Soydaşlara vize kalkıyor

Güncelleme Tarihi:

Soydaşlara vize kalkıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2001 00:00


Uğur ERGAN / ANKARA
Haberin Devamı

Bulgaristan'da yaşayan soydaşların en büyük sıkıntısı olan ‘Türkiye vizesi’, 1 Temmuz 2001 tarihinden itibaren kalkıyor.

Bulgaristan'a uygulanan vizenin kaldırılması için Dışişleri Bakanlığı'nda yürütülen çalışmalar son aşamasına geldi. Başbakan Ecevit ve bakanlar tarafından da desteklenen çalışmalar Haziran sonunda tamamlanacak.

HÖH KULİS YAPTI

Vizenin kaldırılmasında Bulgaristan'daki Türkler'in partisi olarak bilinen Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH) lideri Ahmet Doğan önemli rol oynadı. Bulgaristan'da 17 Haziran'da yapılacak genel seçimlere hazırlanan HÖH Lideri, Ankara'da yürüttüğü temasları sırasında, soydaşların şikayeti olan ‘vize’yi sürekli gündeme getirdi. AB adayı olan ve birlik ile müzakere sürecinde bulunan Bulgaristan'ın vatandaşlarına AB ülkelerinin bile vize uygulamasına son vermesine dikkat çeken Doğan, Türkiye'den de aynı tutumu beklediklerini söyledi.

Bulgaristan'a uygulanan vizenin Türk turizmine de olumsuz etki yaptığını bildiren Doğan, vizenin kalkmasıyla hem sınır ticaretinin artacağını, hem de Türk turizminin gelir elde edeceğini Ankara'ya anlattı.

TÜRKLER ARTIK KALICI

Türkiye, Bulgaristan'da yaşayan Türkler'in bu ülkede kalıcı olmasını sağlamak için vize uygulaması başlatmıştı. Ancak Bulgaristan'ın AB'ye aday olması ve özellikle Cumhurbaşkanı Peter Steyanov'un uyguladığı olumlu politikalar sayesinde, Türkler'in Bulgaristan'da kalıcı hale geldikleri tespit edildi. Bulgaristan vatandaşları, geçen 10 Nisan'dan itibaren AB ülkelerine vizesiz seyahat etme hakkına da sahipler. Jivkov diktatörlüğü döneminde Türkiye'ye göçe zorlanan Türkler, AB'nin Bulgaristan'a vizeyi kaldırmasından sonra aynı zamanda Bulgar vatandaşı olmak için girişimlere başlamışlardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!