Sorular ve Cevaplar

Güncelleme Tarihi:

Sorular ve Cevaplar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2003 01:49

Göze lens takmanın oruca bir zararı var mı? Nilüfer DEMİR/ALMANYA

Lens, orucu bozan ya da zarar veren bir şey değildir.

Şirketlerin hisse senetlerinden kár hissesinin alınmasında bir sakınca var mıdır? Osman GÜMÜŞ/İSTANBUL

Şirketin meşguliyet alanı dinen yasaklanmış işler olmadıkça, bu tür şirketlerin çıkardığı hisse senetlerinin ve sahiplerine belirli süreler sonunda dağıtılan kár hisselerinin alınmasında bir sakınca yoktur.

Ücretle Kuran okutmak caiz midir? Yakınının ruhuna bağışlanmak üzere ücretle hatim indirtmenin bir mahzuru var mıdır? Harun ÖNDER/ANKARA

Kuran-ı Kerim okumak ibadettir. İbadet, dünyevi bir menfaat için değil, sadece Allah rızası için yapılır. Kuran-ı Kerim'in para karşılığında okunması ve okutulması dinen caiz değildir. Ancak pazarlık yapılmadan ve paradan söz edilmeden Allah rızası için Kuran okumuş veya hatim indirmiş olan kimseye hediye olarak münasip bir miktar yardımda bulunmakta dinen bir sakınca görülmemektedir. Fakat bir kimsenin geçmişlerinin ruhuna bağışlanmak üzere başka kimselere Kuran-ı Kerim okutması, hatim indirtmesi yerine, bildiğiniz sureleri tekrar etmek suretiyle de olsa kendinizin okuması daha iyi ve daha sevaptır.

İftarımızı hurma ve su ile açmamızın bir mecburiyeti var mı?

Hilal ARSLAN/ANTALYA

İftarı hurma ve su ile açmak sünnettir, mecburiyeti yoktur.

Gerdeğe girmeden önce dua etmek gerekir mi? ‘‘Zifaf duası’’ diye bir dua var mı, varsa nasıl bir dua olduğunu yazarsanız sevinirim. Osman GÜL/ERZİNCAN

Dua, kulun maddi manevi bütün ihtiyaç ve isteklerini Cenab-ı Hakk'a sunması, O'nun yüce kudreti karşısındaki aczini hissederek, O'na el açıp niyazda bulunmasıdır. Duanın yeri, zamanı, şekli yoktur. Her zaman, her yerde ve her durumda yapılabilir. Bu itibarla, kişinin yatarken, kalkarken, herhangi bir işe başlarken ve her vesileyle dua etmesi güzel bir şeydir, ancak zorunlu değildir. ‘‘Zifaf’’ duası diye anılan belli bir dua da yoktur. Bazı marjinal kesimlerdeki örf ve geleneklerin din gibi algılanması yanlıştır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!