Son dakika... Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları açıklandı: Yeni Genelkurmay Başkanı Metin Gürak oldu... İşte, Yaş kararları tam liste detayları

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2023 16:49

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. TSK'nın yeni komuta kademesinin belirlendiği toplantı yaklaşık 3 saat sürdü. YAŞ'ta alınan kararlar açıklandı. Genelkurmay Başkanlığı'na 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu atandı. Öte yandan ilk kez bir kadın amiral ataması yapıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığında Kurmay Albay Gökçen Fırat amiralliğe terfi etti. İşte YAŞ'ta alınan kararlar...

Haberin Devamı

2023 yılı Yüksek Askeri Şura olağan toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşti. Toplantının ardından alınan kararlar açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Yüksek Askerî Şûra kararlarının kahraman ordumuz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ülkemize eşsiz hizmetlerde bulunan tüm komutanlarımıza şükranlarımı sunuyor, yeni görev tevdi edilenlere Allah’tan muvaffakiyetler niyaz ediyorum" ifadelerini kullandı.

YAŞ KARARLARI AÇIKLANDI

İletişim Başkanlığı, toplantıda alınan kararlara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamaya göre; toplantıda bir üst rütbeye yükseltilecekler, görev süresi uzatılacaklar, kadrosuzluktan emekliye sevk edileceklerin durumları görüşülerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayı ile karara bağlandı. Buna göre 30 Ağustos 2023 tarihinden geçerli olmak üzere; 32 general ve amiral bir üst rütbeye, 63 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 24 general ve amiralin görev süreleri 1 yıl, 365 albayın görev süreleri ise 2 yıl süre ile uzatıldı.

Haberin Devamı

2 general yaş haddi nedeniyle 01 Eylül 2023 tarihinden, 41 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2023 tarihinden geçerli olarak emekliye sevk edildi.

Son dakika... Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları açıklandı: Yeni Genelkurmay Başkanı Metin Gürak oldu... İşte, Yaş kararları tam liste detayları

YENİ GENELKURMAY BAŞKANI METİN GÜRAK

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever yaş haddi, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildiklerinden, Genelkurmay Başkanlığına 2’nci Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak, Kara Kuvvetleri Komutanlığına Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanlığına Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu atandı. Halen 266 olan general ve amiral sayısı, 30 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla 286 olacak.

Son dakika... Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları açıklandı: Yeni Genelkurmay Başkanı Metin Gürak oldu... İşte, Yaş kararları tam liste detayları
Metin Gürak

Haberin Devamı

30 Ağustos 2023 tarihinden geçerli olmak üzere; Kara Kuvvetleri Komutanlığından Korgeneraller İrfan Özret ve Kemal Yeni Orgeneralliğe; Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Korgeneral İsmail Güneykaya Orgeneralliğe; Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Tümgeneraller Zorlu Topaloğlu, Sezai Öztürk ve Mustafa Oğuz Korgeneralliğe; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Tümamiral İbrahim Özdem Koçer Koramiralliğe; Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Tümgeneraller Erdoğan Gür ve İsmail Üner Korgeneralliğe terfi ettirildi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Tuğgeneraller Burhan Aktaş, Mehmet Özeren, Özkan Ulutaş, Mehmet Yasin Kalın, Faruk Metin, Mehmet Cafer Aksoytürk, Ertan İnaltekin, Subutay Adaş, Murat Ataç, Hurşit Ağırcan, Mücahit Zorlutuna, Ahmet İbiş, Hakan Tunç ve Osman Alp Tümgeneralliğe; Deniz Kuvvetleri Komutanlığından Tuğamiraller Mehmet Baybars Küçükataş, Alper Yeniel, İsmail Güldoğan, Refik Levent Tezcan, Ramazan Özoğul ve Hüseyin Tığlı Tümamiralliğe; Hava Kuvvetleri Komutanlığından Tuğgeneraller Kemal Turan, Hayrettin Koca ve Ertunç Ertufanlı Tümgeneralliğe terfi ettirildi.

Son dakika... Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları açıklandı: Yeni Genelkurmay Başkanı Metin Gürak oldu... İşte, Yaş kararları tam liste detayları
Selçuk Bayraktaroğlu

Haberin Devamı

Açıklamada, "Bir üst rütbeye yükselen, görev süreleri uzatılan general, amiral ve albayların yeni rütbe ve görevlerinin milletimize, devletimize, Silahlı Kuvvetlerimize ve ailelerine hayırlı olmasını dileriz. Büyük bir özveri ve onurla görev sürelerini tamamlayarak emekliye ayrılacak olan general, amiral ve albaylara hizmetlerinden dolayı teşekkür eder, hayatlarının yeni dönemlerinin aileleri ile birlikte sağlık ve mutluluk getirmesini temenni ederiz" denildi.

İLK KEZ KADIN AMİRAL ATAMASI YAPILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında bugün toplanan Yüksek Askeri Şura'da alınan kararla bir ilk gerçekleşti. İlk kez bir kadın amiral ataması yapıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığında Kurmay Albay Gökçen Fırat amiralliğe terfi etti. 

