Son Pinta Adası kaplumbağası 100 yaşında öldü

Güncelleme Tarihi:

Son Pinta Adası kaplumbağası 100 yaşında öldü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2012 15:14

Yalnız George isimli dev su kaplumbağası 100 yaşında öldü. Türdeşleri 200 yaşını bulan kaplumbağa, İngiliz doğa tarihçisi Charles Darwin'e evrim teorisinde ilham kaynağı olan Pinta kaplumbağalarının sonuncusuydu.

Haberin Devamı

Büyük Okyanus'taki Galapagos takım adalarından Pinta'da, ulusal parkta yaşayan "Yalnız George" isimli kaplumbağanın cansız bedeni, dün bakıcısı tarafından bulundu.

Yaklaşık 100 yaşında olduğu tahmin edilen "Yalnız George", türünün diğer örneklerinin 200 yaşını bulduğu göz önüne alınırsa, pek de yaşlı sayılmazdı.

Galapagos adalarındaki su kaplumbağalarının görünümündeki farklılıklar, ünlü bilim adamı Charles Darwin'e evrim teorisini geliştirmesinde ilham kaynağı olmuştu.

1972 yılında Pinta adasında bulunan erkek kaplumbağa, Geochelone Nigra Abingdoni alt türünün bilinen son örneğiydi.

Yetkililerin, "Yalnız George"u başka dev su kaplumbağaları ile çiftleştirme çabaları sonuç vermemişti.

19'uncu yüzyıldan beri adada olan kaplumbağaları denizciler ve balıkçılar eti için avlıyordu.

Haberin Devamı

"Yalnız George"un cesedi, gelecek nesiller için korunabilmesi amacıyla, büyük ihtimalle mumyalanarak saklanacak.

EVRİM TEORİSİ VE DOĞAL SEÇİLİM

İngiliz doğa tarihçisi Charles Darwin, 1859'da ortaya attığı evrim teorisinin unsurlarından "doğal seçilim"i, Galapagos Adaları'ndaki gözlemlerine dayanarak geliştirdi.

Doğal seçilime göre, belirli bir türde dış çevreye uyum konusunda daha elverişli özelliklere sahip olan canlılar, bu özelliklere sahip olmayan canlılara göre, yaşama ve üreme açısından daha şanslıdırlar. Bunun sonucu olarak genlerini yeni kuşaklara aktarabilmeleri yoluyla, evrim devam eder.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!