Son dakika: AK Parti İBB Belediye Başkan Adayı Kurum: İstanbul'a 650 bin konut yapacağız

Güncelleme Tarihi:

Son dakika: AK Parti İBB Belediye Başkan Adayı Kurum: İstanbula 650 bin konut yapacağız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2024 20:58

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Kurum, canlı yayında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Kurum, "650 bin konut yapacağız büyükşehir olarak. 350 bin konutu ise merkezi bütçe yapacak. Samimiyet böyle gösterilir. Toplantılar yaparak dönüşüm olmaz. Dönüşüm için icraat yapacaksınız" dedi. Öte yandan "İstanbul'un dijital ikizini yapacağız" diyen Kurum, "Hangi sokağı su basıyor. Nasıl bir depremde nereye ne oluru tespit edebiliyorsunuz. Bu bir simülasyon. Bunun dışında toplanma alanlarını ve bu alanlara her yerden ulaşımı sağlamak zorundayız. Yaptığımız her işi detaylı kapsamlı bir şekilde yürütüyoruz" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

İşte Kurum'un TVnet canlı yayınındaki açıklamalarından öne çıkan satır başları:

6 Şubat çok acı bir gündü. Uykudan kalktığımızda büyük bir acıyla kalktık. Hemen AFAD başkanlığına geçtik. 11 ili etkilemiş bir depremle karşı karşıyaydık. Hemen iş bölümü yaptık. Bölgeye ulaştığımızda büyük bir acıyla karşılaştık. Telefon hizmetleri ilk anda hizmet veremedik. Çözüm bulmak için oradayız. Bu bilinçle hemen koordinasyon merkezini oluşturduk. Emniyet binamız yıkılmıştı. Polislerimiz enkaz altında kalmıştı. Oradaki polislerimiz, arkadaşlarını bırakıp vatandaşın yardımına koşuyordu. Arama kurtarma ekiplerinin aileleri de enkaz altındaydı. Kucağında çocuğuyla gelen baba bana 'Devletimize zeval gelmesin. Devletimiz varolsun' dedi. Nasıl bir baba? Nasıl bir anlayış inanamıyorsunuz? Hem bu acıları yaşadık hem de dünyada eşi benzere görülmemiş bir seferberlik başlattık. 2. gün vatandaşlarımıza barınma alanlarıyla ilgili çalışmalar yaptık. En son 800 bin çadır kurulmuştu. Bir taraftan da kalıcı konutlarla ilgili çalışmayı başlattık. 3-4 gün içerisinde arama kurtarma çalışmaları başlattık hem de barınma alanlarını kurduk.

"ELİMİZİ DEPREM BÖLGESİNDEN HİÇ ÇEKMEYECEĞİZ"

Ondan sonra Gaziantep'e gittik. Her gün bir ilde geziler yaptık. Çok acı bir tesadüf. Gaziantep'te şehit olan polis kardeşimiz var. Helikopterimiz düşmüştü hafta sonu. O Cemil kardeşimiz bizle beraber çalıştı. Onun vefat haberini duydum. Babasıyla görüştüm az önce. Babası bana 'Hep sizden bahsederdi' dedi. Ben de ona şunu söyledim 'Öyle bir evlat yetiştirmişsiniz canı pahasına çalıştı. Böyle bir evlat yetiştirmişsiniz'. O da bana 'Vatan sağ olsun' dedi. Depremzede kardeşlerimiz 1 yılın sonunda evlerine geçiyorlar. Biz onlara hep sözümüzü tuttuk. Köyde de belde de biz vardık. 53 bin canımızı yetirdiğimiz bu depremde ve diğer depremlerde verdiğimiz sözleri hep tuttuk. Bu vesileyle bir kez daha vefat edenlere Allah'tan rahmet diliyorum, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Son 1 asırda tüm yaşadığımız afetlerde 130 bini aşkın canımızı yitirdik. Son depremde 53 bini aşkın canımızı yitirdik. Biz bir deprem ülkesiyiz. Her gün ülkemizde deprem yaşanıyor. Depremle yaşamayı öğrenmek zorundayız. Nüfusumuzun yüzde 70'i deprem bölgesinde yaşıyor. Milyarlarca dolarlık kayıplar oldu. Tüm dünya pandemi yaşamış, tüm dünya enflasyon krizi yaşıyor.

