SSK ilaç batağında

Güncelleme Tarihi:

SSK ilaç batağında
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2006 12:59

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Köksal Aydın, SSK’nın devriyle ilaç harcamalarında üç kat artış olduğunu belirterek, "Hükümet devrin SSK’ya maliyetinin 1.7 milyar YTL olacağını öngörmesine rağmen, maliyet tahmin edilenin en az üç katı olmuştur" dedi.

SES, SSK sağlık kuruluşlarının Sağlık Bakanlığı’na devredilmesinin birinci yılını değerlendirdi. SES Genel Başkanı Köksal Aydın, sendikada düzenlediği basın toplantısında, devirle özelden hizmet, ilaç ve tıbbi ilaç alımının önünün tamamen açıldığını kaydetti. SSK ilaç fabrikasının kapatıldığını anımsatan Aydın, Kurum kaynaklarının yerine bütçe açıklarını kapatmakta ve özel sektöre faizsiz kredi olarak dağıtılarak kullanıldığını söyledi. SSK’nın korkunç yolsuzluklara şahit olduğunu bildiren Aydın, bunun pilot uygulama olarak kullanılan hastanelerde ortaya çıktığını dile getirdi. Aydın, 37 dispanserin kapatıldığını anımsatarak, hükümetin iddia ettiği gibi kuyrukların azalmadığını sadece yer değiştirdiğini belirtti. Aydın, özelden hizmet alımının geçici bir memnuniyet yarattığını ancak tüm özel sağlık kuruluşlarında "fark ücreti" kavramının başladığını kaydetti.

Sağlık emekçilerinin hak kayıplarının da giderek arttığını da dile getiren Aydın, bu kayıpların 60-150 YTL arasında olduğunu belirtti. Hak kayıplarına örnek veren Aydın, lojmanda oturanların tahliye ettirildiğini, nöbet ek ödemlerinin artık verilmediğini bildirdi. Çalışanların görev yerlerinin de değiştirildiğini ifade eden Aydın, "Provizyon merkezleri oluşturularak bir kısım çalışan sağlık iş kolundan çıkarıldı. Ve Çalışma Bakanlığı’nda istihdam edildi" dedi.

KADROLAŞMA HIRSI DEVAM EDİYOR

Aydın, Dışkapı SSK Hastanesi’nde 36 Başhekim Yardımcısının bulunmasının kadrolaşma hırsının geldiği aşamayı gösterdiğini belirterek, hastane isimlerinin değiştirilmesinin de deformasyonun başka bir boyutu olduğunu kaydetti. Aydın, "Örneği, SSK Dışkapı Hastanesi, Yıldırım Beyazıt, İstanbul Vakıf Gureba’nın ismi de Bezm-i Alem Valide Sultan olarak değiştirilmiştir" dedi.

Aydın, devrin ilaç harcamalarında tasarrufa değil, zarara neden olduğunu SES Genel Başkanı Köksal Aydın, SSK’nın devriyle ilaç harcamalarında 3 kat artış olduğunu belirterek, "Hükümet devrin SSK’ya maliyetinin 1.7 milyar YTL olacağını öngörmesine rağmen, maliyet tahmin edilenin en az 3 katı olmuştur" dedi.

Köksal Aydın, sağlıkta dönüşümün salgın hastalıklarla dramatik boyuta geldiğini kaydederek, Fatma Özcan’ın kuş gribi nedeniyle ölümünün buna örnek teşkil ettiğini söyledi. Aydın, "Çünkü Fatma’nın babasına senet imzalatmışlar. Bu insanlar sağlık hizmetinin parası olanların yararlanabileceği bir hizmet olduğunu düşündüklerinden feryat etmişlerdir" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!