Sokakta çocuktan mendil alana 6 ay hapis cezası

Güncelleme Tarihi:

Sokakta çocuktan mendil alana 6 ay hapis cezası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Valiliği, çocukların sokakta çalıştırılmasını ve sokoktaki çocuklardan alışveriş yapılmasını yasakladı. Bu yasaklara uymayanlar, 6 aya kadar hapis istemiyle yargılanacak.

İSTANBUL'daki sokak çocuklarının korunmasına yönelik olarak, çocukların sokakta çalıştırılmasına ve çocuklardan alışveriş yapılmasına yasak getirildi. Yasaklara uymayanlar, 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.

İstanbul Valiliği'nin ‘‘Sokakta Yaşayan veya Sokakta Çalıştırılan Çocukların Korunması Suretiyle Kamu Esenliğinin Sağlanması ile İlgili Güvenlik Kararı’’ Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

İstanbul'da sokakta yaşamak veya çalıştırılmak veya dilenmek zorunda bırakılan çocukların beden, ruh ve ahlaki gelişmeleri ile şahsi güvenliklerinin ‘‘çok açık ve acımasız’’ tehlike içinde bulundunun belirtildiği kararda, bu çocukların ‘‘fuhuş, alkollü içki kullanımı, bali-tiner gibi uçucu maddeleri kullanma alışkanlığı, cinsel tacize uğrama, hırsızlık, yaralama ve öldürme olaylarının’’ içine itildiği kaydedildi.

BALİ-TİNER SATMAK YASAK

Bu durumun büyük bir sosyal tehlike olarak, bugünü ve yakın geleceği tehdit ettiği vurgulanırken, ‘‘Bu ağır sosyal tehlikedenherkesin çok zarar görmesi ihtimali vardır ve sonunda asayiş ile birlikte can ve mal güvenliğini ihlal etmektedir’’ denildi.

Kararda, ‘‘Her ne suretle olursa olsun bali-tiner, derby gibi yapıştırıcı veya boya çözücü olarak kullanılan kimyevi, uyuşturucu veya psikotrop maddelerin amacı dışında satışı ve kullanılması yasaklanmıştır. Onsekiz yaşından küçük çocuklar da yukarıda belirtilen maddeleri ikaza rağmen kullanmayacaklardır. Barındıkları, yaşadıkları veya çalıştırıldıkları bilinen veya anlaşılan reşit olmayan küçüklerden herhangi bir eşya, mal (kağıt mendil, çiçek v.b.) veya hizmet satın alınmayacaktır’’ denildi.

Onsekiz yaşından küçük çocuklardan sokaklarda çalışmak zorunda bırakılanlar, ‘‘barınma, iaşe, sağlık ve güvenlik’’ gibi beşeri ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile kanuni yakınlarına teslim edilecek.

Yakınları olmayan çocuklar ise Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nde koruma altına alınacak. Çocukların korunmasına yönelik olarak belirlenen önlemlere uymayanlar hakkında dava açılacak. Yasaklara uymayanlar hakkında, TCK'nın 526'ncı maddesi kapsamında 3 aydan 6 aya kadar hapis cezası istemiyle Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!