Sol ama... Hangi sol

Güncelleme Tarihi:

Sol ama... Hangi sol
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2002 02:00

Ahmetbey'de bir tarikatın yaptırdığı hayli büyük caminin önünde sohbet ettiğimiz çiftçi Ahmet Ergin ‘‘Cem-Derviş ikilisi bende bir duygu uyandırmadı nedense; ama eski partilerin devri de geçti’’ diyor. Bu ikilem arasında kalmış, daha doğrusu kafası karışık çok insan gördüm. O bize soruyor: ‘‘Peki ne yapalım?’’ Lüleburgaz'ın DSP'li Belediye Başkanı Emin Halebak bir yağ fabrikasında mühendisken politikaya atılmış. Marjinal bir tip olduğunu söylediler. Yeni Milli Eğitim Bakanı Prof. Necten Tekin'in yanında kendisine sordum:

Yeni Türkiye sizi nasıl etkiledi?

Yeni Oluşum'un ağzı açık... Çizgisi, ideolojisi yok ama gene de izlemek lazım.

CHP'yi etkiler mi?

CHP'yi çökertir.''

CEM-DERVİŞ TUTMAZ

DSP hakkında ise konuşmak istemiyor; bir sıkıntısı var demek ki... Ecevit'in 1974'ten beri Trakya'da ne kadar çok sevildiğini söylemekle yetiniyor. Sütlüce Köyü'nden, Mustafa Altıntaşı CHP'nin İl Genel Meclisi üyesi. ‘‘Yalçın Bey, hoşgeldiniz’’ dedi. Prof. Necdet Tekin'i işaret ederek, ‘‘Hemşerimiz-hocamız, bakan olunca, İsmail Cem'e doğru bir akışı durdurduğunu’’ söylüyor. Muhtar Sadri Buzdağ'ın, yeni bakana yaptırmayacağı şey yok gibi. Cevizköy'de hayırsever Hüseyin Kesici'nin düzenlediği sünnet düğününde Pınarhisar'ın bağımsız belediye başkanı Mehmet Kapılı'yı gördüm. 1999'da DYP, MHP, ANAP, FP, DTP gibi partilerin ortak adayı olarak seçimi almış; Tayyip Erdoğan, Pınarhisar'da yatarken sık sık ziyaret etmiş... ‘‘İki proje verdi bize ama para olmadığından bir şey yapamadık’’ diyor.

Seçim?

Konuşmak henüz erken.

Cem-Derviş?

Hiç tutmaz... Kırsalda DSP oyları ağırlıklıydı eksi oldu. Şimdi DSP'nin yerine CHP var.

BİZİ CEM KURTARIR

Babaeski'de Belediye Başkanı CHP'li Haluk Tezsezer... Bülent Tanla'nın oğlunun Etüd Araştırma Şirketi'ne kendisini test ettirmiş; ‘‘Dürüst' diyenler % 80; 'Tekrar oy veririm' diyenler % 27 çıkmış... ‘‘DSP bitti ama CHP'nin de 1. parti olması için hepsinin bize yönelmiş olması lazım’’ diyor. Çarpıcı bir iddiada bulunuyor: ‘‘Genç kesimden, MHP'den CHP'ye bir yönelme var. MHP'nin 1999'da 2 bin oyu vardı; bugün tabelası bile yok.’’ ‘‘AKP'nin ise buralarda tutanamayacağını’’ öne sürüyor. AYTAÇ Arslan, AÖF'yi terk etmiş. Babaeski 'Balaban Doldurmacı'da çalışıyor. Bir top 'sakız dondurma' istedim ama beğenmedim. ‘‘Halini anlat bakalım’’ dedim. ‘‘Şimdiye kadar üç tekstil fabrikasında çalıştım, benim dışımda gelişen olaylar nedeniyle çıkarıldım. Hiç iş garantisi yok fabrikalarda. Dileğim, hiçbir zaman atılmayacağım bir işim olsun isterim; hem ben kazanayım, hem işyerime kazandırayım.’’

Önünü görebiliyor musun?

Göremiyorum abi... Bir tek külahla dondurma haznesini görüyorum.

Seni kim kurtarır?

Cem (İpekçi) Bey abi.

Neden

Genç politikacı, hep gençlerle ilgili... Bize iş bulacağını söylüyor.

Keşke her gün düğün olsa

Yalçın Bayer'in ayaküstü sohbet ettiği davulcu İhsan Korkmaz, biraz sonra minibüse binip Demirköy'deki düğüne gidecek. Kırklareli'nin merkezindeki görüşmemizde ne Cem'den, ne Tayyip'den haberi var; onun derdi alacağı yevmiyesiyle evine bir şeyler götürmek. Onun için hergün düğün olsun istiyor. 1980'den önce Turan Güneş'in Kırklareli'ndeki seçim kampanyasında ‘‘ince saz’’ sohbetlerini hatırlıyor.

16 yaşın dünyası

DİDEM Erkal orta yaşlı bir kadın akrabasıyla Babaeski Belediyesi'nin önünden geçiyor. Yolunu kesiyorum... Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nu bitirmiş. Kendisini sıkıştırıyorum; samimi yanıtlar veriyor. İsmail Cem ve Tayyip Erdoğan'ı anımsatıyorum. Adlarını duymuş... Yanıtlarından öteki soruların ne olduğu anlaşılıyor.

Hülya Avşar... Kenan Işık... Çağla Şikel... İpek Ongun... İlhan Mansız... Deniz Baykal...
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!