Soyut resmin duayenlerinden Erdal Alantar vefat etti

Güncelleme Tarihi:

Soyut resmin duayenlerinden Erdal Alantar vefat etti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2014 14:54

Soyut resmin duayen isimlerinden olan ve Paris ekolünün son temsilcileri arasında gösterilen Erdal Alantar, kalp yetmezliği nedeniyle 82 yaşında İstanbul'da vefat etti. Alantar pazar günü Büyükada'da toprağa verilecek.

Haberin Devamı

İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nde Halil Dikmen ve Cemal Tollu atölyelerinde eğitim gören Alantar, mezun olduktan sonra okul arkadaşı, iç mimar Sevinç Alantar'la evlenerek onunla birlikte yurt dışına açılmıştı. Bir yıl Floransa Güzel Sanatlar Akademisi'nde eğitim aldıktan sonra 1950'lerin sonlarında Fransa'ya giden Alantar, bugüne kadar büyük bölümü yurt dışında olmak üzere 130'u aşkın bireysel sergiye imza atmıştı.

Soyut resmin duayenlerinden Erdal Alantar vefat etti


Eşinin aynı zamanda piyanist olmasının da etkisiyle klasik müziğe tutkuyla bağlanan Alantar, tablolarını yaparken ilham kaynaklarının Wagner ve Beethoven olduğunu söylüyordu. Paris'te üç ayrı atölyede 20 yıl boyunca resim dersleri de veren Alantar, Fransa'daki son sergisini 2012'de Paris Saint Germain'deki Galeri 53'te açmıştı. Sergi Parisli sanatseverlerden büyük ilgi görmüştü. Usta sanatçı, geçtiğimiz yıl doğum günü olan 29 Ocak'ta Teşvikiye'deki Art Poin Gallery'de düzenlenen retrospektif sergide İstanbullu sanatseverlerle de bir araya gelmiş ve onlar için son katalogunu imzalamıştı.

EŞİNİN YANINA DEFNEDİLECEK

Eşi Sevinç Alantar'ı Eylül 2011'de yitiren Erdal Alantar, Paris ve İstanbul'daki son sergilerini, kaybından çok derin üzüntü duyduğu sevgili hayat arkadaşına adamıştı.

Haberin Devamı

Eserleri Fransa, İngiltere, Belçika ve İsviçre müzelerinin koleksiyonlarını, İstanbul ve Ankara Resim Heykel müzelerinin duvarlarını ve çok sayıda özel koleksiyonu süsleyen Alantar, sağlık sorunları nedeniyle son bir buçuk yılını İstanbul'da geçirdi. Bu dönemde kolaj çalışmalarına ağırlık veren Alantar'ın ikiz oğulları diş hekimi Alp Alantar ile mimar Cent Alantar Paris'te yaşıyor.

Alantar, Pazar günü eşinin de istirahatgahının bulunduğu Büyükada'da sevenleri tarafından son yolculuğuna uğurlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!