Son uçuşun sırrı ne

Güncelleme Tarihi:

Son uçuşun sırrı ne
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2005 00:00

2 ay önce öğrencisinin planörüyle havada çarpışarak ölen THK planör eğitmen adayı Ferdi Duman’ın ağabeyi Fehmi Duman, kaza raporunun bir an önce açıklanmasını istiyor. Ağabey, ‘İki planörün havada çarpışma ihtimali çok düşük. Kazanın nedenini öğrenmek istiyorum’ dedi.

PARAŞÜTÇÜLÜKLE ilgilenen ağabeyi Fehmi Duman ile yıllar önce Havacılık Müzesi’ni gezen Ferdi Duman, gökyüzüne ve uçaklara büyük bir tutkuyla bağlandı. 1992’de Akşehir Planör Uçuş Okulu’na girdiğinde aklındaki tek şey gökyüzünde olmak ve uçuş keyfini gençlere aşılamaktı. Ferdi Duman, tüm dersleri başarıyla geçip okulu bitirdi. Okulu bitirdikten sonra eğitmen pilot adayı olmak için 2 kez yaptığı müraacat reddedilince hevesi biraz kırıldı. Havacılığa tamamen veda edip bambaşka bir iş kurmak için hazırlık yapıyordu. Bu sırada Türk Hava Kurumu’ndaki (THK) arkadaşları geçen kasım ayında kendisini arayarak son bir kez başvuru yapmasını istediler. Arkadaşlarını kıramayan Ferdi Duman’ın ümitsizce yaptığı başvurusu bu kez kabul edildi. 1 Mart’ta, Ankara Etimesgut’ta öğretmenlik için gerekli eğitimi almaya başladı.

32 SAAT UÇUŞU KALMIŞTI

30 yaşındaki Ferdi Duman’ın eğitmen olmasına sadece 32 saatlik uçuşu kalmıştı. 15 Ağustos’ta eğitim uçuşu yapıyordu. Kullandığı planör, 20 yaşındaki öğrencisi Neslihan Temizel’in kullandığı planörle çarpıştı, her ikisi de hayatını kaybetti. Kazanın neden meydana geldiği konusunda kesin rapor halen açıklanmadı.

Kardeşinin ölüm haberi verildiğinde önce şaka zanneden Fehmi Duman, ‘Mart ayında THK’da eğitime giderken ‘Gitme’ dedim. O da ‘Evleneceksem de öleceksem de orada olacağım’ diyerek gitmişti. Havada iki planörün çarpışıp kaza yapma ihtimalinin çok düşük olduğunu söylediler. Ben kazanın nedenini öğrenmek istiyorum. Neslihan’ın ailesiyle helalleştik ama ben kardeşimin kimsenin ölümüne neden olmadığını öğrenerek vicdanen rahatlamak istiyorum. O kız, ailesinin tek evladıydı. Onun ölümüne kardeşimin sebep olduğunu öğrenmek bizi iki kere öldürür’ dedi.

İSİMLERİ YAŞASIN

Fehmi Duman, pilot ferdi kaza sigortasından alınacak 50 bin YTL (50 milyar lira) ile kardeşi ve Neslihan’ın adını yaşatmak istediğini söyleyerek şöyle devam etti: ‘THK ve Neslihan Temizel’in ailesi kabul ederse, İnönü Eğitim Merkezi’nde Neslihan ve Ferdi’nin adını taşıyan bir eğitim salonu yaptırmak istiyoruz. Ferdi orada eğitim vermeyi çok istiyordu. Bunun için de adının İnönü Eğitim Merkezi’nde yaşamasını çok istiyorum.’

2001 yılında Fransa’da düzenlenen Balon Yarışması’nda Türkiye’yi temsil eden Ferdi Duman, Kanal D’de yayınlanan Kokpit programı için tişört, bardak ve dekor tasarımı da yapıyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!