Sözde Ermeni soykırımını anma anıtları açıldı

Güncelleme Tarihi:

Sözde Ermeni soykırımını anma anıtları açıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2006 19:46

Fransa'nın Lyon ve Marsilya kentlerinde, sözde Ermeni soykırımını anmak için inşa edilen anıtlar törenlerle açılırken, Paris'teki Ermeniler kent merkezinde gösteri yürüyüşü düzenledi.

Lyon kentindeki anıtın açılış törenine, bu bölgede yaşayan Ermeniler dışında, hükümet adına Ulaştırma Bakanı Dominique Perben ve kentin sosyalist Belediye Başkanı ve aynı zamanda senatör olan Gerard Collomb katıldı.
Kent meydanındaki açılış töreni dolayısıyla, polisin sıkı güvenlik önlemleri aldığı gözlendi. Geçen hafta, inşası süren anıtın üzerine, kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından “soykırım olmadığı” yolunda boyayla yazı yazılmasının güvenlik önlemlerinin artırılmasında etkili olduğu bildirildi.

ANITA İTİRAZLAR

Anıtın inşa edildiği mahallenin sakinleri, “UNESCO koruması altındaki bölgenin dokusunu bozacağı ve anıtın estetik olarak mahallenin dokusuna uygun olmadığı” gerekçesiyle daha önce Lyon İdari Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma davaları açmışlardı.

Yine mahkemede açılan bir davada, “anıtın yapımını üstlenen derneğin daha sonra kendisini feshedeceği, anıtın bakım ve onarım işlerini yürütecek bir kurum olmadığı için inşaatın durdurulması” talep edilmişti.
Lyon Mahkemesi, ilk önce yürütmeyi durdurma kararı almasına rağmen, Ermeni derneğinin tüzüğünde yaptığı değişiklikle, bakım ve onarımı üstlenmeyi taahhüt etmesi üzerine, yürütmeyi durdurma kararını geri çekmişti.
Lyon'daki Türk dernekleri geçen ay yaptıkları bir gösteriyle kent merkezinde sözde soykırım anısına anıt dikilmesini protesto etmişti. Marsilya'da kent merkezinde inşa edilen bir sözde Ermeni soykırım anıtı da bugün törenle açıldı.
Ermenistan meclis başkanının da katıldığı törenden sonra, Ermeniler Türkiye'nin Marsilya Başkonsolosluğu önüne kadar yürüyüş düzenlendi.

PARİS'TEKİ GÖSTERİ

Başkent Paris'te de, Kanada Meydanı'nda sözde Ermeni soykırım anıtı önündeki törenden sonra, Ermeniler gösteri yürüyüşü düzenledi. Törene, siyasi parti temsilcilerinin de katıldığı gözlendi. Fransa Parlamentosu'nun sözde Ermeni soykırımını tanıyan bir yasayı 2001 yılında kabul etmesi Paris ve Ankara arasındaki ilişkilerin gerginleşmesine yol açmıştı.

SOSYALİSTLERİN YASA TEKLİFİ

Muhalefetteki Sosyalist Parti, sözde soykırımın inkarının suç sayılmasını talep eden bir yasa teklifini 18 Mayıs tarihinde meclis gündemine getirecek. Teklifin yasalaşması için senatodan da geçmesi gerekiyor. Bu yasa teklifinin kabul edilmesinin, Türk ve Fransız ilişkilerinde, 2001 yılından sonra ikinci bir krize yol açacağı tahmin ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!