilişkiler de yapacağız. Sudan, Türk işadamları için çok bakir bir alan. İki ülke arasındaki gümrük duvarları ve serbest ticaret anlaşmalarının bir an önce imzalanmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Mart ayında Sudan'da Türkiye ile ticari ilişkilerin gelişmesinde çalışmalar yapan Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen tarafından temeli atılan demonte bina, Ankara'da prefabrik inşaat edilerek 53 TIR ile Mersin'e taşındı. Buradan gemi ile Sudan'ın Port Limanı'na getirilen demonte bina bin 200 kilometre kara yolculuğundan sonra başkent Khartoum'a getirilerek monte edildi. 3 bin 300 metrekare kapalı alan, 24 derslik, 3 laboratuvar, spor salonları, misafirhane ve yemekhanesi bulunan bina 2.5 milyon dolara mal oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!