Şşşşt! Sessiz olun, parti var

Güncelleme Tarihi:

Şşşşt Sessiz olun, parti var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2008 00:00

Bir düşünsenize cırcır böceklerinin bile duyulduğu sakin bir yaz akşamı. İstanbul’un gözde eğlence mekanı Reina’da binlerce kişi çılgınca eğleniyor ama çıt çıkmıyor. Bu gelişmeye en çok Boğaz’daki gürültü mustaribi ev sahipleri sevinirdi herhalde. İşler oraya varır mı bilinmez ama yeni bir akım eğlence anlayışını kökten değiştirmeye namzet.

18 Nisan akşamı New York’un Union Square adlı meşhur meydanı (üstte sağda) tuhaf bir kalabalığı ağırladı. Kimi işinden çıkmış takım elbiseli, kimi parti kıyafetleri içinde, genç, yaşlı, kadın, erkek, meydana toplanan binlerce kişi ortalıkta dans etmeye başladı. Buraya kadar New Yorklular için alışılmadık bir durum yok. Fakat Union Square’deki bu kalabalığın Amerika için bile tuhaf yanı müzik olmadan dans etmeleriydi. 18 yaşındaki Jonnie Wesson’un Facebook’ta yaptığı bir çağrı, binlerce kişiye ilginç geldi ve MP3 çalarını kapan kurtlarını dökmek için kendini meydana attı.

Genel müzik olmadan, herkesin kulaklıktan kendi sevdiği müzikle katıldığı bu eğlencelere "silent rave" adı veriliyor. Avrupa ve ABD’de hemen her hafta bir yenisi yapılıyor. Katılım yüksek çünkü kimsenin müziği, şarkıcıyı ya da çalan grubu beğenmeme gibi bir durum yok. Yeter ki gönüller bir olsun, canınız çekiyorsa Roman havası da dinleyebilirsiniz, Misket de. Tek tabanca da takılabilirsiniz, arkadaşlarınızla Ipodlarınızı aynı radyo kanalına ayarlayıp grup halinde de eğlenebilirsiniz.

Bu fikir aslen eko-aktivistlere ait. 1990’ların başında denenen bu eylemle, hem tahrip edilmekte olan doğal bir alana çok sayıda eylemciyi çekmek istiyor hem de burada yapılacak bir etkinlik, kutlama ya da partinin gürültüsünden orada yaşayan hayvanların ürküp strese girmelerini engellemeye çalışıyorlardı. Ama bugünkü anlamında ilk sessiz parti Londra’da Victoria Tren İstasyonu’nda 2005’te yapıldı. Belki de bu sol geleneğin devamı olarak flash mob yani gerilla tipi, vurkaç parti olarak adlandırılıyor. Yeri ve zamanı katılacaklara son gün kısa mesajla ya da mail’le duyuruluyor. Siz bir meydan, gar, park ya da AVM’de gezinirken toplaşan kalabalık birden dans etmeye, takla atmaya ya da zıp zıp zıplamaya başlıyor.

31 Mayıs’ta Tünel’de Pek yakında İstanbul’da da bu partilerden yapılmaya başlanıyor. Biri kurumsal: Apple Türkiye tarafından Ipod partisi. Tarihi, saati, yeri belli değil. Diğeri ise sokağın: Facebook üzerinden organize oluyorlar, sayılarının şimdiden binleri bulduğu söyleniyor. 31 Mayıs’ta İstanbul’da Beyoğlu Tünel Meydanı’nda toplanacaklar.

İŞTE UYULACAK 5 KURAL

Partide müzik olmayacak. Ipodunuzdan her ne istiyorsanız o müziği dinleyebilirsiniz.

Arkadaşlarınızla ortak müzik dinleyebilirsiz ama organizasyonu size ait.

Verilen saatte ve yerde büyük bir geri sayım olacak. Lütfen bundan önce dansa başlamayın.

Dans ederken diğer eğlenenlere, şehir mobilyaları, çiçekler ve çimlere saygılı olun. Çöplerinizi etrafa atmayın.

Kıyafet zorunluluğu yok. Nasıl seviyorsanız o şekilde giyinin.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!