AK Parti’den Eyüp, Eyüpsultan olsun teklifi

Güncelleme Tarihi:

AK Parti’den Eyüp, Eyüpsultan olsun teklifi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2017 17:13

AK Parti, İstanbul’un Eyüp ilçesinin isminin “Eyüpsultan” olarak değiştirilmesi için TBMM İçişleri Komisyonu’na bir kanun teklifi sundu. Komisyonda oylanan teklifin Nüfus Hizmetleri tasarısıyla birlikte görüşülmesi kabul edildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da müftülere nikah kıyma yetkisi veren tasarıyla ilgili olarak da “Bu tasarıda yeni bir nikah tarzı veya ‘dini nikahın resmileşmesi’ gibi bir uygulama ve bir öneri söz konusu değildir” dedi.

Haberin Devamı

İl ve ilçe müftülerine resmi nikah kıyma yetkisi veren “Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın TBMM İçişleri Komisyonu’ndaki görüşmeleri sürerken, AK Parti, İstanbul’un Eyüp ilçesinin adının “Eyüpsultan” olarak değiştirilmesi için komisyona bir kanun teklifi sundu. Teklifin, tasarıyla birlikte görüşülmesi önergesi oylanarak kabul edildi.

İstanbul Milletvekilleri Hayati Yazıcı, Ayşe Nur Bahçekapılı, Mehmet Muş, Hüseyin Bürge ve Haydar Ali Yıldız imzasıyla verilen kanun teklifinde, İstanbul’un fethinin manevi komutanı olarak milletin gönlünde mümtazbir yeri olan sahabe Halit Bin Zeyd Ebu Eyyüp El-Ensari Hazretlerinin medfun bulunduğu ilçenin adının halk arasında ve hatta yurt dışında “Eyüpsultan” ismiyle bilinmesine rağmen ilçe için kullanılan “Eyüp” isminin Eyüpsultan isminde bulunan mana ve mefhum ve mahiyeti ifade etmede yetersiz kaldığı belirtildi. Teklifte, ilçe isminin halk arasında bilinen ismiyle anılması ve milletin kültür, inanç ve milli değerlerinin yaşatılması amacıyla Eyüp isminin “Eyüpsultan” olarak değiştirilmesinin öngörüldüğü kaydedildi.

Haberin Devamı

GENİŞLETİLMESİNDEN İBARET

Tasarı ile ilgili bilgi veren İçişleri Bakanı Soylu da şunları kaydetti:

“Bu tasarıda yeni bir nikah tarzı veya ‘dini nikahın resmileşmesi’ gibi bir uygulama ve bir öneri söz konusu değildir. Yapılan işlem, mevcut resmi nikah işleminin, kanunda belirtildiği şekil ve usulde, hatta nikah kıyacak memurun giydiği cübbeye varıncaya kadar mevcut durumla aynı olacak şekilde il ve ilçe müftülüklerine genişletilmesinden ibarettir. Ülkemizde resmi olarak tek bir nikah kıyma şekli vardır ve bunun da kuralları Medeni Kanunumuzda ve Evlendirme Yönetmeliğinde açıkça belirlenmektedir. Medeni Kanunumuz gereğince; evlenme iradesinin bizzat evlenecek kişiler tarafından, yetkili resmi memurun önünde açıklanmasıyla gerçekleşecek olan medeni evlenme, Türkiye’de yapılabilecek tek evlenme şeklidir. Tasarı ile il ve ilçe müftülüklerine de evlendirme memurluğu görev ve yetkisi verilerek, bu saha genişletilmektedir. Yani nikahın şekli ile ilgili bir düzenleme yoktur, sadece nikahı kıyacak devlet memurlarına bir ilave söz konusudur. İsteyen belediye evlendirme memurluğuna, isteyen nüfus müdürlüğüne, isteyen köy muhtarlığına, isteyen de il ve ilçe müftülüklerinde evlendirme işlemlerini yaptırabilecektir. Bu tercih tamamen vatandaşımızın kendi arzusuna ve isteğine bağlıdır. Yapılan bu düzenlemeyle nikahın şekli değişmemekte, nikah merasimlerinin mekanları değişmemekte, dini nikah ile mevcut hükümler değişmemektedir. Sadece halihazırda nikah kıyma yetkisi tanımlanmış devlet memurlarına il ve ilçe müftülerinin de ilave edilebilmesinin önü açılmıştır.”

Haberin Devamı

Komisyon toplantısında, tasarının alt komisyona sevk edilmesine karar verildi.

 

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!