Sualtı arkeologlarından suçlamalara büyük tepki

Güncelleme Tarihi:

Sualtı arkeologlarından suçlamalara büyük tepki
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bodrum'da dalış yasağı olan bölgede Sualtı Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Derneği'nin (SUTA) ‘‘batık bulunmadığı’’ yolundaki iddialarını Sualtı Araştırma Enstitüsü (İNA) yetkilileri yalanladı. İNA yetkilisi Tufan Turanlı, şimdiye kadar 200'e yakın batık tespiti yaptıklarını belirterek, ‘‘Kültür Bakanlığı talep ederse batıkları gösteririz’’ dedi.

Bodrum Yalıkavak'ta 12 millik alanda Kültür Bakanlığı'nın isteği ve gözetimiyle sualtı araştırmaları yapan Sualtı Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Derneği, Sualtı Araştırma Enstitüsü'nün ‘‘Tarihi kalıntı var’’ dediği için dalış yasağı uygulanan bölgede yaptığı araştırmalarda bira kutusu buldu. Durum resmi raporla bakanlığa bildirildi. SUTA Başkanı Erkan Ayral, hiçbir tarihi batık bulunmadığı halde Bodrum yarımadasının büyük bölümüne dalış yasağı konmasına neden olan İNA'yı suçladı. Bunun üzerine, enstitü yetkilileri iddialara cevap vererek SUTA'nın ‘‘yetersiz’’ olduğunu söylediler.

SUÇLAMA VAKİT KAYBI

İNA yetkilisi Tufan Turanlı, şimdiye kadar 200'e yakın batık tespiti yaptıklarını belirterek, ‘‘Tespit ettiğimiz tüm batıklar gerçek. Ayral'ın yetersiz teknikle yaptığı araştırmada bunları bulamaması bizi ilgilendirmez. Kültür Bakanlığı talep ederse batıkları gösteririz’’ dedi. Turanlı, Bakanlığa gönderilen raporla ilgili olarak da ‘‘SUTA'nın elindeki aletlerin gelişmiş olması yeterli değil, önemli olan bunların doğru kullanılması. Bizim teknik ekipmana sahip olmadığımız şeklindeki iddia tamamen yanıltıcı’’ diye konuştu.

Bu güne kadar haklarında ileri sürülen iddialara cevap vereceklerini vurgulayan Tufan Turanlı, şunları söyledi:

‘‘Dünyanın ilk bilimsel sualtı kazısını Bodrum'da gerçekleştiren, dünyaca ünlü Prof.Dr. George Bass'ın dalmayı Bodrum'da öğrendiği iddiaları tamamen uydurma. Ayrıca Cam Batığı'ndan çıkarılan camların bir bölümünün gizlice Amerika'ya gönderildiği, İNA'nın fizikçisi Donald Fray'in evinin bahçesinde çok sayıda kaçak tarihi eser bulunduğu gibi iddialar yetkili makamlara, Bodrum Müze Müdürlüğü ile Emniyet Müdürlüğü'ne suçduyurusu yapılarak incelettirilmeli. Verilemeyecek hesabımız yok. Hatamız, bugüne kadar cevap hakkımızı kullanmamamız. Bundan böyle hem bu hakkımızı kullanacağız, hem de düzenleyeceğimiz panel ve sempozyumlarla kendimizi kamuoyuna tanıtacağız. Sualtı araştırmalarında her kuruluş birbirine destek vererek çalışmalarını genişletmeli. Birbirimizi suçlamakla vakit kaybediyoruz. İNA araştırmalarını iddia edildiği gibi Kabotaj Kanunu çerçevesinde değil, 2863 sayılı Eski Eserler Kanunu kapsamında ve her yıl Kültür Bakanlığı'ndan izin alarak yapıyor.’’

Bass Üzüldü

İNA'nın kurucusu Amerikalı Prof. Dr. George Bass, ‘‘Bu iddialar üzücü. Tüm dünyada sualtı araştırmaları yapan kuruluşuz. Ekibimizin büyük bölümü artık Türklerden oluşuyor ve her dalışımız resmi kurumların denetimi altında yapılıyor’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!