Suç duyurusu yağmuru

Güncelleme Tarihi:

Suç duyurusu yağmuru
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2010 00:00

Anayasa değişikliğinin referandumda kabul edilmesiyle birlikte, 12 Eylül darbesini yapanlara yargı yolunu kapatan geçici 15’inci madde de kaldırıldı. Maddenin kaldırılmasıyla birlikte başta Kenan Evren olmak üzere darbeyi yapanların yargılanmasını isteyen birçok kişi ve kurum, dün savcılıklara akın etti, suç duyurusunda bulundu.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Şırnak İdil Cumhuriyet Savcılığı’na giderek, Kenan Evren ve arkadaşları hakkında suç duyurusunda bulundu.
Aralarında Kenan Evren hakkında iddianame hazırladıktan sonra meslekten ihraç edilen eski savcı Sacit Kayasu, eski Bayrampaşa Cezaevi Savcısı Necati Özdemir, BDP Milletvekili Ufuk Uras, Habertürk Gazetesi yazarı Nihal Bengisu Karaca’nın da bulunduğu “Yetmez Ama Evet” grubu, Kenan Evren ve ekibi ile eski Başbakan Bülent Ulusu hakkında suç duyurusunda bulundu. Grup, 120 imzalı şikâyet dilekçesini İstanbul Cumhuriyet Savcısı Turan Çolakkadı’ya verdi.
Yargıda Reform Grubu üyeleri, Kenan Evren’in de aralarında bulunduğu 8 komutan ile emniyet müdürleri ve askerlerin “Darbe yapmak ve Anayasa’yı değiştirmek” iddiasıyla yargılanmalarını istedi. İstanbul Adliyesi önünde toplanan grup, “Demokratik özgürlükçü anayasa istiyoruz” pankartları taşıdı.
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyesi bir grup, Kadıköy Adliyesi’ne gelerek o dönemde komuta kademesinde olanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.
Eşitlik ve Demokrasi Partisi İzmir İl Başkanı Avukat Arif Ali Cangı ve bir grup partili, 12 Eylül’de darbe yapan Milli Güvenlik Konseyi ve görev alan devlet yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu.
MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ile İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da Ankara Adliyesi’nde ayrı ayrı suç duyurusunda bulundu. İHD’nin suç duyurusu dilekçesini hazırlayan Dr. Levent Korkut, suç duyurusunun, sorumluların cezasız kalmasıyla sonuçlanması halinde BM ve AİHM’ye başvuruda bulunacaklarını belirterek, “Ama gönül istiyor ki kirli çarşaflarını Türkiye kendisi temizlesin” dedi.
HAK ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) yöneticileri, Diyarbakır Adliyesi’ne giderek, 12 Eylül ’de darbe yapanların yargılanması için suç duyurusunda bulundu. Hak-Par Genel Başkanı Bayram Bozyel, 12 Eylül darbesini yapanların, Kürt hareketini terörize ederek Kürtleri dağa yönelttiğini iddia etti.
12 Eylül darbesini yapan Evren ve yönetiminin yargılanması için Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Bursa il yönetimi, suç duyurusunda bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!