Son hanedan mensubu 'Neslişah Sultan' yaşamını yitirdi

Güncelleme Tarihi:

Son hanedan mensubu Neslişah Sultan yaşamını yitirdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2012 10:56

Son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin’in ve son halife Abdülmecit’in torunu “Neslişah Sultan” yaşamını yitirdi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Neslişah Sultan'ın vefatı dolayısı ile taziye mesajı yayınladı. Neslişah Sultan'ın imparatorluk döneminde doğmuş olan son hanedan mensubuydu.

Haberin Devamı

Neslişah Osmanoğlu, Osmanlı Hanedan Defteri'ne kaydı yapılan son kişiydi. Mısır kral naipliği yapmış Prens Muhammed Abdülmunim’in eşi olan Neslişah Sultan, Osmanlı ailesinin en yaşlı ferdi ünvanını taşıyordu.

Neslişah Sultan, Ertuğrul Osman Osmanoğlu’nun 2009’daki ölümünden sonra Osmanoğulları ailesinin en yaşlı üyesi sıfatını almıştı. Neslişah Osmanoğlu 91 yaşındaydı.

PRENSESLİK ZOR MESLEKTİR HEM DE ÇOK ZOR BİR MESLEK

SÜRGÜNDE ZORLUKLAR YAŞADI

Neslişah Sultan Osmanoğulları iktidardayken doğan son sultan ve son Mısır Kralı’nın da geliniydi. Birkaç yıl önce İstanbul Nişantaşı’nda City’s Alışveriş Merkezi'nin açıldığı yerde doğdu.

Osmanlı hanedanının Neslişah Sultan ile bittiği ifade edilir. Prenses olarak doğan Neslişah Sultan, Hanedanın 1924’teki sürgünü sonrası gittiği Mısır sürgününde ciddi zorluklar yaşadı.

Haberin Devamı

SÜRGÜN GÜNLERİNİN BİR BÖLÜMÜ MISIR'DA GEÇTİ/ FOTO GALERİ

CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN BAŞSAĞLIĞI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Osmanlı Hanedanı üyelerinden Neslişah Sultan’ın vefatı dolayısıyla bir taziye mesajı yayınladı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül’ün mesajı şöyle:

“Osmanlı Devleti’ni kurarak, bir cihan imparatorluğuna dönüştüren, temsil ettiği dönemle Türk ve dünya tarihine damgasını vuran Osmanlı Hanedanı’nın en yaşlı üyesi Neslişah Osmanoğlu’nun vefatından derin bir üzüntü duydum. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı dilerim."

ONUNLA BİR DÖNEM BİTTİ

Tarihçi Murat Bardakçı, Neslişah  Sultan'ın imparatorluk döneminde doğmuş olan son hanedan mensubu olduğunu, onunla  bir döneminin bittiğini söyledi. Osmanlı hanedanından olması için kişinin o saltanat dönemi görmesi  gerektiğini, o dönemi son görenin erkeklerden 3 sene önce vefat eden Osman  Efendi, kadınlardan da Neslişah Sultan olduğunu belirtti.

Bardakçı, “Artık bundan sonra Osmanlı hanedanı değil, Osmanoğlu  ailesinden bahsedilir. Bir imparatorluk devrinin kapanmasıdır bu” diyerek,  Neslişah Sultan'ı yakından tanıdığını ve aile dostu olduğunu söyledi.

Neslişah Sultan'ın cenazesinin yarın Yıldız'daki Hamidiye Camisi'nde  öğlen vakti kılınacak cenaze namazının ardından Aşiyan Mezarlığı'nda annesi ve  kız kardeşinin yanına defnedileceğini bildiren Bardakçı, yarın ayrıca dua ve  taziye törenini yapılmasının planlandığını, devlet erkanından katılım olup  olmayacağını bilmediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

YARIN DEFNEDİLECEK

Geçirdiği rahatsızlık sonucu vefat eden  Osmanlı ailesinin en yaşlı üyesi “Neslişah Sultan”'ın cenazesi, yarın Hamidiye  Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Aşiyan Mezarlığı'nda  toprağa verilecek. Osmanlı Hanedan Defteri'ne kaydı yapılan son kişi olarak bilinen ve son  Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin ve son halife Abdülmecit'in torunu olan  Neslişah Osmanoğlu'nun Ortaköy'deki Muallim Naci Caddesi Emin Vafi  Korusu'ndaki aile evinde taziyeler kabul ediliyor.

NESLİŞAH SULTAN'IN GÖRÜNTÜLERİ / WEB TV 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!