“Srebrenica soykırım değil savaş suçu”

Güncelleme Tarihi:

“Srebrenica soykırım değil savaş suçu”
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2012 00:00

Sırbistan’da 20 Mayıs’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Tomislav Nikoliç, Bosna’daki savaş sırasında 8 bin Boşnak’ın öldürüldüğü Srebrenica’da “soykırım” değil “savaş suçu” işlendiğini ileri sürerek tepki çekti.

Haberin Devamı

1990’lı yıllarda çeşitli savaş suçları işleyen Sırp Çetnik hareketini destekleyen Sırp Radikal Partisi’nin üyesi olan Nikoliç, Karadağ Televizyonu’na (RTCG) konuk olduğu bir programda, Srebrenitsa ile ilgili soru üzerine, “Srebrenitsa’da soykırım olmadı. Srebrenica’da bazı Sırplar vahim savaş suçları işlediler. Bu yüzden yakalanmalı sorgulamaları ve cezalandırılmalılar” diye konuştu.

“Yüzleşemiyorlar”

Sırp lideri açıklamaları Bosna Hersek’te tepki bulmakta gecikmedi. Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bekir İzzetbegoviç, Nikoliç’in sözlerinin “acı verici ve üzücü” olduğunu söyledi. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Srebrenica’da soykırım olduğu sonucuna vardığına dikkati çeken İzzetbegoviç, “Nikoliç’in bunu reddetmesi, bu topraklarda birlik ve beraberlik değil, yeni anlaşmazlıklar ve sorunlar istediğini gösteriyor. Yaptığı bu açıklamalar, ülkesinin geçmişte yaptıklarıyla yüzleşmeye hazır olmadığının bir göstergesi” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!