11 ilin her şeyi etkilendi. Siz millet olarak devlet olarak ayağa kalkıyorsunuz ve elinizden gelen her şeyi yapıyorsunuz. Eksik kalmış olanlar olmuş olabilir, geç gidilebilir ama şunu biliyoruz ki, eliminden gelen her şeyi yaptık. Elimizi o bölgeden hiç çekmeyeceğiz. Hatay'ın demografik yapısını koruyarak projelerimizi yaptık. Kahramanmaraş da ayağa kalkacak Gaziantep de ayağa kalkacak. Beton binalar yapalım da ne olursa olsun diye bakmıyoruz. Medeniyeti kültürü, insanca yaşama anlayışını o binalara vererek yapmaya çalışıyoruz. Çıkan binaların hepsi bu çerçevede yapıldı. Hep birlikte ayağa kaldıracağız. İletişim de kriz de yönetilmeli. Bizim kendimize puan vermemiz doğru olmaz. Bunu milletimiz takdir etmiştir. Seçimlere baktığımızda milletimiz rekor bir oyla Cumhurbaşkanımıza destek olmuş. Kriz doğru yönetilmiş ki bu vaatlere inanmışlar. Muhalefet, 'Bedava ev vereceğiz' demişti. Ağız dolusu vaatte bulunmuşlardı. Buna rağmen Cumhurbaşkanımız rekor bir oy aldı bölgeden. Bugün de görüyoruz ki o güvenleri boşa çıkmadı.

"NACİ GÖRÜR HOCAMIZLA ÇALIŞACAĞIZ"

Naci Hocamızla biz uzun zamandır görüşüyoruz. Hem Türkiye'nin hem de dünyanın kabul ettiği bir bilim insanımız. 3,5 ay önce bir araya gelip konuştuğumuzda 'bizle çalışır mısınız' demiştim. O da 'İstanbulla dertlenen herkesle çalışırım' demişti. İstanbul dönüşmeli. Bunun aması, fakatı, lakini yok. Ben inanıyorum ki, 31 Mart'ta İstanbullular bunun kararını verecek. Ben bunu her yerde görüyor ve duyuyorum. Bu dönüşümün içinde biz büyükşehir olacağız, ilçe belediyelerimiz olacak, bilim insanlarımız olacak, görüşü ne olursa olsun kim olursa o bu ekibin içinde olacak.

"İSTANBUL'DA 650 BİN KONUT YAPACAĞIZ"

650 bin konut yapacağız büyükşehir olarak. 350 bin konutu ise merkezi bütçe yapacak. Samimiyet böyle gösterilir. Toplantılar yaparak dönüşüm olmaz. Dönüşüm için icraat yapacaksınız. 100 bin de kiralık konut yapacağız. 18 ayda tamamlayacağımız bu konutları satmayacağız. Kentsel dönüşüme giren vatandaşlarımız bu evlerde yaşayacak. Bunları yapmak boynumuzun borcu. Bu en öncelikli konularımızdan bir tanesi. Bir de afetlere hazırlıklı olmak lazım. Bütünleşik bir afet yönetim planı ortaya koyacağız. İstanbul'un dijital ikizini yapacağız. Hangi sokağı su basıyor. Nasıl bir depremde nereye ne oluru tespit edebiliyorsunuz. Bu bir simülasyon. Bunun dışında toplanma alanlarını ve bu alanlara her yerden ulaşımı sağlamak zorundayız. Yaptığımız her işi detaylı kapsamlı bir şekilde yürütüyoruz.

"MİLLETİMİZİN YARARINA OLAN HER PROJEYE DESTEK OLDUK"

Atatürk Havalimanı'na Afet Yönetim Merkezi kuracağız. Bakanlıklarla, merkezi yönetimle, muhalefetle niye kavga edelim. Ne kadar uyumlu çalışırsan o kadar güçlü olursun. İsterim ki İstanbul'un sorunlarıyla ilgili herkes ilgili olsun. Milletimizin yararına olan her projeye biz destek olduk. Milletimiz istifade edecekse niye engel olalım. İmamoğlu'nun gündemi burayı basamak olarak görmek. Sizin samimiyetinize kim inanır. Merkezi idareyle yerel idare uyumlu olsun. Hatay depreminde Tekirdağ belediyesinde olanları bilmiyor muyuz? Depremzedeleri kapı dışarı çıkaran anlayış bu anlayış değil mi? 28 Mayıs'ta oy verdi diye depremzedelerimizi aşağılayanlar bunlar değil mi? Ainesi iştir kişinin lafa bakılmaz diye bir söz vardır. Daha önce ne yaptığımızın bu noktada önemli olduğunu düşünüyorum. Birçok çalışma yapmış bir kişiyim. 81 ilde eseri olan bir kardeşiniz var karşınızda. Bu konuda biz dertliyiz. Adayın geçmişte ne yaptığına bakmalısınız. 25 yıllık bu tecrübeyi sadece İstanbul için kullanacağız. İstanbul'un kaynağı her yere yeter. İstanbul böyle bir şehir. İstanbul'u doğru yönetirseniz trafik sorununu ortadan kaldırırsınız. O yüzden tüm İstanbulluların oyuna talibim. İstanbul'u basamak olarak görmeyeceğiz. Beraber yapacağız. Beni hep sokakta görecekler. Beni hep şantiyelerde görecekler. Beni hep yeşilin arttığı alanlarda görecekler. Çizmemizi giyeceğiz baretimizi takacağız.

