Son kullanım tarihine 13 gün kaldı

Güncelleme Tarihi:

Son kullanım tarihine 13 gün kaldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2009 14:27

İsviçre'den ithal edilen, ancak iflas ettiği ileri sürülen firmanın bir yılı aşkın süre gümrükten çekmediği ve son kullanma tarihi 30 Mayıs 2009 olan 30 bin paket bebek maması, İzmit Belediyesi tarafından tasfiye yoluyla Gümrük Müsteşarlığı Gebze Tasfiye İşletme Şube Müdürlüğü'nden alınarak muhtarlar aracılığıyla çocuklu ailelere dağıtıldı.

Haberin Devamı

30 BÄ°N 150 PAKET

 

Ambalajındaki bilgi kayıtlarına göre "Berker Carmomil 2 devam maması" adıyla "Çarmosan Gıda Ürünleri San. ve Tic. A.Ş." nin ithalatçı firma göründüğü, 5. aydan itibaren bebeklere verilmesi gerektiği uyarısı bulunan, emsalleri piyasada 45 TL'den satılan 30 bin 150 paket mama gümrükten çekilmedi.

 

20 GÜNDE ÇEKİLMESİ GEREKİYORDU

 

Gümrük kurallarına göre, karayoluyla gelen ithal ürünlerin 20, denizyoluyla gelenlerin ise en geç 45 gün içinde gümrük iÅŸlemleri tamamlanarak çekilmesi gerekiyor. Ä°thalatçı firma karayoluyla getirttiÄŸi mamaları 20 gün içinde iÅŸlemlerini bitirip çekmedi. Mamalar da otomotikman devletin oldu. Ambalajındaki kayıtlara göre üretim tarihi 7 Aralık 2007, son kullanım tarihi ise 30 Mayıs 2009 olan, ayrıca emsallerine göre piyasa deÄŸeri de 1 milyon 350 TL dolayındaki 30 bin 150 paket mama, Gümrük MüsteÅŸarlığı'nın Gebze Tasfiye Ä°ÅŸletme Müdürlüğü'nde Omsan firmasına ait genel antreposunda bekletildi.Â

 

Haberin Devamı

BEDELSÄ°Z VERÄ°LDÄ°

 

Ancak Gümrük Müsteşarlığı Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı Gebze Tasfiye İşletme Müdürlüğü (TASİŞ), son kullanımı 30 Mayıs 2009'da bitecek olan mamaları vatandaşlara dağıtılması amacıyla bazı belediyelere tavsiye getti. Geçtiğimiz Nisan ayında İzmit Belediyesi ile yapılan yazışmalar sonunda İzmit Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü bu mamaları 21 Nisan'da "Bedelsiz" olarak aldı. Daha sonra da bir bölümü adı geçen müdürlük kanalıyla, bir bölümü de mahalle muhtarlıkları aracılığıyla çocuklu ailelere baze 5-6'şar paket, bazen de koliler halinde dağıtıldı.

 

İstanbul Tasfiye İşleri Bölge Müdür vekili Süleyman Aygül ise tasfiye yoluyla devlete geçen bu tür gıda ürünlerini son kullanma tarihi geçmeden ekonomiye kazandırmanın görevleri olduğunu, bunu yapmamaları halinde mamaları imha edeceklerini belirterek, imhanın da ayrıca masraf gerektiğinden ürünleri değerlendirdiklerini söyledi.

 

Haberin Devamı

BAZI MUHTARLAR DAÄžITMADI

 

Ancak İzmit'te bazı mahalle muhtarlarının, bebek mamalarının son kullanma tarihinin 30 Mayıs 2009 olduğunu farketmesi sonucu "Biz bu sorumluluğu alamayız" diyerek dağıtmayıp belediyeye iade ettikleri öğrenildi.

 

Kocaeli Muhtarlar Derneği Başkanı ve Hacı Hasan Mahallesi Muhtarı Süleyman Şen de kendisine belediyenin gönderdiği mamaları çocuklu ailelere dağıttığını belirterek "Benim mahalleme 9 koli gönderildi. Fakat bunun kullanma süreci bu ay sona eriyormuş. Biz bunları dağıttık. Çok fakir olan ailelere bir kaç koli verdik. Eğer ayın 30'una kadar tüketemezse herhangi bir risk ile karşı karşıya gelirler mi gelemezler mi onu sağlıkçıların açıklaması lazım. Eğer bilseydik bu kadar kısa süresi olduğunu, daha farklı şeyler yapmayı planlardık. Elimizde kaldı desek yeri var. Bunları dağıttığımız kesimin bir çoğu okuma yazma bilmeyen kesim. Bunlar son kullanma tarihine, üretim tarihine bakmazlar. Bakamayacakları için günü geçtikten sonra yedirirlerse bu riskin altına kim girecek?" diye konuştu.

 

Haberin Devamı

TABİP ODASI HAREKETE GEÇTİ

 

Bununla birlikte Kocaeli Tabip Odası da son kullanma tarihi bitmekte olan mamaların insan sağlığına uygun olup olmadığının belirlenmesi amacıyla Türk Milli Pediatri Derneği ile Kocaeli Üniversitesi Çocuk hastalıkları Anabilim dalı Başkanlığı'na başvurarak numune de verip görüş istedi.

 

Kocaeli Tabip Odası Başkanı Esra Yüksek, başvurularına şyu ana kadar cevap gelmediğini ve önümüzdeki günlerde konuyyla ilgili açıklama yapacaklarını söyledi.

 

BELEDÄ°YE YETKÄ°LÄ°LERÄ° NE DÄ°YOR

 

Mamaların belediyeye getirilmesi işlemlerini takip ettiği öğrenilen İzmit kendilerine "Elimizde bu tür mamalar var. Son kullanma tarihi yaklaştı. Son derece de kaliteli ve organik mamalar bunlar. Piyasa satış fiyatı da pahalı olduğu için bunların zayi olmasını istemiyoruz" diyerek bunları bedelsiz vermeyi teklif ettiğini söyledi. İbrahim Bulut, Tarım İl Müdürlüğü'nün de bu mamaların tüketimiyle ilgili talil yapıp olumlu görüş bildirmesi üzerine muhtarlar aracılığıyla yardıma muhtaç ailelere dağıttıklarını söyledi. Bulut dağıtılan mamaların hesaplara göre 20 Mayıs'a kadar tüketilmiş olacağını da ileri sürerek, "Bize günde 10-15 aile muhtaç olduğunu, bebeğine bakamadığını, mama alamadığı şeklinde şikayet ve taleplerle geliyor. Bu insanların bu konudaki talebi yerine getirilmiş olsun dedik. Biz aracılık yapmış olduk. Ne bedel ödedik ne de yanlış bir iş yaptık. Milli servettir mamalar zayi olmasın dedik." diye konuştu.

 

Haberin Devamı

TELEFON NUMARALARINA ULAÅžILAMIYOR

 

Vatandaşlara dağıtılan mama kutularının üzarindeki telefon numalarına ise ulaşılamıyor. Kullannların herhangi bir sorunla karşılaştıklarında veya bilgi almak istediklerinde aramaları istenen bilgi hattı olan "Alo Berker" yazının altındaki 0800'lü numaranın hattı kapalı görünüyor. İthalatçı firma olarak görünen "Çarmosan Gıda Ürünleri San. ve Ticaret A.Ş.'nin" Rumeli Caddesi Bilge Han Şişli adresindeki telefon numarası da kapalı veya ulaşılamıyor görünüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!