Sorunu değil çözümü düşün!

Güncelleme Tarihi:

Sorunu değil çözümü düşün
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2002 14:04

Dünyaca ünlü NLP (Neuro-Linguistic Programing) uzmanı John Seymour Pozitif Performans Enstitüsü'nün düzenlediği 'NLP Pratisyen Sertifika Programı' kapsamında bu ay İstanbul'a geliyor. Seymour kendini motive etmenin, stresle başa çıkmanın, kendine güvenmenin ve kendini ifade edebilmenin yollarını anlattı.

Motivasyonunuz düşük, zorluklara karşı gelemiyor, kendinize güvenmiyorsunuz... NLP (Neuro-Linguistic Programming) işte burada devreye giriyor. Son zamanlarda yükselen bir trend olarak karşımıza çıkan NLP kişinin hem kendi hem de başkalarının iç dünyasını keşfetmesini sağlıyor. Daha üretken, daha mutlu ve rahat birer birey olmayı öğretiyor.

Konunun dünyaca ünlü uzmanlarından John Seymour NLP eğitimi vermek için 6-10 Mart arasında İstanbul'da olacak. Pozitif Performans Enstitüsü tarafından düzenlenen 'NLP Pratisyen Sertifika Programı' kapsamında Semsan Otel'de beş günlük bir eğitim verecek. Programın ikinci beş günlük bölümü nisan ayında tamamlanacak.

Seymour, eğitim ve psikoloji alanlarında yüksek lisans yaptı. 1985'te İngiltere'de NLP eğitimi vermek üzere John Seymour Associates adlı şirketi kurdu. İşletme, eğitim ve danışmanlık konularında geniş tecrübeye sahip. Vereceği eğitim öncesinde NLP'nin ana temalarından motivasyon, stres, problemlerle başa çıkma, kendine güvenme ve kendini ifade edebilme konuları üzerine konuştuk.

Kişinin kendi kendisini motive etmesinin yolları nelerdir?

Motive olduğunuz herhangi bir şey hakkında nasıl düşünüyorsanız söz konusu olan konu hakkında da aynı şekilde düşünmeye çalışmalısınız. Bu kendinizi motive etmenin bir yoludur. Uygulanışı kişiden kişiye değişir. Diğer bir yol da kendi kendinize cesaretlendirici konuşmalar yapmaktır. Başarıya giden yol, 'ne hakkında düşündüğünüzden çok nasıl düşündüğünüzdür'. NLP sizin pozitif düşünmeyi başarmanıza yardımcı olur. Zihninizin nasıl çalıştığını kavrarsanız bu çok daha kolaylaşır.

Stresle başa çıkabilmek için neler yapmak gerek?

Önemli olan başınıza neyin geldiği değil başınıza gelenle sizin ne yaptığınızdır. Bazı insanlar stresle diğerlerine göre daha kolay başa çıkabilir. Çünkü bunun için çoğunlukla daha iyi yöntemler geliştirmişlerdir. Bazen kendilerini veya durumu farklı değerlendirmeyi başarırlar. Bazen de içinde bulundukları ruh durumlarını kontrol altına alabilirler. NLP kişilerin iç dünyalarında neler olup bittiğini kavramalarına ve olaylarla daha kolay başa çıkabilmelerine yardım eder.

PROBLEME UZAKTAN BAKIN

İş hayatında ve özel hayatımızda karşımıza çıkan problemlere nasıl yaklaşmalıyız?

Öncelikle kişinin kendisini problemden biraz uzaklaştırması ve merak duyması gerek. Arkanıza yaslanıp, durumu gözden geçirdikten sonra, kendinize 'bu konuya en iyi nasıl yaklaşabilirim' diye sorun. Probleme uzaktan bakmayı başardığınızda, endişenizin biraz azaldığını göreceksiniz. Böylece bir çözüm aramak ve çıkış yolu bulmak daha kolay olacaktır.

DÜŞÜNCELERİNİZİ DEĞİŞTİRİN

Kişi kendine karşı nasıl güven kazanır? Bu, başarıyı ne yönde etkiler?

Kişinin kendisine karşı güven kazanmasının yolu kendisi hakkındaki düşüncelerini değiştirmesiyle başlar. Kendimize bakış açımız yalnızca o anki hislerimizi değil aynı zamanda diğer insanlarla olan ilişkilerimizi de etkiler. Kendine karşı güveni yüksek olan kişiler kendilerine ve diğerlerine karşı anlayışlı ve saygılı olurlar. İş anlaşmalarında tek yönlü kazançtan çok iki tarafın da kazançlı çıkacağı senaryolar üretirler.

Kişiler kendilerini ifade etmeyi nasıl öğrenebilirler?

Bu konuda birçok faktör göz önüne alınmalı. Öncelikle kafanızdan neler geçtiğini, ne söylemek istediğinizi ve dinleyicinizin kim olduğunu belirlemeniz gerekir. Daha sonra kendinizi dinleyicinin yerine koymalı ve söylediklerinizin onun üzerinde nasıl bir etki yaratacağını tahmin etmeye çalışmalısınız. Ayrıca içinde bulunduğunuz ortamı da göz önüne almalısınız.


Pozitif yaklaşın isteğinize odaklanın!


Olaylara pozitif yönden bakabilmeyi nasıl başarabiliriz? Bu durum iş hayatımızda performansımızı ve verimliliğimizi nasıl etkiler?

İş hayatında başarının sırrı kaçındığınız şeyden çok elde etmek istediğinize odaklanmanızdır. Örneğin, ben size 'aklınıza mor bir maymun getirmeyin' dersem ne olur? Aklınıza mor bir maymun gelir. Aynı şekilde, siz de kendinizine bir sunum sırasında 'endişe duymak istemiyorum' derseniz endişe duymaya başlarsınız. Eğer kendinize sakin, rahat ve huzurlu hissetmek istediğinizi söylerseniz daha başarılı bir sunum yaparsınız. Bu NLP'nin iş hayatında tavsiye ettiği yaklaşımlarından biri. Bu yeni yöntemlerle düşünmeye başladığınızda güçlendiğinizi hissedeceksiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!