Sudan iç savaşa sürükleniyor

Güncelleme Tarihi:

Sudan iç savaşa sürükleniyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2013 14:24

Yaklaşık iki haftadır etnik çatışmalara sahne olan dünyanın en genç ülkesi Güney Sudan'da sular durulmuyor. Hızla iç savaşa doğru sürüklendiği görülen ülkede dün, BM Güvenlik Konseyi asker sayısını artırma kararı aldı.

Haberin Devamı

İç savaşa sürükleniyor

NELER YAŞANDI?

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, 16 Aralık Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülkede başarısız darbe girişimi olduğunu belirtmiş ve temmuz ayında görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ın darbe teşebbüsünün arkasında olduğunu savunmuştu. Bunun ardından çok sayıda siyasi ve üst rütbeli asker gözaltına alınmış, çıkan şiddet olayları nedeniyle ülkede olağanüstü hal ilan edilmişti.

Öte yandan, Güney Sudan ordusu, dün akşam yaptığı yazılı açıklamada, Machar yanlılarının kontrolünde bulunan Congley eyaletindeki Bor şehrinin geri alındığını, "İsyancıların" şehirden çıkarıldığını duyurmuştu.

Ülkenin en büyük etnik gruplarını oluşturan Salva Kiir'in bağlı olduğu Dinka ile görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ın Nuer kabileleri arasında yoğunlaşan çatışmalarda resmi açıklamalara göre 500 kişi hayatını kaybetti. Ancak gerçek rakamların bu sayının çok üzerinde olduğu, bir haftada hızla ülke geneline yayılan şiddet olaylarında ölü sayısının binlerle ifade edildiği belirtiliyor.

ÜLKEDEKİ BARIŞGÜCÜ PERSONE SAYISI 12 BİN 500’E ÇIKARILDI

BM Güvenlik Konseyi, iç çatışmalar yaşanan Güney Sudan'a 5 bin 500 ek barışgücü askeri gönderilerek toplam asker sayısının 12 bin 500'e çıkarılmasına karar verdi.

BM Güvenlik Konseyi'nde oybirliğiyle kabul edilen kararda, sivillere ve BM personeline yapılan saldırılar kınanarak, etnik çatışmalara biran önce son verilmesi istendi.

Karara göre, Afrika kıtasındaki çeşitli bölgelerde yer alan barışgücü operasyonları, MONUSCO, UNAMID, UNISFA, UNOCI and UNMIL'den geçici süreyle 5 bin 500 asker, 423 polis ve askeri araç-gereçlerin Güney Sudan'daki BM misyonu UNMISS'e transfer edilmesi kabul edildi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, dün BMGK'ya gönderdiği mektupta ülkedeki sivillerin korunmasının hayati önemde olduğunu vurgulayarak, bunun için 5 bin 500 asker, 3 saldırı helikopteri, 3 çok maksatlı helikopter, bir C130 askeri nakliye uçağı ve polis gücünün geçici olarak Güney Sudan'a nakledilmesini istemişti.

45 BİN SİVİL BM’YE SIĞINDI

Yaklaşık iki haftadır etnik çatışmalara sahne olan dünyanın en genç ülkesi Güney Sudan'da halen 7 bin civarında barışgücü personeli bulunuyor.

Geçen hafta Akobo'daki BM yerleşkesine sığınan sivillere, karşı kabileden 2 bin kadar silahlı kişi saldırmış, sayısı az olan barışgücü askerleri karşı koyamamış ve 11 sivil ile 2 barışgücü askeri öldürülmüştü.

Ülke genelinde etnik çatışmalardan kaçan çoğunluğu çocuk ve kadın yaklaşık 45 bin sivil, BM yerleşkelerine sığınmış durumda.

“YAŞANANLAR SİYASİ GÜÇ MÜCADELESİNİN SONUCU”

Güney Sudan Dışişleri Bakanı Barnaba Marial Benjamin, başkent Cuba'da son 4 günün sakin geçtiğini, bölgede günlük hayatın normal seyrinde devam ettiğini ifade etti. İsyancılara liderlik eden Machar'ın, başarısız darbe girişiminden sonra beraber hareket ettiği gruplarla güvenlik güçlerinden kaçtığını kaydetti.
Benjamin, eski Devlet Başkanı Yardımcısı Riek Machar'ın, Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit'e karşı başlattığı isyanın bitmesi gerektiğini belirterek, hiçbir ön şart olmaksızın barış görüşmelerine başlamak istediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

ABD: DÜŞMANLIKLARI SONA ERDİRİN

ABD yönetimi bugün bir açıklama yayınlayarak , Güney Sudan'da taraflara, aralarındaki düşmanlıkları sona erdirme ve derhal aracılı siyasi görüşmelere başlama çağrısı yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, yazılı açıklamasında, son 24 saat içinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry dahil Amerikalı yetkililerin, Güney Sudan'daki krize çözüm bulunması gayretleri kapsamında Afrika ve dünya genelindeki liderlerle telefon görüşmeleri yaptığını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!