"Srebreniça gözü yaşlı bir anne gibi"

Güncelleme Tarihi:

Srebreniça gözü yaşlı bir anne gibi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2011 00:00

Bosna-Hersek'in Srebreniça kentinde, 11 Temmuz 1995 tarihindeki savaşta katledilen 8 bin erkekten, toplu mezarlarda cesetleri bulunan 613'ü, soykırımın 16'ncı yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma törenlerinde toprağa verildi.

Haberin Devamı

BOSNA'DA 'MAVİ KELEBEK' ÖLÜM DEMEK / WEB TV 

 

KİMLİKLERİ BELİRLENEN 613 KURBAN DEFNEDİLDİ / Foto Galeri

 

Potoçari mezarlığında gerçekleştirilen törene, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Ivo Yosipoviç, Bosna-Harsek Üçlü Devlet Başkanı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç, Konseyin Hırvat Üyesi Jelyko Komşiç, savaşta 140 yakınını kaybeden Bosna Hersek Güvenlik Bakanı Sadık Ahmetoviç ile çok sayıda protokol üyesi katıldı.

 

Srebrenitsa'da katledilenler için okunan Kuran'ı Kerim ve duaların  ardından, Bosna-Hersek'in Reis-ul Uleması Dr. Mustafa Ceriç tarafından toplu cenaze namazı kıldırıldı. 10 binlerce kişinin katıldığı cenaze namazında, kadınların da saf tuttuğu görüldü.

 

Haberin Devamı

Namazın ardından cenazeler, omuzlarda taşınarak, açılan mezarlara  konuldu. Cenaze törenleri sırasında, yakınlarını kaybeden Boşnaklar göz yaşlarını tutamadı.

 

Cenazelerin defnedilmesiyle Srebrenitsa katliamının 16. yıl dönümü anma  törenleri sona erdi.

 

BOSNALI MÜSLÜMANLAR KATLİAMDAN BÖYLE KAÇMIŞTI / Foto Analiz

 

ARINÇ TÜRK BAYRAKLARIYLA KARŞILANDI

 

Arınç, Boşnaklar tarafından Türk bayrakları eşliğinde sevgi gösterileriyle karşılandı.

 

Srebreniça'ya gelen Arınç, törenlerin yapıldığı, BM askerlerinin 1995 yılında kamp olarak kullandığı akümülatör fabrikasında, Bosna Hersek Güvenlik  Bakanı Asdık Ahmetoviç tarafından karşılandı.

 

Fabrika binalarını dolaştıksan sonra halkı selamlayan Arınç, sevgi  gösterileriyle karşılandı. Ellerinde Türk bayrağı taşıyan Boşnakların bazıları, elini sıkarak, Arınç'a sarıldı.

Haberin Devamı

 

Arınç, anma törenleri için bekleyen Boşnaklara seslenerek, 16 yıl önce burada dünyanın en büyük trajedisinin yaşandığını, soykırım uygulandığını belirterek, “Bu dünyanın en büyük utancıdır” dedi.

 

SREBRENİÇA KATLİAMININ EMRİNİ VEREN RATKO MİLADİÇ / Foto Analiz

 

"GÖZÜ YAŞLI BİR ANNE GİBİ"

 

Anma törenlerine katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Twitter üzerinden duygularını paylaştı.

 

Twitter mesajlarına, "Bugun Srebreniça’dayım. On bine yakın Müslüman Boşnak'ın haince katledildiği, insanlık onurunun ayaklar altına alındığı şehirdeyim" diyerek başlayan Arınç şöyle devam etti:

 

"Birazdan soykırıma uğrayan masumların anısına düzenlenecek törenlere ülkemi temsilen katılacağım. Katliamın üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen Srebreniça hala mahzun ve gözü yaşlı bir anne gibi. Sanki dünyanın her yerinden binlerce anne bugün koşup bu hüzünlü şehre gelmiş gibi.

/images/100/0x0/55eb4b8bf018fbb8f8b7ff81

Kimileri mezar taşlarının başında dualar okuyor kimileri bir mezar taşı bile olmayan yavruları eşleri ve kardeşleri için göz yaşı döküyor. 16 yıl önce büyük bir yara alan insanlık onurumuzu birazcık olsun onarmak için, buradaki şehitlerin aziz hatıraları için ve bir daha asla soykırımlar yaşanmaması için Srebreniça’dayız. Ve Srebreniça’yı asla ve asla unutmayacağız, unutturmayacağız."

 

AKSU'DAN ANLAMLI KOKART

 

Srebreniça soykırımı, TBMM'de de hatırlandı.

 

Aralarında AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu ve Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın aralarında bulunduğu bazı vekiller, Srebreniça'da yakınlarını kaybeden anneler tarafından örülen kokartla Genel Kurul'a katıldı.

 

Turkiye'ye 30 tane gönderilen kokartlardaki beyaz rengin barışı, yeşilin ise umudu simgelediği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!