Son dakika: Müsilaj temizleme seferberliği 'Marmara Hepimizin' sloganıyla başladı! Bakan Kurum'dan ilk açıklama

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2021 16:10

Marmara'daki müsilaj (deniz salyası) kirliliğine yönelik en büyük deniz temizliği seferberliği, saat 14.00 itibarıyla Caddebostan Sahili'nden başladı. İstanbul'da Pendik, Kocaeli'de Karamürsel, Bursa'da Mudanya, Balıkesir, Yalova, Çanakkale ve Tekirdağ'da eş zamanlı olarak müsilaj temizliği başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Caddebostan Sahili'nde başlatılan müsilaj temizliğinin ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, "Türkiye'nin en büyük, en kapsamlı deniz temizliği hareketini hep birlikte başlatıyoruz. Çok önemli bir süreci yöneteceğiz. Türkiye'nin kalbi burada. Tüm operasyon boyunca 1000 personelimiz çalışacak" dedi.

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre seferberlik, "Marmara Hepimizin" sloganıyla yürütülüyor.

Temizlik çalışmaları, İstanbul'da Pendik, Kocaeli'de Karamürsel, Bursa'da Mudanya, Balıkesir, Yalova, Çanakkale ve Tekirdağ'da da eş zamanlı yürütülüyor.

Son dakika: Müsilaj temizleme seferberliği Marmara Hepimizin sloganıyla başladı Bakan Kurumdan ilk açıklama

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla, Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 ili kapsayan Büyük Deniz Temizliği Seferberliği, Caddebostan Sahili’nden başlatıldı. Törenin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın kıyıya gelerek temizlik çalışmasını başlattı. Temizlik çalışmaları havadan da görüntülendi. Bakan Kurum kıyıdan ve denizden çalışmaları inceledi.

Tören sonrasında ilk olarak kıyıdaki deniz üzerinde biriken ve dubalarla bir noktada toplanan müsilaj temizlenerek, sıvı geçirmez tanklara dolduruldu.

Bakan Murat Kurum, temizlik çalışması sırasında kısa bir açıklama yaparak, "Bilimsel araştırmalar, bilim insanlarımızca, hocalarımızla yapılıyor. Gerek denizde yaşayan canlıların ne türden etkilendiği, balıklarımızın bu süreçte etkilenip, etkilenmediği, denize girilip girilmemesi noktasındaki endişelerin hepsini aldığımız numuneler çerçevesinde, gerek TÜBİTAK, gerek üniversitelerimizle birlikte ortak çalışma yürütüyoruz. Bu çalışmalar çerçevesinde vatandaşlarımızı bilgilendireceğiz. Her ilde valiliklerimiz, il sağlık müdürlüklerimizle birlikte numuneler alacaklar. Bugün İstanbul’umuzda da bu süreç başlatıldı. İnşallah bunlarda vatandaşlarımıza açıklanacak. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar, hem sağlığını ilgilendiren hem buradaki canlılarımızı ilgilendiren bu sorunla hep birlikte mücadeleyi vereceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Son dakika: Müsilaj temizleme seferberliği Marmara Hepimizin sloganıyla başladı Bakan Kurumdan ilk açıklama


"MARMARA’MIZI ESKİ HALİNE DÖNÜŞTÜRECEK TÜM EYLEMLERİ YAPMIŞ OLACAĞIZ"

Daha sonra Bakan Kurum, Yerlikaya ve İmamoğlu tekneye binerek müsilaj temizleme çalışmalarını izlemek için denize açıldı. Bakan Kurum, denizdeki ekiplere de temizlik çalışmasına başlamaları için telsizden anons yaptı.

Teknede de bir açıklama yapan Bakan Kurum, "Marmara’yı ilgilendiren, 7 şehrimizi kapsayan 25 milyon vatandaşımızı doğrudan ilgilendiren bir sorunla karşı karşıyayız. Çıktığı andan itibaren hakikaten Sayın Cumhurbaşkanımızın yakın takibi talimatlarıyla yapılması gereken tüm çalışmaları inanın fikir birliği içerisinde, ortak akılla yürütmeye çalışıyoruz. İçinde sanatçılarımız da var, vatandaşlarımız da var, bilim insanlarımız da var, belediyelerimiz, valilerimiz ve bu bize emanet bırakılmış doğayı koruyabilmek, denizlerimizi koruyabilmek adına da hep birlikte hareket etmek durumundayız. Denizden aldığımız numuneler çerçevesinde eylem planlarını belirledik.

Haberin Devamı

Biliyorsunuz 22 eylem planımız var. bunlardan bir tanesi de deniz yüzeyindeki ve kıyıya vurmuş müsilajların toplanması. Bu sayede hem görüntü, hem koku, hem de denizin dibinde yaşayan canlıların nefes almasını sağlayacağız. Bugün de 7 ilimizde eş zamanlı olarak teknelerimizin yine Bakanlığımızın yetkilendirdiği kuruluşlarca getirilen tekneler ve botlarla belediyelerimizdeki, Kıyı Emniyetimizdeki tüm araç ve gereçlerle 15 farklı noktada, tüm Marmara’da bin tane arkadaşımızın karada ve denizde destek verdiği çalışmayı eş zamanlı başlatmış olduk. Amacımız çok kısa süre içerisinde kıyıdaki ve deniz yüzeyindeki müsilajın temizlemek için 7 gün 24 saat çalışmak. Bu sayede gördüğümüz bu manzaralara son vermek istiyoruz. Valilikler koordinasyonunda da inşallah bu süreci yöneteceğiz. Akabinde de stratejik eylem planı çerçevesinde de atılacak adımlarımızı 3 yıl içerisinde atmak suretiyle Marmara’mızı eski haline dönüştürecek tüm eylemleri yapmış olacağız. Biz de Bakanlık olarak bu konunun takipçisi ve destekçisi olacağız.

