STÖ'lerden CHP'ye ziyaret

Güncelleme Tarihi:

STÖlerden CHPye ziyaret
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2010 17:15

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ekonominin toparlanma sürecinin kuvvetlendirilmesi için gerekli gördükleri yasal mevzuat değişikliklerini CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a ilettiklerini belirterek, “Sayın Baykal bu sürece olumlu baktıklarını, katkı yapmak istediklerini ifade ettiler” dedi.

Haberin Devamı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Başkanı Tuğrul Kutadgobilik, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Cansel Başaran Symes, CHP Genel Başkanı Baykal'ı ziyaret ederek, yaklaşık 50 dakika görüştüler.

Hisarcıklıoğlu, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk Ticaret Kanunu Tasarısı, Türk Borçlar Kanunu Tasarısı, Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tasarısı ile Ticari Sır ve Kişisel Sırlara İlişkin Düzenlemeler konusunda önerilerini de içeren “Ekonomi ve Reel Sektör için Aciliyet Arzeden Yasal Düzenlemeler” konulu bir metin sunduklarını söyledi.

Görüşmede, Baykal'ın, bu sürece olumlu baktıkları ve katkı yapmak istediklerini ifade ettiklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Biz de bundan büyük bir memnuniyetle buradan ayrılıyoruz” dedi.

“EKONOMİ VE REEL SEKTÖR İÇİN ACİLİYET ARZ EDEN YASAL DÜZENLEMELER”

Bu arada, Ekonomi ve Reel Sektör İçin Aciliyet Arz Eden Yasal Düzenlemeleri konu alan metinde, Türk Ticaret Kanunu (TTK) Tasarısı'nın gerek ticari işletmelerin kendi içlerinde, gerekse birbirleriyle olan ticari ilişkilerinde getirdiği düzenlemeler itibariyle fevkalade öneme sahip olduğu belirtildi.

Tasarının kanunlaşmasıyla, bir çok AB müzakere başlığında önemli ilerlemelerin kaydedilebileceğine dikkat çekilerek, gelişen Sermaye Piyasası Mevzuatı ile bir çok maddesi gözden geçirilmiş olan TTK'nın uyumlu bir yapıya kavuşmuş olacağı kaydedildi.

Kurumsal yönetişim ilkelerinin yasanın içine yerleştirilmesinin son derece olumlu bir gelişme olacağı belirtilerek, tasarı kapsamında bütün şirketler için uluslararası standartlara uygun mali tablo ve bilanço tutmanın zorunlu hale getirilmesinin olumlu olduğu ve KOBİ'lerin finansmana erişim sorunlarının giderilmesine katkı sağlayacağı ifade edildi.
TTK'nın tam işlevsellik kazanabilmesi için Sermaye Piyasaları Kanunu ve Bağımsız Denetim Faaliyetlerinde Kamu Gözetimi Hakkında Kanunlarında uyumun sağlanması gerektiği de vurgulandı.

Kurumsal yönetimin olmazsa olmaz unsurları olan şeffaflık, adillik, hesap verilebilirlik ve sorumluluk temelinde getirilen değişiklikleri benimsedikleri de belirtildi.

TÜRK BORÇLAR KANUNU TASARISI

Türk Borçlar Kanunu Tasarısı'nda, kredi, kira gibi sözleşmelerde uygulamayı kolaylaştırıcı çağdaş normları yerleştirmeye yönelik yeni bir çerçeve getirildiği kaydedildi.

Alacak borç ilişkilerini iyileştirmelerin yanı sıra, çalışma hayatına da olumlu katkıları olması beklenen TBK tasarısının kısa sürede yasalaşmasında fayda bulunduğuna da dikkat çekildi.

HUKUK MAHKEMELERİ KANUNU

Mahkemelerin operasyonel problemlerini çözmeye yönelik olarak hazırlanan Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu Tasarısıyla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile taahhüt edilen adil yargılanma hakkının sağlanabilmesi için önemli adımlar atıldığı belirtilerek, yargılamanın makul süre içinde tamamlanmasını sağlayacak düzenlemelere yer verildiği ifade edildi.

TİCARİ SIR VE KİŞİSEL SIRLARA İLİŞKİN DÜZENLEMELER

Ticari Sır, Banka Sırrı ve Müşteri Sırrı Hakkında Kanun Tasarısı ile ticari sırların ve kişisel verilerin korunmasına dair düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiği düşüncesinde oldukları belirtildi.

Ayrıca ticaret odaları il ticaret ve sanayi odaları bünyesindeki ticaret sicil memurluklarının karşılıksız çek ve protestolu senetler için tutulan verilere ulaşmasının temini ve bu bilgilerin oda üyeleriyle paylaşılması konusunda yetkilendirilmeleri halinde çek-senet işlemlerinin daha güvenli yapılmasının sağlanacağı kanaatinde oldukları da ifade edildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!