Haberin Devamı

Son dakika... Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları açıklandı: Yeni Genelkurmay Başkanı Metin Gürak oldu... İşte, Yaş kararları tam liste detayları

COŞKUN BAŞBUĞ: İLK DEFA BÖYLE BİR ŞEYLE KARŞILAŞTIM

YAŞ toplantısı sonrası açıklanan komuta kademesindeki isimleri Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Coşkun Başbuğ, CNN TÜRK canlı yayınında değerlendirdi. Başbuğ, “30 yıllık silahlı kuvvetler hayatım var. İlk defa böyle bir şeyle karşılaştım. 3 tane devre arkadaşı. Üçü de aynı yılın mezunu olan aday. Bir anda sürece dahil oldular.” dedi.

Son dakika... Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları açıklandı: Yeni Genelkurmay Başkanı Metin Gürak oldu... İşte, Yaş kararları tam liste detayları


“Karada, havada ve denizde çok kritik günler bizi bekliyor” diyen Başbuğ’un, açıklamalarından satır başları şu şekilde oldu:

"Ülkemize hayırlı olsun. Ağustos ayı ilahlı kuvvetler için kritik bir süreçtir. Metin Gürak Genel Kurmay Başkanı. Kulislerde konuşulan ne varsa kararlara yansımış durumda. Musa Avsever, büyük tecrübeydi. emekliliğe ayrılmasıyla komuta kademesi değişti. Beklenen 3 işim vardı. Selçuk Bayraktaroğlu, Metin Gürak ve Ali Sivri. 30 yıllık silahlı kuvvetler hayatım var. İlk defa böyle bir şeyle karşılaştım. 3 tane devre arkadaşı. Üçü de aynı yılın mezunu olan aday. Bir anda sürece dahil oldular. Terfi ettiği sıra, yıl önemlidir. Baktığınızda Sivri ve Bayraktaroğlu'nın 2021 yılında orgeneralliğe terfi ettiğini görüyorsunuz. Ancak Metin Gürak 2020 yılında terfi. Yani devre arkadaşlarından 1 yıl önce orgeneralliğe terfi ettiği için teamül nasıl işler derseniz Metin Gürak orgeneralimizin Genelkurmay Başkanı olması gerektiğine dair kanaat belirtirdim, öyle de olmuş. Geriye kalıyor Kara Kuvvetleri Komutanlığı. Zaten Kurmay Başkanlığı yapan sayın Bayraktaroğlu da Kara Kuvvetler Komutanı olarak atandı o da sürpriz isim değil.

Haberin Devamı

KARAR RESMİ GAZETE

Atama kararları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile Resmî Gazete'de yayımlandı.

15 TEMMUZ SONRASI ÇOK KRİTİK GÖREVLERDE BULUNMUŞ İSİMLER

Hava Kuvvetleri'ndeki değişikliğinden de bahsedeceğiz. Bunlar 15 Temmuz sonrası çok kritik görevlerde bulunmuş isimler. Gerek Mavi Vatan'daki hadiseler, gerek 15 Temmuz sonrası gerek yürüyen harekatlar. Burada bu tecrübelerin yeni makamlara taşınmış olması önemli. Atilla Gülan, Hava Kuvvetleri Komutanı'mızdı. Emekliliği beklenen bir isimdi. Geçmişi başarılı olan, NATO'da madalya almış komutanımız. Onun yerine Ziya Kadıoğlu, harekât komutanlığı yapmış isim. Onda da teamül bozulmadı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevini devralacak olmasını önemsiyorum. Çok da katkısı olacağına inanıyorum. Deniz Kuvvetleri'nde zaten Sayın Ercüment Tatlıoğlu geçtiğimiz yıl gelmişti göreve. Devamı bekleniyordu. Orada da bir sürpriz yok. Genele baktığım takdirde beklenti doğrultusunda Şura çıktığı kanaatindeyim. Yeni kadro tecrübesi olan, konuyu ve sahayı çok iyi bilen isimler. Karada, havada ve denizde Çok kritik, günler bizi bekliyor.

Mezuniyet yılı olarak böyle bir durumu ilk kez gördüm. devre arkadaşının aynı anda bir üst makama gelmesi... O sıraya bakarak bir sonraki terfide kimin nerede sıralanacağını aşağı yukarı kestirir. Teamüle baktığınızda bir yıl evvelden orgeneralliğe layık görülen bir kişinin Genel Kurmay Başkanlığı’na atanması doğal bir süreç. Yeni komuta kademesi en az 2 yıl bu şekilde şekillendi.

Suriye konusu gündemde. Gerek kara gerek havadan harekâtı bizi bekleyen hususlar. Sayın Cemal Kadıoğlu, Hava Kuvvetleri'nde bu harekatlar sırasında görev yapmış inanılmaz bir tecrübe. Bu tecrübenin hava kuvvetlerine gelmiş olması önemli bir kazanç Her ne kadar masa başı çözümler tercih edilse de bir kara harekâtı olur mu olmaz mı tartışılıyor. Komuta kademesinin hepsi birbirini bilen tanıyan isimler.

Deniz Kuvvetleri'ne Ercüment Tatlıoğlu, yine devam edecek. Aynı aklın sürece devam edecek olması önemli."

BAKMADAN GEÇME!