Haberin Devamı

Gerek teknik, gerek maddi destek Sayın Cumhurbaşkanımız vereceğini ifade ettiler. Bizde tüm ekibimizle birlikte inanın bu problemin çıktığı andan itibaren gece gündüz çalışıyoruz. Akademisyenlerimizin görüşünü alıyoruz ve o doğrultuda da çalışmalarımızı yönlendiriyoruz. Marmara hepimizin diyorum. İnşallah el birliği içerisinde Marmara’mızı el birliği içinde kurtarıp eski günlerine getireceğiz" diye konuştu.

MARMARA DENİZİ İÇİN BİLİM KURULU

Bakan Kurum, kurulacak olan bilim kurulu konusunda ise, "Bir koordinasyon kurulumuz var. Bakanlığımız bünyesinde bu koordinasyon kurulu içerisinde, valiliklerimiz, belediyelerimiz, Bakanlığımızın ekipleri, ilgili bakanlıklarımız, bilim adamlarımız, yine sivil toplum örgütlerimiz olacak. Bunun dışında da Marmara Belediyeler Birliği bünyesinde de bilim ve teknik kurulu oluşturacağız. Burada üniversitelerimizden hocalarımız olacaklar. Yine TÜBİTAK MAM bu konuda kıymetli araştırmalar yapıyorlar. Yine ODTÜ ile biz zaten deniz yüzeyinde fiilen aylardır süren bir çalışmamız var. Onları bu bölgeye yönlendirdik ve bu bölgeden numuneler aldılar, deneyler yapıyorlar. Tüm bu çerçevede herkesin içinde olduğu bir süreci de yürüteceğiz" dedi.

Bakan Kurum’un açıklamasın ardından, Marmara Denizi’nde yüzeyde bulunan müsilajın temizlik çalışması başladı. Ekipler, deniz yüzeyindeki müsilajı teknede bulunan su geçirmez depolara doldurdu.

 

 

 

Haberin Devamı

Son dakika: Müsilaj temizleme seferberliği Marmara Hepimizin sloganıyla başladı Bakan Kurumdan ilk açıklama

MÜSİLAJ SEFERBERLİĞİNE ÜNLÜLERDEN DESTEK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un katılımıyla, Marmara Denizi'ne kıyısı olan 7 ili kapsayan Büyük Deniz Temizliği Seferberliği, Caddebostan Sahili'nden başlatılıyor. Çalışmalara ayrıca ünlü isimlerde destek veriyor. Sanatçılar Pınar Altuğ ve Hakan Ural Caddebostan'da gerçekleştirilecek tören öncesinde açıklamalarda bulundu.

Son dakika: Müsilaj temizleme seferberliği Marmara Hepimizin sloganıyla başladı Bakan Kurumdan ilk açıklama

Pınar Altuğ, "Üstesinden gelebileceğimizi düşünüyorum. Tamamen yok edemeyeceğiz ama artmasını engellemek, birazcık baskılamak mümkün olacak. Denizler hepimizin. Doğa hepimizin. Ona saygı göstermek durumundayız. Biz sadece kullanıp gitmeyeceğiz, bizim arkamızdan da nesiller geliyor" dedi.

Haberin Devamı

Son dakika: Müsilaj temizleme seferberliği Marmara Hepimizin sloganıyla başladı Bakan Kurumdan ilk açıklama

Hakan Ural ise "Ben uzun yıllardır böyle bir şeye ilk defa rastlıyorum. Ama yine bireysel insan ihlalinden kaynaklanan bir durum. İnşallah toplumsal duyarlılık, devletimizin de önderliğinde bunun da üstesinden geleceğiz." diye konuştu.

ÇANAKKALE'DE MÜSİLAJ TEMİZLİĞİ BAŞLADI

Marmara Denizi sahillerinde görülen ve rüzgarın etkisiyle Çanakkale merkezindeki kıyılarda yoğunlaşan müsilajın (deniz salyası) temizlenmesi için çalışma başlatıldı.

Sabah saatlerinde rüzgarla yön değiştiren müsilaj, öğleden itibaren Kordon Boyu kıyılarında etkisini artırdı.

Son dakika: Müsilaj temizleme seferberliği Marmara Hepimizin sloganıyla başladı Bakan Kurumdan ilk açıklama

Çanakkale Marina'nın kuytu bölgelerinde biriken müsilaj ise teknelerin çevresini sardı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan seferberlik kapsamında kente gelen ekipler, marina içinde kurulan bariyerlerle temizlik faaliyetine başladı.

Son dakika: Müsilaj temizleme seferberliği Marmara Hepimizin sloganıyla başladı Bakan Kurumdan ilk açıklama

Toplanan müsilajın İzmit'teki bir bertaraf tesisine götürüleceği öğrenildi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Gölcük Poyraz Limanında, müsilaj (deniz salyası) temizleme faaliyetlerine başlandığını bildirdi.

MSB'den yapılan açıklamada, bugün Kocaeli Valiliği koordinesinde yapılacak müsilaj temizleme çalışmalarına da Gölcük bölgesindeki deniz temizleme araçları ve personelle destek verileceği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!