"İBB DEPREM KONUSUNDA SINIFTA KALMIŞ"

Bugüne kadar rezerv alan ilan edilmiş ve mağdur olmuş bir tane bile vatandaşımız yok. Onlar olacakmış gibi anlatıyorlar. Ellerinde eserleri hizmetleri olmadığı için böyle yapıyorlar. Sorundan kaçmadım kaçmam. 'Kamera kapattı' diyen de oradaymış. O da 'Siz kapatmadınız' dedi. Bizim açıkladığımız sosyal konutlardan konut almış vatandaşlarımızın belli talepleri vardı. Bu talepler doğrultusunda onları saatlerce dinledim. TOKİ ve Çevre Şehircilik Bakanımız da çalışma başlattı. Bugün yarın açıklayacaklardır çalışmayı. Onlara destek olmak için oradaydım. KDV yüzde 1'den 10'a çıkmış. Hemen ilgili arkadaşlarımızla konuştuk. Rezerv alan ilan edildi ve KDV yüzde 1'e düştü böylelikle. Saatlerce dinledim onları. Arkadaşlarımız da onlara destek olmak adına güzel bir çalışma yaptı. Ben de sevindim. Çünkü onların yararına bir şey yapmış olduk. Biz sorundan kaçmayız. İBB deprem konusunda da sınıfta kalmış . Verdiği sözleri tutmamış. 115 bin konut sözü vermiş. Yüzde 5'ini bile yapamamış. 5 bin konut yapmış. Yine deprem konusunda Çalıştay'dan öteye gidememiş bir irade. Biz ne yapacağımızı ortaya koyuyoruz. 650 bin konut yapacağız. En öncelikli yerde başlayacağız. Tespitler yapıldı. Yarısı bizden kampanyasına başvuranlardan da bu öncelik çıkıyor. Öncelikli yerlerden başlayarak bu dönüşümü yapacağız.

"ESENLER VE HAREM OTOGARI TAŞINACAK"

2019'da biz bıraktığımız ortalama 45 dakika ulaşım süresi vardı. Şuan 69 dakikaya çıktı. İstanbul'da trafik yoğunluğu 2019'da yüzde 47, 2024'te yüzde 64, 2024'te 94'e çıkmış pik saatlerde. 2040'ta sıfır emisyon hedefi koyduk. İstanbullular yeşille iç içe yaşayacak. Metro gitmeyen hiçbir ilçe kalmayacak. Biz şehri Batı'da Silivri, Doğu'da Tuzla'ya kadar genişletmek ve bu manada her ilçeye eşit hizmet sunmak zorundayız. Bu hizmetleri yapmazsak insanlar mecbur merkezde oturur. Bu kapsamda 151 tane kavşak yapmayı planlıyoruz Mahmutbey Kavşağı gibi. Ataköy de var. Ataköy Kavşağı da yapacağız. Esenler ve Harem Otogarlarını kaldıracağız. Avrupa Otogarı ve Anadolu Otogarı yapacağız.

Haberin Devamı

MURAT KURUM'DAN 'GERÇEK BELEDİYECİLİK' YEMİNİ

Haberin Devamı

Murat Kurum "31 Mart akşamı tüm belediye başkanları bu yemini edecek" dedi. Kurum 'Gerçek belediyecilik' yeminini okudu.

"Doğruluk ve dürüstlükten ayrılmayacağıma, Hemşerilerimiz arasında hiçbir ayrım yapmayacağıma, Anayasa ve yasalardan ayrılmayacağıma, Kamu kaynaklarını namusum ve şerefim bilerek amacı dışında harcanmasına göz yummayacağıma, Dezavantajlı kesimleri gözeteceğime, Sosyal politikaları güçlendireceğime, Belediye hizmetlerinin gecikmeden ve kaliteli şekilde icrası için azami gayret sarf edeceğime, Belediye hizmetleri karşısında herkesin eşit olduğu gerçeğinden hareketle adaletten şaşmayacağıma, Emaneti hakkıyla ve lâyıkıyla taşıyacağıma, Milletim hemşehrilerim ve tarih önünde namusum, şerefim ve kutsal kitabımız üzerine yemin ederim"

Haberin Devamı

GENÇLERE MÜJDE ÜSTÜNE MÜJDE

Genç girişimcilere 100 bin TL hibe verilecek. 100 bin kişiye tam donanımlı ofis imkanı sağlanacak. İlk kez evlenen gençlere 50 bin TL beyaz eşya desteği verilecek. Her öğrenciye 10 bin TL burs verilecek. Öğrenciye özel su tarifesi hayata geçirilecek. Toplu ulaşımda yüzde 40 indirim. Memleketine giden öğrenciye biletinin yarısını biz karşılayacağız. Öğretmenlere indirimli ulaşım imkanı sağlayacağız. Kamu okullarında çalışan öğretmenler faydalanıyordu biz özel okullarda çalışan öğretmenleri de bu kapsama alacağız. İSMEK'i canlandıracağız. Böylelikle herkes meslek sahibi olacak. Her mahallede 7-24 kreş hizmeti olacak. 0-6 yaş çocuğu olan anne ve babalar ücretsiz ulaşım hakkına sahip olacak. Okullara beslenme, temizlik ve güvenlik desteği verilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!