Soyu tükenmiş hayvanlar merkezi

Güncelleme Tarihi:

Soyu tükenmiş hayvanlar merkezi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2010 00:00

Londra, Berlin, New York gibi kentlere gidenlerin anlata anlata bitiremediği Tabiat Tarihi veya Doğa Bilimleri Müzeleri’nin bir benzeri nihayet İstanbul’da da açıldı. Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Bernard Emie tarafından 140’ıncı kuruluş yılı kutlamaları çerçevesinde Kadıköy’de Saint-Joseph Lisesi’nde açılan müze, Türkiye’nin en zengin doğa bilimleri koleksiyonuna sahip.

Her canlıdan iki tane

140 yıl önce Saint-Joseph kurulduğunda, okulda görev yapan hocalar, kişisel çabalarıyla ve elbette Osmanlı padişahlarının özel izniyle geniş Anadolu coğrafyasından örnekler toplamışlar. Yine özel izinle, “Anadolu’da yaşayan her canlıdan ikişer tane” avlayıp okula getirmişler. Bütün bunlar 19’uncu yüzyıldan başlayarak okulda muhafaza edilmiş. Onbinlerce hayvan türünün son derece farklı tekniklerle doldurulup sergilendiği merkezde, günümüzde Anadolu’da ve dünyada soyu tamamıyla tükenmiş türler de yer alıyor.

Beş ayaklı kedi yavrusu bile var

DOĞA Bilimleri Merkezi, ‘Evrim Koridoru, Fosil Koridoru, Egzotik Koridor’ gibi başlıklarla salonlara ayrılmış. Egzotik Koridor’da Madagaskar’dan geldiği iddia edilen ‘ipek maymunu’ bile var. Daha ilginci ise aynı yerde ‘Hint şebeği’nin yanı sıra, o zamanlar Osmanlı toprağı olan Ürdün’de avlanmış ‘Kıvrık boynuzlu ceylan’ ile ‘Mavi tavus kuşu’nun yer alması. Bir kavanozda muhafaza edilen beş ayaklı bir kedi yavrusu ise hiç kuşkusuz herkesin ilgini çekecek nadir bir örnek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!