“Şu Çılgın Türkler”in yazarına Fahri Doktora

Güncelleme Tarihi:

“Şu Çılgın Türkler”in yazarına Fahri Doktora
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2005 18:06

Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından “Şu Çılgın Türkler” kitabının yazarı Turgut Özakman'a törenle “Fahri Doktora” unvanı verildi.

OMÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende Rektör Prof. Dr. Ferit Bernay, Üniversite Senatosu tarafından fahri doktora unvanı verilen Turgut Özakman'a cüppesini giydirerek, Fahri Doktora Diploması'nı sundu.
Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Bernay, “Şu Çılgın Türkler” kitabının uzun süredir en çok satan kitapların başında yer aldığına dikkati çekerek, bunun anlamlı olduğunu söyledi.

“Türk ulusunun bu kitaba bu kadar sarılması konusunda benim şahsi düşüncem, Türk ulusu iki şeyi birden fark etti” diyen Bernay, şunları kaydetti:

“Birincisi ne kadar gurur duyacağı ve ne kadar şanlı bir tarihi olduğunu ve ataları ile övünmesi gerektiğini bir kere daha fark etti.

Bir başka fark ettiği şey de aslında büyük mücadelenin bitmemiş olduğudur. Ve o kitabı okudukça, atalarının kendisine o mücadeleyi bitirip teslim etmediğini, devam ettirmek üzere emanet ettiğini, mücadelenin de her yerde taraflarda da fazla değişiklik olmadan devam ettiğini çok net bir şekilde ortaya koymuş oldu.”

Türkiye'nin çok önemli günlerden geçtiğini söyleyen Bernay, Atatürk'ün Gençliğe Hitabı'nın bugünlerde bir daha derinlemesine okunmasını tavsiye ederek, “Herkes geldiğimiz bu dönemde nerede yer alacağını ve nerede elini taşın altına koyması gerektiğini bilmelidir. Bütün Türk ulusu olarak, bu karanlığı yırtıp atmamız gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

KONFERANS

Törenin ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla ”Cumhuriyet” konulu bir konferans veren Turgut Özakman, milli mücadele yıllarını anlattı.

“Cumhuriyet dönemini iyi değerlendirmek için bize Osmanlı Devleti'nden nasıl bir miras kaldığını iyi bilmek gerekir” diyen Özakman, “Osmanlı Devleti batışından 100 yıl kadar öncesinde sahiden görkemli bir devletti. Ama dünyadaki gelişime, çağdaşlaşmaya, bilime gözlerini, sınırlarını kapatarak giderek geri kalmış. Söylerken azap çekiyorum ama son 100 yılını Avrupa'nın şamar oğlanı olarak geçirmiştir” diye konuştu.

Türk ulusunun “Destansı bir milli mücadele verdiğini” söyleyen Özakman, Milli Mücadele'nin şimdiye kadar eksik anlatıldığını, gençlerin yakın tarihleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıklarını söyledi.

KUTUP YILDIZI GİBİ

Türkiye'nin önemli bir süreçten geçtiğini söyleyen Özakman, Milli Mücadele'yi bir “kutup yıldızı”na benzeterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Osmanlı Devleti'ni yıktılar, şimdi de Cumhuriyet'i yıkmaya çalışıyorlar. Ama Cumhuriyet'i Atatürk ve arkadaşları kurdu. İçeriden ve dışarıdan çok da çalışsalar bunu yıkamazlar, evvela bunu bilmeliler. Tarihin ırmağını tersine çevirmek kimsenin haddi değildir, ama ırmağımızı bulandırıyorlar, kirletiyorlar. Bana öyle geliyor ki uyanık durursak, şefkatle bakarsak tarihimizi koruruz. Yani Milli Mücadele kutup yıldızı gibi ona bakarak her sorunu çözebileceğimiz, binlerce önemli sorunu ve çözümü içinde taşıyor.”

Türk Milleti'nin kendine has önemli özellikleri olduğunu belirten Özakman, “Hiçbir milletin böyle bir hazinesi yok. Bu hazineye sahip çıkmamak gaflet midir, ihanet midir, nedir? İsim koyamıyorum. Ama herhalde çok iftihar edeceğimiz bir milletimiz var, batılıların hepsinden çok daha elit bir milletimiz var” dedi.

Özakman, bir soru üzerine, Cumhuriyet döneminin ilk 10 yılını anlatan bir kitap yazacağını sözlerine ekledi.
Törene, Garnizon Komutanı Tümgeneral Naci Beştepe, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Gökçınar, Emniyet Müdürü Mustafa İlhan ile rektör yardımcıları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!